Podstawowy błąd, to podawanie do deseru tego samego wina, co do obiadu. Do słodkich przekąsek pasują słodkie wina. Te nie cieszą się w Polsce jeszcze popularnością, ale czas na zmianę. Wino to przecież nie tylko dodatek do posiłku, ale jego część.
To ciekawe: Wiszący stojak na wino
Wino do lodów i sorbetów
Lato kojarzy się większości z nas z zimnymi deserami. – Do tych słodkości najlepiej pasują słodkie lub półsłodkie białe wina – uważa Vano Makhniashvili, ekspert Marani.– Jeśli w deserze przeważają słodkie tony, zdecydujmy się na wino słodkie, a jeśli jest przełamany bardziej wytrawnym smakiem, np. sosem z kwaśnych owoców albo gorzką czekoladą, możemy śmiało sięgnąć po wino półsłodkie.
Przeczytaj poradnik: Jak wybrać dobre wino
Kolejną ciekawą propozycją wina do deseru jest podanie słodkiego lub półsłodkiego wina musującego.
– Jeśli chcemy uzyskać pełną harmonię, dobierzmy wino, które będzie miało podobny smak i zapach, jak serwowany deser – kontynuuje ekspert. – Przykładowo do lodów o smaku ananasowym poszukajmy wina o tym samym smaku.
Sezon na owoce i wino
Latem jemy dużo sezonowych owoców: truskawek, porzeczek, wiśni, borówek, jagód. Lato to jedyny okres, kiedy możemy spożywać je ze świadomością, że nie pochodzą z mrożonki, szklarni lub odległych krajów. Zajadamy się więc tartami z truskawkami, biszkoptem z malinami i podobnymi deserami. – Do czerwonych, sezonowych owoców wybierzmy słodkie lub półsłodkie wino czerwone – radzi ekspert.
Przeczytaj: Przepisy na truskawkowe smakołyki
Kruche ciasto ze świeżymi wiśniami będzie się komponować choćby z winem o wyraźnym, wiśniowym aromacie. Wiśnie są cierpkie, a wino półsłodkie, deser będzie się więc dobrze zgrywał z trunkiem. Do bardzo słodkich przysmaków pasuje natomiast wino słodkie.
Zasada równowagi w kieliszku
Wybierając wino do deseru, pamiętajmy o zasadzie równowagi. Proste danie przytłoczymy zbyt wyrafinowanym winem, a zbyt proste wino zostanie przytłoczone przez wykwintny, złożony deser. Do wymyślnych deserów (takich jak: crème brulée, Apfelstrudel czy Tort Pavlova) psują m.in. icewine'y. To wina intensywnie słodkie wyprodukowane z zamrożonych winogron, w których jest mniej wody, za to więcej cukru niż normalnie. Często mają bardzo interesujące, wysublimowane smaki.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?