Większość z nas uważa, że smażenie jest najmniej zdrową formą obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o kilku "Zdrowych" zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych smażonych potraw. Po pierwsze zawsze stawiajmy na patelnię dobrej jakości, a do smażenia używajmy tylko świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Najlepiej do smażenia używać oleju słonecznikowego lub kokosowego.
PORADNIK: Warto wiedzieć o tłuszczach: smalcu, maśle, oliwie, olejach I margarynie
Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o smażeniu potraw?
Źródło: Agencja TVN/x-news
Dowiedz się: Jak grillować bezglutenowo i ze smakiem

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera