Największa kanapka świata - tak powstała (WIDEO)
800 kilogramów jedzenia na 66 metrach - to rekordowej wielkości, największa kanapka świata, która powstała w Meksyku w ramach rozpoczęcia 13. edycji „Targów...
Wartości odżywcze chłodników (WIDEO)
Chłodniki to zupy na zimno, które sprawdzają się nie tylko w upalne dni. Są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować. Zobacz, dlaczego warto jeść chłodniki.
Tapenada z oliwek – przepis na pyszną przekąskę (WIDEO)
Tapenada to pasta, którą robi się głównie z oliwek, kaparów oraz oliwki. Pasta ta pochodzi z Prowansji. Więc jak na kuchnię francuską przystało najlepiej...
Jabłecznik i szarlotka to to samo? – poznaj odpowiedź
Jak odróżnik jabłecznik od szarlotki? Niby łatwe pytanie, ale odpowiedź nie jest wcale taka prosta. Wiele osób się myli.
Czym zastąpić cukier? Poznaj zdrowe zamienniki cukru
Niestety cukier jest zły dla naszego organizmu. Na szczęście wcale nie musimy go jeść, by cieszyć się słodkim smakiem. Zobacz, czym zastąpić białe niezdrowe...
Naturalne środki przeciwbólowe - w kuchni, jak w apteczce
Cebula dobra na siniaki, czosnek na grypę, imbir na reumatyzm, a jabłko na zmęczone nogi. Nie tylko te naturalne sposoby działają, jak tabletki przeciwbólowe.
Dania z bobu. Przepisy z bobem w roli głównej
Lipiec to sezon na bób. Jest doceniany przez dietetyków, ale w naszej kuchni rzadko kiedy go się spotyka. A szkoda, bo to zdrowe warzywo. Podajemy przepisy na...
Dlaczego warto wprowadzić ser żółty do diety?
Sery żółte są niezwykle wartościowym pokarmem i dlatego powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Ponadto to produkty łatwo dostępne, z których...
Co jedli polscy piłkarze podczas Euro 2016 (WIDEO)
Zobacz, jak wyglądało meny reprezentacji Polski w czasie Euro 2016 roku we Francji.
Sezon na pikle, czyli warzywa w marynacie smaczne nie tylko latem (PRZEPISY)
Piklowanie to dwa w jednym: gotowanie i konserwowanie warzyw w specjalnej marynacie. Pikle to jednak nie same ogórki. Podajemy sprawdzone przepisy.
Jak zdrowo smażyć jedzenie (WIDEO)
Nie musisz rezygnować ze smażonych potraw! Pamiętaj tylko o zasadach zdrowego smażenia.
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów. Przepis na ketchup bez konserwantów (WIDEO)
Ketchup własnej produkcji nie zawiera konserwantów i jest dużo zdrowszy od kupnego. Można zrobić go więcej i spasteryzować w słoikach lub szklanych butelkach....
Francuskie paluchy serowe na Euro 2016. Przepis
Kibicom Euro 2016 polecamy pyszną przekąskę. Zobacz, jak przygotować bardzo francuskie paluchy serowe.
Szpinak warto jeść. Przepis na szpinak
Szpinak to podstawowy element zdrowej, zbilansowanej diety. Niepozorne, zielone warzywo kryje w sobie prawdziwą witaminową bombę. Szpinak to moc witamin i...
Jak dobrze ugrillować kiełbasę? Jan Kuroń radzi (WIDEO)
Kiełbasą z grilla Polska stoi - szczególnie w sezonie letnim. Jednak nie każda kiełbasa z grilla jest smaczna. Zobacz, jak i jaką kiełbasę grillować.
Domowe lody: najlepsze z maszynką do lodów czy bez? Przepisy
Choć lekarze twierdzą, że lody najlepiej jeść zimą, to teraz smakują nam najbardziej. Można je kupić wszędzie, albo... zrobić w domu: z prawdziwego mleka lub...
Wino do deseru - jakie wybrać. Poradnik
Lody, sorbety, kremy, tarty i inne ciasta, a do tego - coś do picia. Choćby wino. Problem w tym, że nie wszyscy wiedzą, jakie wino do jakiego deseru pasuje. A...
Tarta z owocami i nie tylko (PRZEPISY)
Jeśli lubisz ciasto i owoce, zrób tartę owocową. Choć warto wiedzieć, że ten wypiek może być nie tylko z owocami. Równie dobrze smakuje choćby tarta ze...
Chrzan ma właściwości lecznicze i zapobiega nowotworom (WIDEO)
Chrzan jest bardzo zdrowy. Ma na przykład silnie działanie przeciwnowotworowe. Zobacz, co jeszcze o chrzanie wie podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.
Truskawkowe smakołyki! Przepisy na truskawkowe cuda na teraz i na zimę
Każdy ma swój ulubiony sposób na jedzenie truskawek. Najlepsze są takie prosto z krzaka - świeże, jędrne, nagrzane słońcem. Ale jakby z wpadły prosto do miski z...
Mięso drobiowe – fakty i mity na jego temat (WIDEO)
Wokół mięsa drobiowego narosło wiele mitów. Należą do nich choćby stwierdzenia, że mięso drobiowe naszpikowane jest antybiotykami i hormonami.
Truskawki w naszej diecie. Dlaczego warto je jeść (WIDEO)
Jedzenie truskawek to czysta i zdrowa przyjemność. Zaleca się je cierpiącym na reumatyzm, choroby wątroby i nerek. Truskawki są też dobre na serce, ponieważ...