Przepis na babkę wielkanocną drożdżową (WIDEO)

redakcja.regiodom
Wielkanocna babkaTak puszysta i pachnąca babka drożdżowa z rodzynkami idealnie pasuje na wielkanocny stół.
Wielkanocna babkaTak puszysta i pachnąca babka drożdżowa z rodzynkami idealnie pasuje na wielkanocny stół. Dzień Dobry TVN/x-news
Baba wielkanocna w wykonaniu Mikołaja Reya, który wybrał się w podróż do Wielkopolski. Zobacz przepis, który pokazała mu miłośniczką kuchni tradycyjnej Danuta Malik.

Wypiekanie wielkanocnych bab to wielowiekowa tradycja, która sięga XV wieku. Dawniej wierzono, że pięknie wyrośnięta baba jest zapowiedzią powodzenia w rodzinie. Stąd każdej gospodyni zależało na udanym wielkanocnym specjale. 

Polecamy przepis: Drożdżowy baranek wielkanocny 

Przepis na tradycyjną babę wielkanocną

Aby wypiek był udany, należy spełnić kilka warunków: musi być ciepło, a podczas ugniatania ciasta nasze ruchy muszą być spokojne, a my wykażmy się i cierpliwością.

Produkty do przygotowania cista na wielkanocną babkę:

  • szklanka mleka,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 5 całych jaj,
  • 100 g drożdży,
  • 6 łyżek cukru.

Produkty podgrzewany do 37 stopni Celsjusza. To ważne, by nie przegrzać zaczynu, ponieważ nie będzie nadawał się do wypieku babki. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom