Nietypowe sposoby parzenia kawy: Chemex, drip, a może kawa ze strzykawki?

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Alternatywne sposoby przygotowywania kawyBarista Mateusz Karczewski przygotowuje kawę w dripperze.
Alternatywne sposoby przygotowywania kawyBarista Mateusz Karczewski przygotowuje kawę w dripperze. Tomasz Czachorowski
Udostępnij:
Dla wielu rodaków ciągle synonimem porannej kawy jest „zalewajka" określana „kawą po turecku", choć z tureckim sposobem przygotowywania kawy wiele wspólnego nie ma. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez przygotowania kawy rozpuszczalnej.

W wielu biurach i firmach tradycję stanowią poranne spotkania przy przelewowym ekspresie do kawy – łatwym w obsłudze i umożliwiającym przygotowanie litrów czarnego naparu. Ci, którzy mają więcej czasu i pieniędzy inwestują w ekspresy ciśnieniowe, ceniąc moc espresso i delikatność latte. Na tym wybór wielu kawoszy się kończy, tymczasem na kawowym rynku pojawiło się wiele alternatywnych sposobów przygotowywania kawy. Zainteresowanie nimi rośnie, tak jak rośnie chęć poznawania rodzajów kawy, źródeł ich pochodzenia czy sposobów palenia.

Przeczytaj również: **

Droga kawa z tanich ekspresów, czyli o ekspresach kapsułkowych

**

Ci, którzy chcą poznać świat alternatywnej kawy mogą wybrać się do specjalistycznych kawiarni, by spróbować kawowych smaków, z jakimi wcześniej nie mieli okazji się spotkać. Kiedyś taką możliwość mieli mieszkańcy największych miast, dziś kawę z dripa, aeropressu czy Chemexu kupić można nawet w wielu mniejszych miejscowościach. Albo przygotować sobie samemu. Coraz więcej kawowych geeków decyduje się na zakup urządzeń do przygotowywania kawy, które kształtem przypominają raczej strzykawki lub laboratoryjne naczynia.

Wicemistrz Polski baristów Łukasz Mitura wyjaśnia, jak przygotować dobrą kawę.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Chemex, czyli nauka w służbie smaku

Dobra kawa musi posiadać swoją historię I tak jest właśnie z Chemexem, który został wynaleziony przez niemieckiego chemika dr Petera Schlumbohma. Chemex przypomina laboratoryjną kolbę. Prototyp Chemexu przeszedł kilka zmian, ale ciągle jest to urządzenie niezwykle proste w budowie – przypomina klepsydrę – i obsłudze. Wykonany jest z grubego, obojętnego chemicznie szkła. Naczynie, w swoim najwęższym miejscu obleczone jest często drewnianym kapturkiem (by można je było bezpiecznie trzymać w ręce), a niekiedy wyposażone jest „ucho". W górnej części przypominającego klepsydrę naczynia znajduje się „dziubek", by można było precyzyjnie i bez rozlewania przelać kawę do filiżanek.

Przygotowanie kawy w Chemexie jest banalne. Kawę (około 10 gr na filiżankę) zalewa się wodą w temperaturze około 90-95 stopni Celsjusza, wcześniej należy zwilżyć filtr gorącą wodą. Jako, że same filtry są zdecydowanie grubsze niż stosowane na przykład w ekspresach przelewowych przelewanie wody może trwać kilka minut. Koszt naczynia nie jest wysoki, im większą ma pojemność, tym jest droższy, ale 200 złotych powinno wystarczyć na zakup Chemexu. Około 50 złotych trzeba wydać na papierowe filtry (w opakowaniach znajduje się 100 sztuk). Można eksperymentować (w końcu twórcą Chemexu był chemik!) z własnymi ziarnami kawy, można też zdać się na specjalistów i kupić dedykowane Chemexowi gotowe kawy.

Drip, czyli ekspres przelewowy w wersji alternatywnej

Równie prosto jak w Chemexie przygotowuje się kawę z dripa. To specjalne urządzenie, które przypomina połączenie dzbanka ze sporą filiżanką, której brzegi rzeźbione są kanalikami. Umieszcza się w niej filtr, następnie przelewa go gorącą wodą w celu podgrzania, by później umieścić w nim wcześniej zważoną kawę (liczą się proporcje - żeby zrobić 360 ml naparu, sypiemy ok. 24 gr kawy). Zaleca się, by temperatura wody użytej do przygotowania kawy miała około 90 stopni Celsjusza. Następnie nalewa się około 50 ml wody do kawy, unikając nalewania jej po ściankach, po czym można w kolejnych etapach dolewać wody. Całość procesu parzenia kawy nie powinna trwać dłużej niż 3 minuty (zależy to oczywiście od ilości kawy, którą chce się przygotować – im więcej, tym parzenie trwa dłużej). Potem pozostaje tylko wyrzucenie filtra i przelanie kawy do filiżanek.

Drippery nie są drogie, za zestaw składający się z drippera (w którym umieszcza się filtr) i serwera (czyli naczynia do którego spływa przefiltrowana kawa) wraz z pakietem filtrów zapłacić trzeba około 130-150 złotych. Standardowy dripper pozwala na zaparzenie około 350 ml kawy, co oznacza duży kubek dla jego właściciela, albo dwie mniejsze filiżanki kawy dla dwóch osób.

Aeropress czyli kawa ze strzykawki

To narzędzie wydaje się najbardziej „udziwnione" i niekojarzące się z kawą. Przypomina raczej wielką strzykawkę z tubą, która przez filtry z kawą wtłacza wodę do kubka. O aeropressie mówi się, że łączy zalety kawy przygotowywanej w ekspresie z kawą zaparzaną metodą przelewową. Urządzenie wymyślono po to, by każdy mógł sobie przygotować ulubioną kawę bez konieczności inwestowania większych pieniędzy w ekspresy ciśnieniowe, ale jednocześnie, by mógł cieszyć się wyszukanym aromatem kawy. I faktycznie aeropressy nie są drogie, kupić je można już za niewiele ponad 100 złotych. Oczywiście niezbędne będą filtry, 350 sztuk kosztuje około 30 złotych. Do tego nie są wielkie, można je szybko spakować i przewieźć w dowolne miejsce, nie zabierają bowiem wiele miejsca.
Cechą charakterystyczną kawy z aeropressu jest jej przygotowywanie z wody, która ma tylko 80-85 stopni Celsjusza. To sprawia, że udaje się wyciągnąć kwasowość i owocowy charakter kawy, przez co ta staje się bardzo orzeźwiająca.

Wszystkie metody – choć różnią się od siebie grubością ziaren potrzebnych do zaparzenia kawy, temperaturą wody i smakiem przygotowanego naparu mają jednak jedną wspólną cechę. Stanowią zaproszenie do eksperymentowania z ziarnami. W zależności bowiem od wybranego sposobu przygotowania zmieniają się walory smakowe kawy. 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie