**
Szpinak zawiera bardzo dużo żelaza**, a zatem polecany jest przez lekarzy i dietetyków jako element walki z anemią. Zawiera również wapń, czyli podstawowy element budulca kości. Cała gama witamin takich jak C, E, K, B1, B2, B6 oraz składniki wspomagające prawidłowe działanie organizmu, czyli jod, mangan czy karoten, to argumenty przemawiające za tym, by z uśmiechem zajadać się szpinakiem!
Zobacz, dlaczego warto na długo wprowadzić go do swojej diety
Źródło: Agencja TVN/x-news
Wspiera również naturalne mechanizmy obronne – a to wszystko dzięki obecności antyoksydantów. Zdaniem naukowców, dodanie zielonych liści do diety opóźnia proces utraty pamięci, przeciwdziała zatem postępom choroby Alzheimera.
Zobacz wideo: Sposoby na zdrowe potrawy z grilla
Szpinak, czyli lekko i zdrowo
Jedną z wielu zalet szpinaku jest również jego niska kaloryczność. Polecany jest zatem osobom walczącym z nadwagą oraz wszystkim tym, którzy pragną pozostać w dobrej formie. Warzywo to powinno znaleźć się w diecie każdego, kto miewa problemy z nadciśnieniem tętniczym. Zielone liście spożywać powinni również bierni palacze oraz osoby palące papierosy – a to wszystko ze względu na jego działanie antyoksydacyjne.
Jak zrobić szpinak?
Szpinak sprawdzi się jako główny składnik sałatek, dodatek do dań głównych, śniadań, a nawet wytrawnych deserów. Szpinak można łączyć z makaronami, ryżem i mięsem. Najbardziej popularną wersją jest szpinak duszony na maśle z dodatkiem śmietany.
– Szpinak sprawdzi się także jako baza do zup. Niezwykle popularne zupy – kremy to nie tylko łatwe i szybkie danie, ale przede wszystkim smaczne. Aby przełamać smak szpinaku, lub innych warzyw, takich jak brokuły czy kalafior, możemy dodać serek topiony. Wybierzmy taki, który charakteryzuje się kremową konsystencją i wzbogaci aromat potrawy, np. serek topiony kremowy. Dodanie nawet kilku łyżek produktu sprawi, że krem stanie się gęsty i aromatyczny – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Polecamy:Rabarbar w kuchni. Przepisy nie tylko na ciasto z rabarbarem
Zachęcamy do dodania szpinaku do swojej diety. Przedstawiamy przepis na krem szpinakowy z serkiem topionym.
Aksamitny krem szpinakowo-serowy
Składniki kremu:
- 100 g serka topionego kremowego,
- 300 ml słodkiej śmietany 18%,
- 200 g świeżego i młodego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, miksujemy ze śmietanką i dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Serek topiony wkładamy do garnka oraz dodajemy zmiksowany szpinak. Mieszamy wszystko oraz doprawiamy do smaku. Podgrzewamy aż do wrzenia, często mieszając, żeby krem się nie przypalił.
Dowiedz się: Jak uprawiać szpinak
