Paluchy serowe sprawdzą się jako przekąska zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące.
Do przygotowania paluchów serowych należy przygotować tylko kilka składników:
- opakowanie zrolowanego gotowego ciasta francuskiego,
- jajko,
- 100 g sera żółtego typu Gouda,
- łyżeczkę czarnego sezamu,
- paprykę słodką w proszku.
Sposób przygotowania paluchów serowych z francuskiego ciasta
Arkusz ciasta rozwijamy i dzielimy na dwie połowy. Jedną część smarujemy roztrzepanym jajkiem. Żółty ser trzemy na grubych oczkach tarki.
Dowiedz się: W jakich kieliszkach podawać różne alkohole
Część ciasta posmarowaną jajkiem posypujemy startym serem. Ser lekko przyciskamy do ciasta w taki sposób, by się do niego przykleił. Następnie przykrywamy całość drugą połową ciasta i też lekko przyciskamy.
Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Każdy powinien mieć 2 centymetry szerokości. Pasek chwytamy za oba końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, żeby powstały „sprężynki". Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy pergaminem. Między paluchami zostawiamy 2–3-centymetrowe odstępy. Każdy koniec palucha przyciskamy do blaszki, żeby w czasie pieczenia pozostały na swoim miejscu.
Całość posypujemy sezamem i mieloną papryką. Następnie pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Upieczone paluchy serowe powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego! I miłego oglądania Euro 2016!
Zobacz wideo: Zdrowe i oryginalne przekąski dla dzieci
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?