Bób zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, witaminę C, B i PP. Jest bogaty w białko i błonnik. Niektórzy kucharze doceniają to warzywo strączkowe. A powinni wszyscy. Oto przepisy na dania z bobem.
Hummus z bobu
Możemy wykorzystać cudowne właściwości bobu oraz fakt, że gości na naszych stołach jedynie raz w roku i przygotować z niego przepyszny hummus. Zobacz prosty przepis na apetyczną, zieloną pastę z bobu.
Źródło: Agencja TVN/x-news
Bób na ostro
- 1 kg bobu
- 1 ostra papryczka chilli
- 2 cebule (mogą być czerwone)
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki masła (może być olej lub oliwa)
- sól i pieprz do smaku
Wrzuć bób do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut (młody trzeba dłużej, jakieś 15–18 minut). W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, posól ją i podsmaż na patelni. Pokrój paprykę w paseczki i wykrój z niej gniazdo. Czosnek zmiażdż na prasce albo pokrój w cienkie plastry. Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i paprykę. Wymieszaj całość na patelni. Dodaj pokrojony koperek. Wsyp ugotowany bób i ponownie wymieszaj.
Polecamy przepisy: Dania z cukinią w roli głównej
Zupa krem z bobu
- 0,5 kg bobu
- 1 cebula
- pół kubka śmietanki (najlepiej 18-procentowej)
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku
- 1 litr wody
Do posolonej i posłodzonej wrzącej wody wrzuć bób i gotuj przez 10 minut. Zanim bób zrobi się miękki, na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodaj je do bobu razem z przyprawami i zagotuj. Gdy wystygnie, zmiksuj całość. Na koniec dolej śmietankę. Podawaj na zimno lub ciepło.
Placki z bobu
- 0,5 kg bobu
- 3 łyżki mąki
- pół kostki (100 g) sera feta
- 1 jajko
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i koperek do posypania
- olej lub oliwa do smażenia
Przez 15–20 minut gotujemy bób w osolonej wodzie. Gdy ostygnie, miksujemy go lub blendujemy. Dosypujemy pokrojoną na drobno cebulę, starty czosnek i ser feta. Ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, jajko, starty koperek oraz sól z pieprzem. Formujemy placki, jak naleśniki i smażymy z obu stron.
Serwujemy też:Sezon na pikle, czyli warzywa w marynacie smaczne nie tylko latem
Sałatka z bobu
- 0,5 kg bobu
- 150 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- pieprz i sól do smaku
Gotuj bób przez 15–20 minut. W tym czasie pokrój ser i cebulę w kostkę. Gdy bób ostygnie, dodaj ser i cebulę. Połącz całość z majonezem, posiekaną pietruszką, dopraw solą i pieprzem.
Bób marynowany na zimę
- 0,5 kg bobu
- zalewa: 1 l wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka octu, łyżka gorczycy, ziele angielskie
Ugotuj bób w osolonej wodzie. Odlej i włóż do słoików. Zagotuj wodę z solą, octem, ziarenkami gorczycy i zielem angielskim. Gorącą zalewą zalej słoiki. Zagotuj słoiki w większym garnku. Zakręć i postaw do góry dnem na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin (może być całą noc).
Zobacz wideo: Przepisy na rośliny strączkowe w niezwykłym wydaniu