Faworki bez smażenia na tłusty czwartek - przepis! Ten chrust smakuje jak u babci
Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Podsuwamy najlepszy przepis na chrust. Chrupiące faworki bez smażenia w głębokim tłuszczu to świetny pomysł...
Program dla fanów architektury i dobrej kuchni. Zobacz „Salon Warszawski” na YouTube
Marcin Szczelina, krytyk i kurator architektury, postanowił połączyć swoje dwie pasje – architekturę i kulinaria – w nowym programie „Salon Warszawski”....
Barszcz z uszkami w eleganckiej oprawie. Pomysł na modną aranżację wigilijnego stołu
Wigilijny barszcz to jedno z najważniejszych dań, które podajemy podczas uroczystej kolacji 24 grudnia. Warto więc zadbać o jego uroczystą oprawę. Podpowiadamy,...
Jak moczyć suszone grzyby do wigilijnych dań? Genialne triki na borowiki i podgrzybki
W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby do bigosu? Zobacz, jak przygotować borowiki i podgrzybki do kapusty wigilijnej i farszu do wigilijnych krokietów czy...
Jak przygotować zdrową i smaczną kolację wigilijną? Pomysł na Wigilię od eksperta
Tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak barszcz z uszkami, pierogi, karp, sernik czy kutia, mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dietetyk dr Bartosz...
Potrawy wigilijne i ich znaczenie. Poznaj 12 dań i ich symbolikę
Potrawy wigilijne nie tylko pysznie smakują, ale też mają swoją tradycyjną symbolikę. Poznaj 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na każdym...
Jak ułatwić bożonarodzeniowe przygotowania? Wykorzystaj te porady i oszczędzaj czas
Śmiech bliskich przy świątecznym stole, radość przy rozpakowywaniu prezentów, zapach cynamonu i świeżo posprzątanego domu. Boże Narodzenie to czas magii i...
Etykiety produktów spożywczych: pomoc czy chaos? Raport ujawnia zaskakujące fakty
Etykiety na produktach spożywczych w Unii Europejskiej zamiast ułatwiać wybór, często wprowadzają konsumentów w błąd. Europejski Trybunał Obrachunkowy (ETO) w...
Ogromny wysyp borowików. Tu szukaj rydzów, kani i prawdziwków – mapa grzybów
W lasach pojawiły się grzyby! Grzybiarze chwalą się dorodnymi zbiorami kani, borowików, kurek i innych grzybów jadalnych. Zmiana pogody sprzyja miłośnikom...
Orzechy włoskie rozłupiesz bez dziadka do orzechów. Tak sprytnie obierzesz je w mig
Orzechy włoskie chętnie wykorzystujemy do przygotowania dań i deserów, szczególnie w okresie świątecznym. To również smaczna i zdrowa przekąska. Niestety...
Ten grzyb wygląda jak gigantyczna mozzarella i rzadko mieści się do koszyka
Czasznice olbrzymie w tym roku pojawiają się w październiku. Już jeden egzemplarz tego grzyba wystarczy na kilka solidnych posiłków. Jednak „leśna mozzarella”...
Wysyp nietypowych grzybów. Zobacz, jak wygląda czernidłak kołpakowaty
Czernidłak kołpakowaty to nietypowy grzyb. Z wyglądu kojarzy się z muchomorem, rośnie na trawnikach, a ze zbieraniem go trzeba się spieszyć. Pojawia się przez...
Mnóstwo grzybów w lasach! Sprawdź na mapie grzybów, gdzie znajdziesz borowiki i rydze
Rekordowy wysyp grzybów to już fakt. W lasach obrodziły teraz m.in. kanie, rydze, borowiki i maślaki. Takie grzyby są świetne na domowe przetwory na zimę....
Jaka dynia na Halloween, a jaka do jedzenia? Sprawdź, jak się nie pogubić w dyniach
Dynie to popularne jesienne warzywo, które wykorzystuje się też jako sezonową ozdobę. Gatunków i odmian dyń jest bardzo dużo i można się w tym pogubić. Sprawdź,...
Wysyp kani trwa. Te grzyby rosną na potęgę, ale łatwo o pomyłki
Czubajki kanie to smaczne grzyby, które chętnie zbieramy. Rosną nie tylko w lasach, ale też na łąkach na ich obrzeżach. Niestety kanie można pomylić z kilkoma...
Jak suszyć grzyby? Zobacz, które grzyby najlepiej nadają się do suszenia
Suszenie grzybów to sposób na zachowanie ich cennych składników odżywczych i intensywnego smaku. Jest to sztuka kulinarna, która wymaga wiedzy, cierpliwości...
„Szatan” to postrach grzybiarzy. Sprawdź, co to za grzyb i jak go rozpoznać
Wśród grzybiarzy krążą opowieści o grzybie, zwanym szatanem. Nazwa brzmi groźnie, a możliwość trafienia na „szatana” przeraża wielu, szczególnie początkujących...
Kiedy zrywać pigwę i pigwowca? Zobacz, jakie owoce na pigwówkę i dżem są najlepsze
Pigwa i pigwowiec są idealne owoce do przygotowania nalewek, syropów i soków. Sprawdzają się także jako dodatek do deserów, sałatek czy pieczonego mięsa. Warto...
Borowiki też mogą być trujące lub niejadalne. Sprawdź, jakie zbierać, a jakich unikać
W tym roku wysyp grzybów ruszył dość późno, ale pod koniec września wreszcie jest. Rosną przede wszystkim borowiki, ale trzeba wiedzieć, że borowiki to nie...
Ogórki małosolne – krok po kroku. Babciny przepis na przepyszne ogórki w słoiku
Ogórki małosolne to ukochany rarytas – chrupiące, aromatyczne i łatwe do zrobienia w domu. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości, a w kilka dni...
Powidła śliwkowe według babcinego przepisu. Zobacz, jak zrobić ten domowy smakołyk
Powidła ze śliwek to jeden z najlepszych domowych przetworów na zimę, Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Sezon na śliwki trwa, warto więc zrobić z...
Jak wyczyścić grzyby w kilka chwil? Poznaj najlepsze triki na obieranie grzybów
Grzyby pojawiły się już w lasach. Bez tych smakołyków nie wyobrażamy sobie dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Już teraz warto wybrać się do lasu na...