Wapń zawarty w żółtym serze wzmocni zęby i kości. Już jeden plasterek żółtego sera dziennie, pomoże nam uchronić się przed osteoporozą, ponieważ zawiera więcej dobrze przyswajalnego wapnia niż szklanka mleka. Wapń jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka – poprawia gęstość i wytrzymałość kości oraz wpływa na skurcze mięśni. A te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie nóg, rąk oraz serca i płuc.
6 powodów, dla których warto jeść żółty ser każdego dnia
Źródło: Agencja TVN/x-news
Polecamy przepis: Makaron z serem
Wapń ma dobroczynny wpływ na układ kostny, nerwowy, krwionośny i rozrodczy. – Dwie szklanki mleka lub 30 gramów sera żółtego zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń. Okazuje się też, że żółty ser ma o wiele więcej wapnia niż twaróg. Dla przykładu średnia zawartość wapnia w 100 gramach chudego twarogu to 96 mg, natomiast w serze żółtym 807 mg. Dziennej dawce wapnia odpowiada pięć plasterków sera żółtego, a w przypadku twarogu jest to aż kilogram produktu. Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ aż 2/3 tego pierwiastka związane jest z jednym z białek – kazeiną – tłumaczy Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Dowiedz się również: Jak wybrać dobry i zdrowy chleb
B jak białko
Żółty ser to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, którego nasz organizm nie umie sam wytwarzać. Jest ono podstawowym budulcem organizmu człowieka, a zawarte w nim aminokwasy wchodzą w skład każdej komórki ludzkiego ciała. – W diecie wegetarian i osób, które nie lubią mięsa, żółty ser może z powodzeniem zastąpić mięso. Ponadto, dzięki zawartości fosforu, magnezu, potasu, witaminy D i A oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pamiętajmy, że szczególnie ważną rolę odgrywa w diecie dzieci oraz młodzieży, która znajduje się w fazie rozwoju – dodaje Ewa Polińska.
Ile i kiedy najlepiej jeść żółty ser?
Ser żółty charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Dlatego najlepiej spożywać go rano. Podany na śniadanie zapewni pokaźną dawkę energii na cały dzień, a dzięki zawartości serotoniny, którą można znaleźć w także w czekoladzie, poprawi humor. Już jeden plasterek żółtego sera może urozmaicić zwykłą kanapkę.
– Jeśli ser dodamy do zdrowej sałatki, dostarczy nam niezbędnych mikroelementów w odpowiedniej ilości. Doskonale sprawdzi się również jako przekąska do wina, serwowany w formie deski serów lub koreczków, razem z kawałkami wędliny, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem konserwowym – mówi Ewa Polińska.
Zobacz wideo: Smaczne wariacje, czyli potrawy z koziego sera
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?