Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić schab z grilla. Liczą się dobre chęci, no i odpowiednia pogoda na grillowanie. Godzina powinna wystarczyć na przygotowanie aromatycznego schabu. Publikujemy przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 1 kg świeżego schabu,
- 5 ząbków czosnku,
- pół szklanki oleju,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka majonezu,
- przyprawy: łyżka czerwonej papryki w proszku, łyżka ziół (najlepiej prowansalskich), łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżeczka kolorowego pieprzu (duże kulki), 2 łyżeczki soli, kminek, koperek i majeranek do posypania.
Poczytaj też: Grillujesz? Nie tyj! Porady dietetyka
Schab umyj, osusz i pokrój w równe plastry, jak do kotletów. Delikatnie rozbij mięso wałkiem. Przygotuj marynatę: przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj z olejem, musztardą i majonezem. Posmaruj mięso marynatą, obtocz w niej każdy kawałek z każdej strony. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki, żeby marynata wsiąkła w schab. Wyjmij mięso i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 5 minut z każdej strony na równym ogniu. Podawaj z surówką, sałatką albo pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Polecamy również przepis na grillowany schab w marynacie piwnej
Autor vloga „Kocham Gotować" prezentuje przyrządzenie słodko-ostrej marynaty do grillowanego schabu. Piotr Ogiński zaproponował oryginalne danie prosto z grilla marynowane m.in. w piwie, miodzie i przyprawach.
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?