Tapenada z oliwek – przepis na pyszną przekąskę (WIDEO)

redakcja.regiodom
Przepis na tapenadęOliwki, kapary, czosnek, posiekaną pietruszkę i sok z cytryny miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Powoli dodajemy oliwę. W czasie blendowania pastę próbujemy i odpowiednio doprawiamy pieprzem i solą.
Przepis na tapenadęOliwki, kapary, czosnek, posiekaną pietruszkę i sok z cytryny miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Powoli dodajemy oliwę. W czasie blendowania pastę próbujemy i odpowiednio doprawiamy pieprzem i solą. Agencja TVN/x-news
Tapenada to pasta, którą robi się głównie z oliwek, kaparów oraz oliwki. Pasta ta pochodzi z Prowansji. Więc jak na kuchnię francuską przystało najlepiej podawać ją z bagietką.

Tapenada to pomysł na to, by uraczyć swoich gości przepyszną przekąską prosto z Prowansji. Przygotowanie aromatycznej tapenady jest bardzo szybkie i proste. Aby przygotować tę francuską przekąskę potrzebnych jest jedynie kilka produktów oraz blendera. Głównymi składnikami tapenady są oliwki bez pestek, kapary oraz oliwa. Jednak w zależności od swoich upodobań możemy dodać do niej również czosnek, świeżą pietruszkę oraz sok z cytryny. Oprócz tych składników można również wykorzystać bakłażan lub anchois.

Polecamy wideo:Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni

Zobacz przepis na tapenadę, czyli przekąskę, która w mgnieniu oka zniknie ze stołu.

Źródło: Agencja TVN/x-news

Aby tapenada na bagietce smakowała lepiej, pieczywo możemy podpiec. W tym celu bagietkę musimy pokroić na kromki. Każdy kawałek pieczywa smarujemy niewielką ilością masła i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 200°C). Bagietkę pieczemy (najlepiej z opcją grillowania), aż kromki będą ładnie zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika pieczywo lekko studzimy i nakładamy na nie przygotowaną pastę. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom