Spis treści
Barszcz wigilijny – poznaj jego symbolikę i historię
Barszcz czerwony to jedna z 12 potraw, które pojawiają się na stole w czasie Wigilii. Symbolizują 12 apostołów, którzy towarzyszyli Jezusowi podczas ostatniej wieczerzy, a wg wierzeń ludowych nawiązuje do liczby miesięcy w roku. Barszcz czerwony najczęściej jest serwowany w domach, jako jedno z pierwszych dań podczas wigilijnej kolacji. Ta smakowita zupa jest popularna nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach wschodniej i centralnej Europy. Chociaż w niektórych rejonach naszego kraju jej miejsce podczas Wigilii godnie zastępuje zupa grzybowa.

Smakowity barszcz wigilijny (niegdyś znany jako polewka), był jedną z ulubionych potraw króla Władysław Warneńczyka. W tamtych czasach przygotowywano go z pokrojonych łodyg i liści dziko rosnącego barszczu zwyczajnego, które fermentowały w wodzie. W efekcie otrzymywano kwaskowaty napój, który gotowano na polewkę zwaną właśnie barszczem. Podawany w towarzystwie kaszy, kawałków ryby, czy jajek.
Pierwsze wzmianki o barszczu z grzybowymi uszkami przygotowanym wówczas z kiszonych buraków datowane są na XVI wieku i pojawiały się m.in. w dziełach Mikołaja Reja. Wierzono, że spożywanie tego warzywa o rubinowej barwie gwarantuje długowieczność i piękne lico. Barszcz czerwony symbolizuje więc pomyślność, szczęście, zdrowie i dostatek.
Barszcz czerwony: jak go serwować podczas Wigilii?
Lada chwila Boże Narodzenie i większość z nas usiądzie przy wigilijnym stole w rodzinnym gronie. W tym wyjątkowym czasie warto zadbać o zastawę stołową i świąteczną dekorację blatu. Elegancko nakryty i ozdobiony stół na Wigilię to kluczowy element bożonarodzeniowego wystroju domu. Nie możemy oczywiście zapomnieć o odświętnej oprawie bohatera wieczerzy, czyli wigilijnego barszczu.
Wigilijny barszcz czerwony możemy podać gościom na kilka sposobów:
- talerz głęboki – idealne naczynie do barszczu z uszkami. Serwując barszcz domownikom i gościom, nie umieszajmy łyżki w zupie, powinna się ona znajdować obok talerza po prawej stronie.
- miseczka ze spodkiem – taki duet świetnie się sprawdzi do barszczu z dodatkami;
- bulionówka, nazywa też barszczówką, czyli naczynie na zupę z dwoma uszkami – świetnie się nadaje do serwowania czystego barszczu. Pamiętajmy, żeby krokiety podać na osobnym talerzyku, z lewej strony naczynia;
- filiżanka z jednym uchem, która powinniśmy umieścić na spodku, a nie bezpośrednio na obrusie czy blacie stołu.
Najpiękniej się będzie prezentowała biała zastawa z porcelany, czy ceramiki – gładka i z subtelnym wzorem. Warto też nieco zaszaleć i wybrać na Wigilię naczynia w świątecznych barwach, czyli czerwieni, butelkowej zieleni i granacie.