Chrzan jest rośliną z rodziny kapustowatych i ma właściwości antybakteryjne. Dlatego dawniej żywność konserwowano zawijając ją w liście chrzanu. Żywność utrwalano również soląc ją, bądź susząc. Podróżnik kulinarny podkreśla właściwości antynowotworowe tej rośliny. Ciekawostką jest to, że im mniejsza średnica korzenia chrzanu, tym więcej składnika przeciwnowotworowego zawiera.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Dowiedz się: O wartościach odżywczych i leczniczych chrzanu. Jak go jeść i gdzie uprawiać
Mikołaj Rey wybrał się do Puszczy Kampinowskiej, gdzie właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Małgorzata Piotrowska wyjaśniła mu m.in., jakie właściwości ma dobroczynny chrzan. Zobacz, jak razem przygotowują zupę chrzanową i jakie składniki są potrzebne?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
