O walorach smakowych wielkanocnego żurku decyduje również forma jego podania oraz degustowania. Zadbajmy więc, aby podać żurek w sposób adekwatny do okoliczności, zgodne z tradycją i zasadami savoir-vivre.
Jak udekorować świąteczny stół? Zobacz: Pomysły na dekoracje wielkanocnego stołu
W poszukiwaniu smaku tradycyjnego żuru
_Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news_
Żur z wazy, a kiełbasa i jajko z talerza
Domowy żur, czy to z jajkiem, czy z kiełbasą lub z jednym i drugim dodatkiem, powinien być podany jako potrawa rozpoczynająca wielkanocne śniadanie. Serwujemy go od razu po obrzędzie dzielenia się jajkiem.
Warto zobaczyć wideo: Cała prawda o białej kiełbasie
Żurek podajemy w wazie. – Podczas uroczystych obiadów pojedyncza waza ustawiona na stole, może zastępować pożądaną dekorację, ale nie podczas śniadania wielkanocnego – mówi Bartosz Hejmej z Hefra. – Miejsce centralne stołu zajmuje koszyk ze święconką lub półmisek z poświęconymi pokarmami, będący zarazem główną jego ozdobą. Waza z żurkiem powinna stać obok nich, bądź nieopodal osoby, która będzie nalewać zupę za pomocą łyżki wazowej na talerze, a następnie podawać je biesiadnikom. Waza powinna stać na tacy lub talerzu wyłożonym serwetą płócienną. Natomiast jeszcze w czasie podania zupy na stół, łyżka wazowa powinna być na tacy, skierowana trzonkiem w kierunku gości. Łyżkę wazową zanurza się w zupie dopiero w chwili nalewania na talerze – uzupełnia B. Hejmej.
Dowiedz się: Czym różni się żurek od białego barszczu
Podczas śniadania można poprosić gości, aby sami nakładali sobie potrawę. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ każdy nabiera sobie taką porcję żurku, jaką uważa za odpowiednią i stosowną. Natomiast same dodatki do żuru, takie jak kiełbasa i jajka oraz pieczywo powinny być podane w osobnych naczyniach, indywidualnie dla każdego z gości, z prawej strony talerza, tuż nad łyżką.
Jak jeść wielkanocny żur
Przełożoną do zupy kiełbasę i jajko zjadamy po skończeniu zupy, używając widelca i noża. Pamiętajmy, aby otrzymane do zupy pieczywo jeść odrywając palcami jednorazowe kęsy. Pozostałe zasady savoir-vivre, które dotyczą degustowania żuru, są takie same, jak dla spożywania innych zup. Pamiętajmy o tym, że nie chłodzimy jej dmuchając, a samą łyżkę napełniamy najwyżej w dwóch trzecich miseczki, po czym wkładamy ją do ust czubkiem niezbyt głęboko. Podczas kończenia potrawy, talerza nie przechylamy w celu wydobycia ostatków, możemy pozwolić sobie na pozostawienie odrobiny na dnie.
Żur podany w miseczce chlebowej
Prawdziwy domowy żurek można też podać w chlebie. Przygotowanie żurku w takiej formie jest czasochłonne, ale dzięki temu danie jest bardziej odświętne.
Jak przygotować miseczki z chleba? Oto jeden ze sposobów. Najpierw odcinamy wieczko na górze chleba. Wydrążamy miąższ z pieczywa, tak by została warstwa miąższu przy skórce – musi mieć ona około pięciu milimetrów. Chlebowe miseczki wstawiamy następnie do piekarnika do temperatury 100°C pracującego na funkcji grilla. Pieczemy je około 10 minut, uważając by chlebki za mocno się nie spiekły.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?