Domowy ketchup ze świeżych pomidorów. Przepis na ketchup bez konserwantów (WIDEO)

redakcja.regiodom
Domowy ketchup bez konserwantówJeśli po zmiksowaniu pomidorów, chcesz pozbyć się pestek z ketchupu, to przetrzyj masę przez sitko.
Domowy ketchup bez konserwantówJeśli po zmiksowaniu pomidorów, chcesz pozbyć się pestek z ketchupu, to przetrzyj masę przez sitko. Kocham Gotować/TVN
Ketchup własnej produkcji nie zawiera konserwantów i jest dużo zdrowszy od kupnego. Można zrobić go więcej i spasteryzować w słoikach lub szklanych butelkach. Tak zamknięty ketchup domowej roboty można długo przechowywać. Zobacz przepis na ketchup.

Sezon na świeże pomidory jest w rozkwicie. Warto z tego skorzystać, bo właśnie teraz są one najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Polecamy przygotowanie ketchupu, który będzie idealnym przetworem na zimę. Do przygotowania domowego ketchupu potrzebujemy świeżych pomidorów, czosnku, cebuli, przypraw, cukru, słoik przecieru pomidorowego oraz trochę octu. By zgęścić domowej roboty ketchup i nadać mu konsystencję zbliżoną do kupnego, używamy skrobi ziemniaczanej.

Polecamy: Sięgnij po zdrowie z pomidorem. Jakie właściwości ma pomidor?

_Źródło: Kocham Gotować/TVN_ 

Teraz wystarczy przygotować pyszne domowe frytki z piekarnika, które idealnie pasują do naszego ketchupu bez konserwantów. Wystarczy w tym celu pokroić ziemniaki na cząstki, polać je odrobiną oliwy i posypać solą (ewentualnie również ulubionymi ziołami) oraz piec około godziny w piekarniku (w temperaturze 200°C). Smacznego!

Warto poznać: Mniej typowe odmiany pomidorów 

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom