Dlaczego biała kiełbasa jest biała?

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Biała kiełbasaTradycyjna biała kiełbasa nie zawiera mięsa drobiowego. Robiona jest wyłącznie z wieprzowiny.
Biała kiełbasaTradycyjna biała kiełbasa nie zawiera mięsa drobiowego. Robiona jest wyłącznie z wieprzowiny. moerschy (Piabay.com)
Kolor białej kiełbasy wcale jest jest pochodną koloru mięsa użytego do jej produkcji. Dlaczego więc biała kiełbasa jest biała?

Biała kiełbasa jest z białego mięsa, a ta koloru czerwonego – z mięsa czerwonego. Tak niektórzy myślą, ale to myślenie błędne. Okazuje się, że biała kiełbasa jest biała z zupełnie innego powodu. Nie chodzi o rodzaj mięsa.

Zobacz wideoJakie grzechy na sumieniu mają producenci białej kiełbasy

– Biała jest tylko parzona, a pozostałe wędliny są wędzone i właśnie to wędzenie nadaje kiełbasie czerwony lub brązowy kolor – wyjaśniają w Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Pruszczu Pomorskim (woj. kujawsko-pomorskie). Im dłuższy jest proces wędzenia, tym kiełbasa ma ciemniejszy, bardziej intensywny kolor. To dlatego biała kiełbasa pozostaje białą.

Z czego robi się białą kiełbasę?

Jaki jest zazwyczaj skład tradycyjnej białej kiełbasy? To mięso z łopatki i mięso zwane tłustą dwójką. Tłusta dwójka to dla niektórych pojęcie nieznane. – Oznacza, że w 100 kilogramach mięsa, połowa to mięso tłuste, a druga połowa stanowi mięso chude – tłumaczą w gminnej spółdzielni. – W białej kiełbasie jest też czasem wołowina. Główne przyprawy to sól, czosnek, pieprz czarny i majeranek.

Jak rozpoznać, że biała kiełbasa jest świeża

Zwykle, gdy na kiełbasie pojawia się szary nalot, to znak, że kiełbasa leży za długo albo kończy się jej termin przydatności do spożycia. W przypadku białej kiełbasy jest jednak inaczej. – Po zaparzeniu biała kiełbasa jest w środku szara i to właśnie oznacza, że jest świeża – zaznaczają w "Samopomocy Chłopskiej". – Ze świeżej białej, tej po zaparzeniu, delikatnie sączy się tłuszcz.

Do białej kiełbsy pasuje: Żurek wielkanocny na kilka sposobów 

Jeśli ugotujesz białą, ją przekroisz i zobaczysz, że w środku jest różowa, może to oznaczać, że producent dodał konserwanty.

Parzona biała jest krucha, ale nie rozpada się, za to średnio łatwo odchodzi od flaka. Ten flak jest wyprodukowany z jelita wieprzowego. W białej kiełbasie, zależnie od producenta, znajduje się od prawie 90 procent do około 45 procent mięsa. Tradycyjna biała nie zawiera mięsa drobiowego.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom