Crumble, czyli owoce pod kruszonką. Prosty deser z owoców świeżych lub mrożonych
Mamy dla was słodką namiastkę lata: pyszny i banalnie prosty deser z mrożonych owoców. W sezonie w tej samej formie użyjemy świeżych owoców. Proponujemy też...
Te triki ułatwiają gotowanie. Co zrobić, gdy zupa jest za słona?
W kuchni podobnie, jak w życiu, potrzebny jest spryt. Chodzi o to, by ułatwić sobie życie i umieć wyjść z opresji w trudnych sytuacjach podczas gotowania.
Kasze – zdrowe, pyszne i dające wiele możliwości. Jak je przyrządzić? Przepisy
O włączenie kasz na stałe do jadłospisu od lat apelują dietetycy. Jednak na wielu stołach kasza pojawia się sporadycznie. Dlaczego? Może po prostu nie wiemy,...
Jak poznać dobrą kawę i jakie słodycze do niej pasują (WIDEO)
Niemal każdy lubi sięgnąć po słodycze do kawy. Zobacz, jak przygotować dobrą kawę lub gdzie można ją kupić. Ekspert mówi również, jakie słodycze pasują do...
Chleb nie tylko dla smaku, ale i zdrowia. Jak wybrać najlepszy bochenek?
Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie dziennie trzech-czterech porcji produktów zbożowych. Jedna porcja to np. dwie kromki chleba. Nie jest jednak obojętne jaki...
Ekologiczna żywność - jak i gdzie ją kupować. Czy warto jeść eko? Poradnik
Żywność ekologiczna jest dużo droższa od tej bez certyfikatów. Mimo to sięgamy po nią coraz częściej. A może właśnie dlatego, wychodząc z założenia, że jakość...
Co warto wiedzieć o tłuszczach: smalcu, maśle, oliwie, olejach roślinnych, margarynie. Poradnik
Każdy zna masło, smalec, olej, oliwę i margarynę. Czy jednak wiemy, jak i do czego ich używać? Na temat tłuszczów krąży wiele mitów. Często, niezwykle...
Termin przydatności do spożycia – co oznacza?
Aż 60 proc. Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie – wynika z badań Banków Żywności. Natomiast z raportu CBOS wynika, że najczęściej żywność marnują ludzie...
Raw food, czyli witarianizm – co to takiego (PRZEPISY NA DESERY)
Jeśli jedzenie w przynajmniej 70 procentach zawiera surowe składniki, to jest to surowe jedzenie (po angielsku: raw food). I nie chodzi tu jedynie o owoce i...
Piwo domowe. Jak stworzyć domowy browar
Polska piwem stoi – a po latach dominacji produktów oferowanych przez wielkie koncerny, triumfy święcić zaczynają piwa produkowane przez małe browary...
Rośliny strączkowe to żywieniowy trend na 2016 rok (WIDEO)
Rośliny strączkowe spożywane regularnie niwelują występowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Zobacz, dlaczego warto jeść rośliny strączkowe.
Cappuccino, frappe i latte macchiato – pyszne kawy przygotowywane w domu
Każdego roku wszyscy wypijamy w sumie 400 miliardów filiżanek kawy. Nad Wisłą średnia to filiżanka dziennie. Najczęściej sięgamy po kawę mieloną, a ulubioną...
Bezglutenowe ciasteczka korzenne. Przepis (WIDEO)
Polecamy przepis na bezglutenowe korzenne ciasteczka według przepisu Reni Jusis. Zobacz, co użyć do słodzenia ciastek, zamiast zwykłego białego cukru.
Świąteczne dekoracje do zjedzenia. Zobacz, jak je zrobić
To detale tworzą wyjątkowy świąteczny nastrój. Polecamy świąteczne ozdoby w wersji DIY z serem żółtym w roli głównej. Smaczne świąteczne przekąski.
Polskie tradycje wigilijne bez tajemnic (WIDEO)
Znane wszystkim tradycje wigilijne to między innymi ubieranie choinki, wręczanie prezentów i wspólna wieczerza. Etnolodzy przekonują, że zwyczaje te mają o...
Dania jednogarnkowe idealne dla zabieganych (WIDEO)
Polecamy jednogarnkowe dania dla całej rodziny. Czas, który zaoszczędzimy na gotowaniu dania jednogarnkowego, warto wykorzystać na rozmowy z bliskimi.
Zupa ziemniaczana: sycąca i rozgrzewająca. Przepis
Jesienne wydanie polskiej zupy ziemniaczanej. Poznaj przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę ziemniaczaną z kiełbasą.
Ciekawe połączenia smakowe z wykorzystaniem przypraw kuchennych
Jak masz za wysokie ciśnienie, ogranicz sól. Jeśli jesteś w ciąży, nie przyprawiaj dań gałką muszkatołową. Jeżeli masz zgagę, pomoże ci koper. Piszemy o...
Przepisy na jabłka na słodko i słono (WIDEO)
Jesienią w naszej kuchni powinny gościć jabłka. W owocach tych jest sporo błonnika (głównie pektyn). Dlatego jabłka hamują apetyt. Jabłka powinniśmy jeść...
Dżem z pigwy. Znakomity do herbaty, pieczywa, serów i ciast
Pigwa wyglądem podobna jest do gruszki lub jabłka, kwaskowo-cierpka w smaku, pachnie intensywnie, jak landrynka. Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego...
Czerwone mięso może być rakotwórcze? (WIDEO)
Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że przetworzone mięso jest rakotwórcze. Czy czerwone mięso może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Czy powinniśmy...
Dynia jako kulinarny symbol jesieni. Przepisy z dyni
Dania z dyni są idealne na chłodne i deszczowe dni. Dynia rozgrzeje nas nie tylko swoją ciepłą barwą, ale i doskonałym smakiem. Poznaj właściwości dyni oraz...