Ile jajek tygodniowo można zjeść. Od czego zależy jakość jaj (WIDEO)

redakcja.regiodom
Jaja w naszej diecieBiałko jajka składa się w 88 proc. z wody, 9 proc. aminokwasów i 1 proc. z węglowodanów. Natomiast żółtko to 2/3 lipidy, czyli tłuszcze, w skład których wchodzi: 65 proc. trójglicerydów, 30 proc. fosfolipidów (głównie lecytyny), cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Zdaniem dietetyk jajko jest bardzo niedocenionym produktem.
Jaja w naszej diecieBiałko jajka składa się w 88 proc. z wody, 9 proc. aminokwasów i 1 proc. z węglowodanów. Natomiast żółtko to 2/3 lipidy, czyli tłuszcze, w skład których wchodzi: 65 proc. trójglicerydów, 30 proc. fosfolipidów (głównie lecytyny), cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Zdaniem dietetyk jajko jest bardzo niedocenionym produktem. Dzień Dobry TVN/x-news
Jajko jest zdaniem dietetyk, Anny Jelonek niedocenionym produktem w naszej kuchni. Dlaczego tak jest i ile jaj tygodniowo może zjadać zdrowy człowiek?

Dietetyk Anna Jelonek mówi o odżywczych właściwościach jaj, których bardzo często nie doceniamy. Jajko to jedyny produkt spożywczy, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie wytwarza. Aminokwasy te są jednak niezbędne i należy je dostarczać z pokarmem. Jednak często padają pytania – jak spożywanie jajek wpływa na poziom cholesterolu w naszym organizmie oraz ile jaj może zjeść zdrowy człowiek. Nie ma naukowych badań, które potwierdziłyby bezpośredni wpływ jedzenia jaj na poziom cholesterolu. Tymczasem zawarte w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w pozbyciu się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we krwi. 

Dietetyk mówi, ile jaj może zjadać zdrowy człowiek.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Które jaja i od jakich kur są najzdrowsze?

Dowiedz się, czy sposób chowu kur ma wpływ na wartości odżywcze znoszonych przez nie jajek.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Od jakich czynników zależy jakość jajka?

Wbrew temu, co często się słyszy, jakość jaj nie zależy od metody chowu. Najważniejszy jest sposób żywienia kury. Jakimi paszami karmi się kury? Czy kolor żółtka ma znaczenie?

Dowiedz sięJak rozpoznać świeżość kurzych jaj 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom