Grillujesz? Nie tyj! Porady dietetyka – jak zdrowo podejść do grillowania
Mięso grillowane lepsze od smażonego, bo traci kalorie? Dziwne, ale prawdziwe. Ekspertka od diet tłumaczy, dlaczego tak się dzieje i na co powinno zwrócić się...
Fakty i mity na temat jedzenia makaronu (WIDEO)
Makaron jest nieodzownym składnikiem naszej diety. Gości w każdej kuchni. Przez lata wokół żywności, którą spożywamy powstaje wiele mitów. Podobnie jest z...
Sprawdzone sposoby na zdrowe potrawy z grilla (WIDEO)
Kto z nas nie lubi towarzyskich spotkań przy potrawach z grilla? Zobacz, co i jak grillować, by potrawy były mniej kaloryczne.
Dekorowanie tortów upieczonych w zaciszu domowej kuchni
Już nie tylko na urodziny, ale też na wszelkie inne okazje. Torty: wyjątkowe, przepięknie zdobione, słodkie dedykacje dla szczególnej osoby. O przeróżnych...
Smoothie, czyli sezonowa smaczna bomba witaminowa (PRZEPISY)
Smoothie to zmiksowane owoce, często z kostkami lodu, a czasem też z jogurtem lub mlekiem. Podajemy orzeźwiające przepisy na ten koktajl.
Kiełbasa, kaszanka i ryba z grilla (PRZEPISY)
Biała kiełbasa, kaszanka albo ryba – grillowane, a tym bardziej na świeżym powietrzu, smakują najbardziej. Podajemy kilka przepisów na grillowaną kiełbasę i...
Pyszne jedzenie dla najmłodszych. Jak przygotować lody domowej roboty?
Lody na śniadanie dla dzieci? Czemu nie!
Dietetyk radzi jak zdrowo grillować. "Marynujmy mięso i grillujmy na tackach"
O tym, jak zdrowo i bezpiecznie grillować radzi dietetyk Aneta Łańcuchowska.
Sezon na grilla: schab zamiast kiełbasy (PRZEPIS)
Początek maja to też otwarcie sezonu grillowego. Kto chce spróbować czegoś bardziej oryginalnego na ruszcie, niż kiełbasa, niech przyrządzi schab grillowany....
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrób z niego grzanki i użyj do pysznych dań. Przepis
Czerstwy chleb jest zdrowszy, ale rzadko wytrzymuje konkurencję ze świeżym pieczywem. Można go jednak utrwalić i wykorzystywać do przygotowywania smakołyków:...
Razowe ciasto marchewkowe bez cukru. Samo zdrowie i świetny smak
To ciasto jest świetne. Zbite i lekko wilgotne jak brownie. Słodkie i pełne witamin, za to pozbawione tego, co głównie tuczy i szkodzi: białej mąki i cukru....
Nietypowe sposoby parzenia kawy: Chemex, drip, a może kawa ze strzykawki?
Dla wielu rodaków ciągle synonimem porannej kawy jest „zalewajka" określana „kawą po turecku", choć z tureckim sposobem przygotowywania kawy wiele wspólnego nie...
Ekspresy kapsułkowe to droga kawa z tanich ekspresów
Ekspresy kapsułkowe są coraz popularniejsze. To właśnie od nich wiele osób zaczyna swoją przygodę z kawami z ekspresu. Ale czy warto inwestować w ekspres...
Przepis na babkę wielkanocną drożdżową (WIDEO)
Baba wielkanocna w wykonaniu Mikołaja Reya, który wybrał się w podróż do Wielkopolski. Zobacz przepis, który pokazała mu miłośniczką kuchni tradycyjnej Danuta...
Ile jajek tygodniowo można zjeść. Od czego zależy jakość jaj (WIDEO)
Jajko jest zdaniem dietetyk, Anny Jelonek niedocenionym produktem w naszej kuchni. Dlaczego tak jest i ile jaj tygodniowo może zjadać zdrowy człowiek?
Wielkanocna babka. Sprawdzone przepisy na ten wielkanocny wypiek
Wielkanocna babka to punkt obowiązkowy na polskim stole świątecznym. Możesz upiec tę tradycyjną albo bardziej fantazyjną. Oto wybrane, sprawdzone przepisy na...
Oryginalny wielkanocny wypiek - przepis (WIDEO)
Wielkanoc to smaczne święta. Nie wyobrażamy ich sobie bez wypieków. Do najpopularniejszych należą babki i mazurki. Polecamy przepis na oryginalny mazurek.
Poradnik świąteczny: jak serwować wielkanocny żurek
Żur jest tradycyjnym daniem podczas śniadania wielkanocnego. Można przygotowywać go na wiele sposobów - gotować z kiełbasą, na wywarze z szynki lub boczku i...
Dlaczego biała kiełbasa jest biała?
Kolor białej kiełbasy wcale jest jest pochodną koloru mięsa użytego do jej produkcji. Dlaczego więc biała kiełbasa jest biała?
Jajka faszerowane pieczarkami: przepis (WIDEO)
Jaja faszerowane to przystawka, która sprawdzi się w różnych okolicznościach.
Zdrowa kuchnia i ogród: warzywa, owoce, sadzonki, czyli co kupujemy na targu
Kupowanie na targach, rynkach i bazarkach jest u nas bardzo popularne. Kupujemy owoce i warzywa, nabiał i mięso. A w sezonie raj mają działkowcy, bo targi...
Rośliny strączkowe w niezwykłym wydaniu. Przepisy (WIDEO)
Strączki to szeroka rodzina, która nie ogranicza się tylko do znanych wszystkim grochu i fasoli. Zobacz przepisy na dania z wykorzystaniem roślin strączkowych.