Uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety powinny być węglowodany w postaci nisko przetworzonych produktów zbożowych, w tym makaronów. Jednak na temat potraw z makaronem słyszymy wiele sprzecznych informacji. Jednym z mitów jest to, że makaron tuczy. Najnowsze badania potwierdzają, że to nie sam makaron jest tuczący, a nieodpowiednio dobierane do niego dodatki oraz sosy. Ponadto dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu spożywanie makaronu daje nam długie poczucie sytości i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Warto pamiętać o tym, że opieranie codziennej diety na produktach o niskim oraz średnim indeksie glikemicznym( IG) jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.
Polecamy: Przepis na makaronowe muszle z cukinią i sosem pomidorowym
Najważniejsze powody, dla który warto włączyć makaron do swojej diety
Źródło: Agencja TVN/x-news
Zobacz przepis: Makaron z brokułami
