Sezon na pikle, czyli warzywa w marynacie smaczne nie tylko latem (PRZEPISY)

Sławomir Bobbe
Piklowanie to dwa w jednym: gotowanie i konserwowanie warzyw w specjalnej marynacie. Pikle to jednak nie same ogórki. Podajemy sprawdzone przepisy.

Do pikli warto dodać marchew, cebulę, fasolkę, cukinię, zielone pomidory, czosnek czy koper. Trzeba też mieć przyprawy, jak np. pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę albo curry. Najprostsze, a zarazem najszybsze przygotowanie pikli to posolenie warzyw, zalanie ich gorącą wodą z octem, cukrem i przyprawami, a na końcu umieszczenie w słoikach i zagotowanie. Oto nasze wybrane przepisy na pikle domowej roboty. Samo przygotowanie zajmie niecałą godzinę.

Polecamy naukę kiszenia i piklowania z Davidem Gaboriaud

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

POLECAMYKiszonki, marynaty i inne zdrowe przetwory na zimę 

Pikle z marchwią

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 2 cebule – może być żółta i czerwona albo 2 żółte
  • 4 marchwie
  • liście selera
  • pęczek dużego kopru
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu

Umyj i obierz ogórki. Pokrój wzdłuż na 4 części (paski), wytnij z nich gniazda z pestkami. Włóż ogórki do miski. Po posoleniu odłóż w chłodne, zaciemnione miejsce, najlepiej na całą dobę, a przynajmniej na 8 godzin. Po tym czasie przygotuj słoiki. Włóż połówkę cebuli pokrojoną w plastry, 1 marchew pokrojoną w kostkę lub plastry, 1 liść selera i łodyżkę kopru. Ogórki przełóż do słoików. Teraz czas na zalewę. Wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól. Całość gotuj przez 7-8 minut pod przykrywką. Przygotowaną zalewę wlej do słoików z ogórkami i zakręć. Zagotuj słoiki w dużym garnku. Po ostygnięciu pikle przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Będą już dobre po około 3-4 dniach.

Zobacz przepis:Marynowana dynia

Pikle z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki nasion gorczycy (lub tzw. suchej musztardy)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy
  • pieprz do posypania

Obierz i pokrój cukinię w plastry. Razem z pokrojoną cebulą wsyp do miski. Posól i wymieszaj całość. Zalej lodowatą wodą, aż przykryje warzywa. Odstaw na około godzinę w temperaturze pokojowej, aż cukinia zrobi się miękka. Odlej z miski sok, który cukinia puści. Cukinię z cebulą przełóż do słoików. Dodaj pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. Do osobnego garnka wlej wodę i ocet jabłkowy, dodając cukier i sól. Przegotuj i zalej nią warzywa w słoikach. Zakręć słoiki. Zagotuj wszystkie w większym garnku.

Możesz je sobie sprawić: Pomidory i ogórki z własnej szklarni 

Pikle chrzanowe

  • 2 kg ogórków
  • 1 laska chrzanu
  • pęczek dużego kopru
  • 12 ząbków czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Umyj, obierz i pokrój ogórki na podłużne ćwiartki, usuwając ich gniazda. Włóż pionowo do słoików. Chrzan też obierz i pokrój na paseczki (ewentualnie w kostki). Wetknij chrzan pomiędzy ogórki w słoiku, dodając czosnek, pieprz i gorczycę. Zagotowaną wodę z octem, cebulą, cukrem i solą przelej do słoików. Zakręć słoiki i wstaw do większego garnka, żeby wszystkie zagotować.

Pikle w zalewie musztardowej

  • 1 kg ogórków
  • pół szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Obierz ogórki i pokrój na podłużne ćwiartki. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe do każdego słoiczka. Wodę z octem wlej do garnka, dodając cukier, sól oraz musztardę. Całość zagotuj. Wlej gorącą zalewę do słoiczków. Słoiki zagotuj w dużym garnku. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom