Wypiekanie wielkanocnych bab to wielowiekowa tradycja, która sięga XV wieku. Dawniej wierzono, że pięknie wyrośnięta baba jest zapowiedzią powodzenia w rodzinie. Stąd każdej gospodyni zależało na udanym wielkanocnym specjale.
Polecamy przepis: Drożdżowy baranek wielkanocny
Przepis na tradycyjną babę wielkanocną
Aby wypiek był udany, należy spełnić kilka warunków: musi być ciepło, a podczas ugniatania ciasta nasze ruchy muszą być spokojne, a my wykażmy się i cierpliwością.
Produkty do przygotowania cista na wielkanocną babkę:
- szklanka mleka,
- 200 ml oleju rzepakowego,
- 5 całych jaj,
- 100 g drożdży,
- 6 łyżek cukru.
Produkty podgrzewany do 37 stopni Celsjusza. To ważne, by nie przegrzać zaczynu, ponieważ nie będzie nadawał się do wypieku babki.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera