Samo rozpalanie grilla, potem przyrządzanie kiełbasy, no i jej jedzenie z pieczywem czy surówkami to istna przyjemność. Zazwyczaj wystarczy kilkanaście minut i danie na ciepło jest gotowe. Oto parę sprawdzonych przepisów na kiełbasę i rybę z grilla (podajemy składniki na 4 osoby). Uwaga: przed położeniem kiełbasy czy mięsa na ruszt warto je przesmarować olejem lub masłem. Wtedy będzie soczyście miękkie i utrzyma lepszy smak.
Białe kiełbaski w sosie musztardowo-chrzanowym
Składniki
- 8 białych parzonych kiełbas
- pół kubka musztardy (np. sarepskiej)
- pół kubka chrzanu ze słoika
- pół kubka śmietany (np. 18-procentowej)
- sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanego grilla połóż na ruszt ponacinane w poprzek białe kiełbaski. W tym czasie przygotuj sos. Musztardę, chrzan i śmietanę wymieszaj razem, dodając sól i pieprz. Na chwilę odstaw do lodówki. Po około 10 minutach, gdy kiełbasy będą gotowe, wyjmij je na talerz i posmaruj przygotowanym zimnym sosem. Najlepiej podawać z pieczywem albo sałatką.
Kiełbasa w bekonie z serem
Składniki
- 8 kiełbasek śląskich
- 2 długie plastry chudego boczku
- 25 dkg żółtego sera w kostce
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
Kiełbaski nacinamy wzdłuż i wypełniamy serem, który wcześniej starliśmy na tarce. Całość posypujemy czerwoną papryką. Zawijamy w plastry boczku (można przewiązać nitką, żeby się nie rozwaliło) i kładziemy na ruszt. Grillujemy przez 20 minut.
Wrzuć na ruszt: Schab zamiast kiełbasy
Kiełbaski w warzywach
Składniki
- 8 kiełbasek np. jałowcowych, grillowych, śląskich
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- kieliszek wódki (np. żubrówki lub żytniej)
- pieprz, sól do posypania
Kiełbasy ponacinaj w kratkę z obu stron. Odstaw do lodówki. W tym czasie pokrój cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Wymieszaj wszystko. Posyp solą i pieprzem, dolej kieliszek wódki. Znowu wymieszaj. Wyjmij z lodówki kiełbaski i rozłóż na aluminiowej tacy. Obsyp warzywami. Całość grilluj mniej więcej 20 minut.
Kaszanka z grilla z jabłkiem
Składniki
- 8 kaszanek w osłonkach
- 2 jabłka w całości
- 2 cebule
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Osłonki kaszanki delikatnie nakłuwamy, żeby nie popękała podczas grillowania. Kładziemy na aluminiowej tacce. Kroimy jabłka w tzw. ósemki i wykrajamy z nich środek. Cebulę kroimy w plasterki. Kawałki jabłek i plasterki cebuli kładziemy na tacce wokół kaszanki i na kaszance. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Aby smak był bardziej intensywny, możemy tackę przykryć folią, robiąc w niej wcześniej dziurki. Wszystko grillujemy na ruszcie przez około 25 minut.
Dorsz w sosie koperkowym
Składniki
- 8 kawałków dorsza
- pół kostki masła
- pół cytryny
- pół kubka musztardy
- 3 łyżki miodu
- posiekany koperek
Umyj rybę i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj rybę roztopionym masłem i połóż kawałki na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 6-8 minut z każdej strony. Teraz przygotuj sos: wymieszaj musztardę, miód, sok z połówki cytryny i posiekany koperek. Gdy ryba się upiecze, podawaj ją z tym sosem.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?