Fakty i mity na temat jedzenia makaronu (WIDEO)

redakcja.regiodom
Makaron w dieciePodczas gotowania makaronu należy zwrócić uwagę na czas obróbki termicznej. Nie należy gotować go zbyt długo.
Makaron w dieciePodczas gotowania makaronu należy zwrócić uwagę na czas obróbki termicznej. Nie należy gotować go zbyt długo. Agencja TVN/x-news
Makaron jest nieodzownym składnikiem naszej diety. Gości w każdej kuchni. Przez lata wokół żywności, którą spożywamy powstaje wiele mitów. Podobnie jest z makaronem. Zobacz, czy faktycznie makaron tuczy.

Uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety powinny być węglowodany w postaci nisko przetworzonych produktów zbożowych, w tym makaronów. Jednak na temat potraw z makaronem słyszymy wiele sprzecznych informacji. Jednym z mitów jest to, że makaron tuczy. Najnowsze badania potwierdzają, że to nie sam makaron jest tuczący, a nieodpowiednio dobierane do niego dodatki oraz sosy. Ponadto dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu spożywanie makaronu daje nam długie poczucie sytości i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Warto pamiętać o tym, że opieranie codziennej diety na produktach o niskim oraz średnim indeksie glikemicznym( IG) jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.

Polecamy: Przepis na makaronowe muszle z cukinią i sosem pomidorowym 

Najważniejsze powody, dla który warto włączyć makaron do swojej diety

 Źródło: Agencja TVN/x-news

Zobacz przepis: Makaron z brokułami

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom