Czekoladowa, makowa, cytrynowa, nawet majonezowa – pomysłów na wielkanocną babkę jest mnóstwo. Im starsza, tym lepsza – to powiedzenie dotyczy właśnie babki. Jeśli inne ciasta kilka dni poleżą, robią się twarde, a babka staje się krucha. Nawet przez tydzień smakuje. Babka wielkanocna to niemal obowiązkowy wypiek na świątecznym stole. Podajemy przepisy. Uwaga: przed włożeniem ciasta na blachę, trzeba ją wysmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywierało i najlepiej posypać też bułką tartą.
Kuchenne triki na udane wypieki
Źródło: Agencja TVN/x-news
Warto przeczytać: Przepis na tradycyjną babę wielkanocną
Wielkanocna babka tradycyjna
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- niecała szklanka ciepłego mleka
- 40 dag mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- szczypta soli
- lukier i posypka
Ubij białka na sztywną pianę, dodając soli oraz cukru również waniliowego. Dodaj sok świeżo wyciśnięty z cytryny, cały czas ubijając. W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło, aż zrobi się płynne. Podgrzej mleko. Następnie wlej je wraz z masłem do ubitych wcześniej białek. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ręcznie lub mikserem, aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto wyłóż do formy na babkę. Piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Udekoruj lukrem i – jeśli dodatkowo chcesz – ozdób posypką lub płatkami migdałowymi.
Dowiedz się: Jak serwować wielkanocny żurek
Babka makowa
- 6–7 białek
- szklanka mąki
- szklanka maku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół kostki masła
Ubij białka z solą i dwiema łyżkami cukru pudru. Resztę cukru wymieszaj z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do ubitej piany i przemieszaj wszystko łyżką. Roztop masło na tłuszcz, a jak wystygnie, dodaj je do masy już z makiem. Wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Ciasto przelej na blachę. Babkę piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Gdy będzie gotowe i ostygnie, obsyp je cukrem pudrem albo polej polewą czekoladową.
Babka cytrynowa
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- skórka z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- na lukier: szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z połówki cytryny
Masło rozpuść aż będzie płynne. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i wszystko zmieszaj, ewentualnie zmiksuj. Do masy wlej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Znowu wszystko zmiksuj. Ubij pianę i dodaj do ciasta. Wszystko ponownie wymieszaj. Wyłóż ciasto na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40–45 minut. Gotowe ciasto musi wystygnąć. Wtedy przygotuj polewę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier puder.
Czekoladowa babka wielkanocna
- 125 g masła
- niecała szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu, np. typu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki kakao
- na polewę: tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej, łyżka cukru, łyżka masła
Przesiej przez sitko mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia i odłóż. Zmiksuj masło z cukrem, aż ciasto stanie się jednolite. Wbijaj po kolei jajka, ciągle ucierając ciasto. Dodawaj na przemian mąkę i jogurt, mieszając cały czas. Przełóż ciasto do formy. Piecz mniej więcej 50 minut w piekarniku wskazującym 180 stopni. Teraz polewa. Połam czekoladę w kostki albo zetrzyj na tarce. Zalej zagotowanym, gorącym jeszcze mlekiem, dodaj cukier i masło i wszystko wymieszaj. Udekoruj ciasto polewą, gdy ono będzie już chłodne, ewentualnie letnie.
Babka majonezowa
- niecała szklanka mąki tortowej
- niecała szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu
Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę z białek, dodając soli. Powoli dosypuj cukier, przez cały czas miksując. Potem dodaj żółtka i dalej miksuj. Do drugiej miski przesiej mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość razem z mąką i z proszkiem. Dodaj do ciasta, pamiętając o miksowaniu. Na koniec do ciasta dodaj majonez i wszystko znowu wymieszaj. Ciasto przelej do formy. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekarnika piecz przez około pół godziny.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?