Tarta z owocami i nie tylko (PRZEPISY)

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
TartaTarta owocowa, choćby z truskawkami, najlepiej smakuje w sezonie. Nie tylko na słodko jednak można ją przygotować.
TartaTarta owocowa, choćby z truskawkami, najlepiej smakuje w sezonie. Nie tylko na słodko jednak można ją przygotować. Delecta
Jeśli lubisz ciasto i owoce, zrób tartę owocową. Choć warto wiedzieć, że ten wypiek może być nie tylko z owocami. Równie dobrze smakuje choćby tarta ze szpinakiem albo kurczakiem. Serwujemy przepisy na tarty.

Możesz zrobić pachnącą tartę. To ciasto smakuje nie tylko w sezonie letnim. A ze sporządzeniem poradzą sobie nawet kulinarni amatorzy. Podajemy przepisy na tartę nie tylko z owocami. Trzeba pamiętać o tym, że przyda się... obciążnik. To znaczy: gdy tartę przykrytą folią włożymy już do piekarnika, musimy tę folię obciążyć, żeby się nie odkleiła. Dzięki temu na spodzie nie utworzą się bąble, a boki ciasta nie spłyną.

POLECAMY:Przepisy na truskawkowe smakołyki

Tarta z truskawkami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Krem:

  • budyń waniliowy albo śmietankowy
  • galaretka truskawkowa
  • miseczka truskawek bez szypułek

Przesianą mąkę oraz cukier i pokrojone w kostkę masło wsypujemy do miski. Miksujemy, aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i znowu miksujemy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tartę, czyli z tzw. zapasem. Ciasto wykładamy na dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi. Przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po zdjęciu papieru pieczemy jeszcze 5-6 minut, aż tarta nabierze brązowego koloru. Gdy stygnie, robimy budyń i galaretkę. Kroimy truskawki na połówki. Zimny budyń wykładamy na ciasto, a na nim – owoce. Zalewamy gęstniejącą galaretką (zbyt płynna wsiąknie w ciasto).

Tarta z malinami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
  • ¾ kostki schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • sól

Krem:

  • 2 szklanki malin
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 250 ml (1 i ¼ szklanki) zimnego mleka (najlepiej zagęszczonego z puszki), ewentualnie śmietanki

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól i dosypujemy cukier. Miksujemy albo rozcieramy składniki palcami, aż powstaną okruchy ciasta. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Powstałą kulę z ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy wysmarowanej masłem. Odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno oraz boki formy, odklejając papier. Usuwamy nożem nadmiar ciasta. Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ciasto okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Najpierw pieczemy przez 15 minut, a potem zdejmujemy folię i pieczemy przez 12–13 minut. Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy krem. W misce miksujemy ser mascarpone z jajkami oraz mlekiem lub śmietanką. Powoli wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, gdy masa ostygnie. Na masę kładziemy maliny, delikatnie wtapiając je w krem.

Tarta z jagodami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • kostka schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • sól
  • szklanka jagód

Mąkę z cukrem przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko łączymy. Dodajemy 2 żółtka i ugniatamy na ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Po wyciągnięciu wałkujemy ciasto. Potem przekładamy je na foremkę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem, a na wierzchu układamy folię aluminiową i wstawiamy na parę minut do lodówki. Pieczemy najpierw z folią przez kwadrans. Później przez kolejny kwadrans, ale już po zdjęciu folii. Teraz czas na krem. W misce mieszamy żółtka. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól i cukier puder. Dodajemy do nich podgrzane, ale nie gotujące się, mleko. Do tych składników dodajemy żółtka. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Całość podgrzewamy, mieszając. Kiedy krem zacznie robić się gęsty, to znak, że krem się gotuje. Wtedy znowu mieszamy. Gotowy krem przekładamy do miseczki. Gdy ostygnie, krem rozsmarowujemy na ciasto i posypujemy jagodami.

Polecamy przepisy: Kiełbasa, kaszanka i ryba z grilla 

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki masła
  • sól

Farsz:

  • paczka świeżego albo mrożonego szpinaku
  • pół kartonika sera feta
  • duży pomidor
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietanki (najlepiej 30-procentowej)

Wyrabiamy ciasto, jak na tartę owocową, wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na maśle podsmażamy czosnek i dosypujemy posiekany szpinak. Całość mieszamy. Formę do tarty oblepiamy ciastem i wstawiamy na kwadrans do piekarnika. Po wyjęciu, gdy ciasto będzie letnie, nakładamy szpinak, pokruszony ser feta i polewamy śmietanką, zmieszaną z jajkami. Na wierzch kładziemy pomidory. Pieczemy przez 30–35 minut.

Polecamy PRZEPISTarta serowa z figami i boczkiem 

Tarta z kurczakiem i cukinią

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • duża pierś z kurczaka
  • pół cukinii
  • 1 duży pomidory
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18-procentowej
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • sól i zioła do smaku
  • olej do smażenia

Ciasto przygotowujemy, jak na tartę owocową. Chłodzimy w lodówce pół godziny, a potem pieczemy przez 25 minut. W tym czasie robimy farsz. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju. Odkładamy na bok, a teraz podsmażamy cukinię. Przekładamy cukinię do cebuli, a na patelni podsmażamy kurczaka, którego najpierw pokroiliśmy w kostkę i posypaliśmy solą i ziołami do smaku. Mieszamy ze składnikami wcześniej podsmażonymi. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, jajka, sól oraz zioła. Kroimy pomidora w plasterki. Na upieczony spód wykładamy kurczaka z warzywami, a na wierzchu rozprowadzamy masę z jogurtu i jajek oraz plastry pomidora. Całość pieczemy pół godziny. 

Zobacz również: Jak zrobić pikantną koktajlową tartę

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom