Kiełbasa, kaszanka i ryba z grilla (PRZEPISY)

Katarzyna Piojda
GrillowaniePotrawy z grilla nie są trudne do sporządzenia.
GrillowaniePotrawy z grilla nie są trudne do sporządzenia. Pixabay.com (Kaboompics)
Biała kiełbasa, kaszanka albo ryba – grillowane, a tym bardziej na świeżym powietrzu, smakują najbardziej. Podajemy kilka przepisów na grillowaną kiełbasę i rybę.

Samo rozpalanie grilla, potem przyrządzanie kiełbasy, no i jej jedzenie z pieczywem czy surówkami to istna przyjemność. Zazwyczaj wystarczy kilkanaście minut i danie na ciepło jest gotowe. Oto parę sprawdzonych przepisów na kiełbasę i rybę z grilla (podajemy składniki na 4 osoby). Uwaga: przed położeniem kiełbasy czy mięsa na ruszt warto je przesmarować olejem lub masłem. Wtedy będzie soczyście miękkie i utrzyma lepszy smak.

Białe kiełbaski w sosie musztardowo-chrzanowym

Składniki

  • 8 białych parzonych kiełbas
  • pół kubka musztardy (np. sarepskiej)
  • pół kubka chrzanu ze słoika
  • pół kubka śmietany (np. 18-procentowej)
  • sól i pieprz do smaku

Na rozgrzanego grilla połóż na ruszt ponacinane w poprzek białe kiełbaski. W tym czasie przygotuj sos. Musztardę, chrzan i śmietanę wymieszaj razem, dodając sól i pieprz. Na chwilę odstaw do lodówki. Po około 10 minutach, gdy kiełbasy będą gotowe, wyjmij je na talerz i posmaruj przygotowanym zimnym sosem. Najlepiej podawać z pieczywem albo sałatką.

Kiełbasa w bekonie z serem

Składniki

  • 8 kiełbasek śląskich
  • 2 długie plastry chudego boczku
  • 25 dkg żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku

Kiełbaski nacinamy wzdłuż i wypełniamy serem, który wcześniej starliśmy na tarce. Całość posypujemy czerwoną papryką. Zawijamy w plastry boczku (można przewiązać nitką, żeby się nie rozwaliło) i kładziemy na ruszt. Grillujemy przez 20 minut.

Wrzuć na ruszt: Schab zamiast kiełbasy 

Kiełbaski w warzywach

Składniki

  • 8 kiełbasek np. jałowcowych, grillowych, śląskich
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • kieliszek wódki (np. żubrówki lub żytniej)
  • pieprz, sól do posypania

Kiełbasy ponacinaj w kratkę z obu stron. Odstaw do lodówki. W tym czasie pokrój cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Wymieszaj wszystko. Posyp solą i pieprzem, dolej kieliszek wódki. Znowu wymieszaj. Wyjmij z lodówki kiełbaski i rozłóż na aluminiowej tacy. Obsyp warzywami. Całość grilluj mniej więcej 20 minut.

Kaszanka z grilla z jabłkiem

Składniki

  • 8 kaszanek w osłonkach
  • 2 jabłka w całości
  • 2 cebule
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Osłonki kaszanki delikatnie nakłuwamy, żeby nie popękała podczas grillowania. Kładziemy na aluminiowej tacce. Kroimy jabłka w tzw. ósemki i wykrajamy z nich środek. Cebulę kroimy w plasterki. Kawałki jabłek i plasterki cebuli kładziemy na tacce wokół kaszanki i na kaszance. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Aby smak był bardziej intensywny, możemy tackę przykryć folią, robiąc w niej wcześniej dziurki. Wszystko grillujemy na ruszcie przez około 25 minut.

Dorsz w sosie koperkowym

Składniki

  • 8 kawałków dorsza
  • pół kostki masła
  • pół cytryny
  • pół kubka musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • posiekany koperek

Umyj rybę i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj rybę roztopionym masłem i połóż kawałki na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 6-8 minut z każdej strony. Teraz przygotuj sos: wymieszaj musztardę, miód, sok z połówki cytryny i posiekany koperek. Gdy ryba się upiecze, podawaj ją z tym sosem. 

Półki, sztućce, dodatkowy ruszt oraz inne akcesoria do grilla potrafią w znaczny sposób ułatwić i umilić nasze grillowanie.
Półki, sztućce, dodatkowy ruszt oraz inne akcesoria do grilla potrafią w znaczny sposób ułatwić i umilić nasze grillowanie. Fot. 123rf.com
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom