Dlaczego biała kiełbasa jest biała?

Katarzyna Piojda
Biała kiełbasaTradycyjna biała kiełbasa nie zawiera mięsa drobiowego. Robiona jest wyłącznie z wieprzowiny.
Biała kiełbasaTradycyjna biała kiełbasa nie zawiera mięsa drobiowego. Robiona jest wyłącznie z wieprzowiny. moerschy (Piabay.com)
Kolor białej kiełbasy wcale jest jest pochodną koloru mięsa użytego do jej produkcji. Dlaczego więc biała kiełbasa jest biała?

Biała kiełbasa jest z białego mięsa, a ta koloru czerwonego – z mięsa czerwonego. Tak niektórzy myślą, ale to myślenie błędne. Okazuje się, że biała kiełbasa jest biała z zupełnie innego powodu. Nie chodzi o rodzaj mięsa.

Zobacz wideoJakie grzechy na sumieniu mają producenci białej kiełbasy

– Biała jest tylko parzona, a pozostałe wędliny są wędzone i właśnie to wędzenie nadaje kiełbasie czerwony lub brązowy kolor – wyjaśniają w Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Pruszczu Pomorskim (woj. kujawsko-pomorskie). Im dłuższy jest proces wędzenia, tym kiełbasa ma ciemniejszy, bardziej intensywny kolor. To dlatego biała kiełbasa pozostaje białą.

Z czego robi się białą kiełbasę?

Jaki jest zazwyczaj skład tradycyjnej białej kiełbasy? To mięso z łopatki i mięso zwane tłustą dwójką. Tłusta dwójka to dla niektórych pojęcie nieznane. – Oznacza, że w 100 kilogramach mięsa, połowa to mięso tłuste, a druga połowa stanowi mięso chude – tłumaczą w gminnej spółdzielni. – W białej kiełbasie jest też czasem wołowina. Główne przyprawy to sól, czosnek, pieprz czarny i majeranek.

Jak rozpoznać, że biała kiełbasa jest świeża

Zwykle, gdy na kiełbasie pojawia się szary nalot, to znak, że kiełbasa leży za długo albo kończy się jej termin przydatności do spożycia. W przypadku białej kiełbasy jest jednak inaczej. – Po zaparzeniu biała kiełbasa jest w środku szara i to właśnie oznacza, że jest świeża – zaznaczają w "Samopomocy Chłopskiej". – Ze świeżej białej, tej po zaparzeniu, delikatnie sączy się tłuszcz.

Do białej kiełbsy pasuje: Żurek wielkanocny na kilka sposobów 

Jeśli ugotujesz białą, ją przekroisz i zobaczysz, że w środku jest różowa, może to oznaczać, że producent dodał konserwanty.

Parzona biała jest krucha, ale nie rozpada się, za to średnio łatwo odchodzi od flaka. Ten flak jest wyprodukowany z jelita wieprzowego. W białej kiełbasie, zależnie od producenta, znajduje się od prawie 90 procent do około 45 procent mięsa. Tradycyjna biała nie zawiera mięsa drobiowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom