Niektórzy uważają, że oba wypieki to to samo. Pomiędzy jabłecznikiem a szarlotką istnieje jednak subtelna różnica. Szarlotka to rodzaj ciasta. Musi ono być w tym przypadku kruche, ewentualnie półkruche. Nasze babcie mawiały, że szarlotka niekoniecznie musi być z jabłkami. Równie dobrze zamiast nich mogą być inne owoce, przykładowo wiśnie, truskawki czy śliwki. Jabłecznik ma tylko jabłka, natomiast ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, choćby drożdżowe, biszkoptowe albo francuskie czy bezowe. Niektórzy widzą jeszcze jedną różnicę: otóż szarlotkę można podawać wyłącznie na zimno, a jabłecznik na ciepło lub na zimno.
Poznaj przepisy: Jabłecznik i inne frykasy z jabłek

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera