Dlaczego warto wprowadzić ser żółty do diety?

redakcja.regiodom, MSM Moński
Ser żółty w diecieSer żółty wbrew niepochlebnym opiniom jest ważnym elementem w naszej codziennej diecie. Jest bogactwem fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Ponadto zawiera witaminy z grupy B. Ser żółty ze względu na jego kaloryczność najlepiej spożywać rano. Dzięki temu zapewnimy sobie energię na cały dzień. 30 g żółtego sera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Ser żółty w diecieSer żółty wbrew niepochlebnym opiniom jest ważnym elementem w naszej codziennej diecie. Jest bogactwem fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Ponadto zawiera witaminy z grupy B. Ser żółty ze względu na jego kaloryczność najlepiej spożywać rano. Dzięki temu zapewnimy sobie energię na cały dzień. 30 g żółtego sera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń. MSM Mońki
Sery żółte są niezwykle wartościowym pokarmem i dlatego powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Ponadto to produkty łatwo dostępne, z których można wyczarować różnorodne potrawy. Oto najważniejsze powody, dla których warto jeść ser żółty.

Wapń zawarty w żółtym serze wzmocni zęby i kości. Już jeden plasterek żółtego sera dziennie, pomoże nam uchronić się przed osteoporozą, ponieważ zawiera więcej dobrze przyswajalnego wapnia niż szklanka mleka. Wapń jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka – poprawia gęstość i wytrzymałość kości oraz wpływa na skurcze mięśni. A te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie nóg, rąk oraz serca i płuc.

6 powodów, dla których warto jeść żółty ser każdego dnia

Źródło: Agencja TVN/x-news 

Polecamy przepis: Makaron z serem 

Wapń ma dobroczynny wpływ na układ kostny, nerwowy, krwionośny i rozrodczy. – Dwie szklanki mleka lub 30 gramów sera żółtego zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń. Okazuje się też, że żółty ser ma o wiele więcej wapnia niż twaróg. Dla przykładu średnia zawartość wapnia w 100 gramach chudego twarogu to 96 mg, natomiast w serze żółtym 807 mg. Dziennej dawce wapnia odpowiada pięć plasterków sera żółtego, a w przypadku twarogu jest to aż kilogram produktu. Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ aż 2/3 tego pierwiastka związane jest z jednym z białek – kazeiną – tłumaczy Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Dowiedz się również: Jak wybrać dobry i zdrowy chleb

B jak białko

Żółty ser to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, którego nasz organizm nie umie sam wytwarzać. Jest ono podstawowym budulcem organizmu człowieka, a zawarte w nim aminokwasy wchodzą w skład każdej komórki ludzkiego ciała. – W diecie wegetarian i osób, które nie lubią mięsa, żółty ser może z powodzeniem zastąpić mięso. Ponadto, dzięki zawartości fosforu, magnezu, potasu, witaminy D i A oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pamiętajmy, że szczególnie ważną rolę odgrywa w diecie dzieci oraz młodzieży, która znajduje się w fazie rozwoju – dodaje Ewa Polińska.

Ile i kiedy najlepiej jeść żółty ser?

Ser żółty charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Dlatego najlepiej spożywać go rano. Podany na śniadanie zapewni pokaźną dawkę energii na cały dzień, a dzięki zawartości serotoniny, którą można znaleźć w także w czekoladzie, poprawi humor. Już jeden plasterek żółtego sera może urozmaicić zwykłą kanapkę.
– Jeśli ser dodamy do zdrowej sałatki, dostarczy nam niezbędnych mikroelementów w odpowiedniej ilości. Doskonale sprawdzi się również jako przekąska do wina, serwowany w formie deski serów lub koreczków, razem z kawałkami wędliny, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem konserwowym – mówi Ewa Polińska. 

Zobacz wideoSmaczne wariacje, czyli potrawy z koziego sera

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom