Tapenada to pomysł na to, by uraczyć swoich gości przepyszną przekąską prosto z Prowansji. Przygotowanie aromatycznej tapenady jest bardzo szybkie i proste. Aby przygotować tę francuską przekąskę potrzebnych jest jedynie kilka produktów oraz blendera. Głównymi składnikami tapenady są oliwki bez pestek, kapary oraz oliwa. Jednak w zależności od swoich upodobań możemy dodać do niej również czosnek, świeżą pietruszkę oraz sok z cytryny. Oprócz tych składników można również wykorzystać bakłażan lub anchois.
Polecamy wideo:Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni
Zobacz przepis na tapenadę, czyli przekąskę, która w mgnieniu oka zniknie ze stołu.
Źródło: Agencja TVN/x-news
Aby tapenada na bagietce smakowała lepiej, pieczywo możemy podpiec. W tym celu bagietkę musimy pokroić na kromki. Każdy kawałek pieczywa smarujemy niewielką ilością masła i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 200°C). Bagietkę pieczemy (najlepiej z opcją grillowania), aż kromki będą ładnie zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika pieczywo lekko studzimy i nakładamy na nie przygotowaną pastę.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?