Wino do deseru - jakie wybrać. Poradnik

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Wybieramy wino do deseruWiniarze pracowali nad smakami wina przez, bagatela, 9 tysięcy lat. Teraz sięgając po kieliszek, sięgamy do efektów ich pracy i pomysłowości.
Wybieramy wino do deseruWiniarze pracowali nad smakami wina przez, bagatela, 9 tysięcy lat. Teraz sięgając po kieliszek, sięgamy do efektów ich pracy i pomysłowości. Marani
Lody, sorbety, kremy, tarty i inne ciasta, a do tego - coś do picia. Choćby wino. Problem w tym, że nie wszyscy wiedzą, jakie wino do jakiego deseru pasuje. A więc podpowiadamy.

Podstawowy błąd, to podawanie do deseru tego samego wina, co do obiadu. Do słodkich przekąsek pasują słodkie wina. Te nie cieszą się w Polsce jeszcze popularnością, ale czas na zmianę. Wino to przecież nie tylko dodatek do posiłku, ale jego część.

To ciekaweWiszący stojak na wino 

Wino do lodów i sorbetów

Lato kojarzy się większości z nas z zimnymi deserami. – Do tych słodkości najlepiej pasują słodkie lub półsłodkie białe wina – uważa Vano Makhniashvili, ekspert Marani.– Jeśli w deserze przeważają słodkie tony, zdecydujmy się na wino słodkie, a jeśli jest przełamany bardziej wytrawnym smakiem, np. sosem z kwaśnych owoców albo gorzką czekoladą, możemy śmiało sięgnąć po wino półsłodkie.

Przeczytaj poradnik: Jak wybrać dobre wino

Kolejną ciekawą propozycją wina do deseru jest podanie słodkiego lub półsłodkiego wina musującego.
– Jeśli chcemy uzyskać pełną harmonię, dobierzmy wino, które będzie miało podobny smak i zapach, jak serwowany deser – kontynuuje ekspert. – Przykładowo do lodów o smaku ananasowym poszukajmy wina o tym samym smaku.

Sezon na owoce i wino

Latem jemy dużo sezonowych owoców: truskawek, porzeczek, wiśni, borówek, jagód. Lato to jedyny okres, kiedy możemy spożywać je ze świadomością, że nie pochodzą z mrożonki, szklarni lub odległych krajów. Zajadamy się więc tartami z truskawkami, biszkoptem z malinami i podobnymi deserami. – Do czerwonych, sezonowych owoców wybierzmy słodkie lub półsłodkie wino czerwone – radzi ekspert.

Przeczytaj: Przepisy na truskawkowe smakołyki

Kruche ciasto ze świeżymi wiśniami będzie się komponować choćby z winem o wyraźnym, wiśniowym aromacie. Wiśnie są cierpkie, a wino półsłodkie, deser będzie się więc dobrze zgrywał z trunkiem. Do bardzo słodkich przysmaków pasuje natomiast wino słodkie.

Zasada równowagi w kieliszku

Wybierając wino do deseru, pamiętajmy o zasadzie równowagi. Proste danie przytłoczymy zbyt wyrafinowanym winem, a zbyt proste wino zostanie przytłoczone przez wykwintny, złożony deser. Do wymyślnych deserów (takich jak: crème brulée, Apfelstrudel czy Tort Pavlova) psują m.in. icewine'y. To wina intensywnie słodkie wyprodukowane z zamrożonych winogron, w których jest mniej wody, za to więcej cukru niż normalnie. Często mają bardzo interesujące, wysublimowane smaki. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom