Mówi się, że przyprawa jest tym, co kropka nad „i". I taka jest prawda. Nie dość, że dodają smaku, to jeszcze ładnie pachną. Piszemy o najpopularniejszych przyprawach w polskiej kuchni (choć często niepochodzących z Polski), ich działaniu i zastosowaniu.
Anyż
Działa rozkurczowo. Dobrze wpływa na trawienie i ogólnie na przewód pokarmowy. Ma również działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, moczopędne. Jeśli ktoś cierpi na reumatyzm, warto stosować anyż w kuchni. Może on stanowić dodatek do zimnych napojów i ciast, ale także potraw na ciepło, np. mięs.
Bazylia
Łagodzi nudności, pomaga zasnąć i uspokaja nerwy. Często spotykana jest w potrawach w kuchni
śródziemnomorskiej, w polskiej też znajduje coraz szersze zastosowanie. Sałatki i surówki z bazylią oraz dania z ziemniaków z dodatkiem bazylii smakują lepiej. Podobnie, jak sosy np. do mięs i marynat.
Cynamon
Ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Już w czasach starożytnych korę cynamonową stosowano jako antidotum na silnie działające trucizny. Cynamon był też środkiem moczopędnym, wiatropędnym i wpływającym korzystnie na układ krążenia. Obecnie cynamon cenimy głównie za jego aromat i smak. Po spożyciu tej przyprawy czujemy się ciepło i bezpiecznie. Dlatego wykorzystuje się ją do tzw. grzańców. Europejczycy preferują cynamon cejloński. Podczas gdy w Chinach do popularnej mieszanki 5 smaków wykorzystuje się cynamon chiński (jest odrobinę bardziej gorzko od cejlońskiego).
Warto wiedzieć: Jakie przyprawy są najzdrowsze i jak działają na nasz organizm

Cząber
Częsty składnik antybiotyków, np. na gronkowca albo przy chorobach grzybiczych skóry. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie. Pomaga przy biegunce, wzdęciach i zaparciach. Sprawdza się jako przyprawa potraw mięsnych, rybnych, z ziemniaków i tych z jajek. Kto sam robi sosy i dipy, też często sięga po cząber. Podobnie, gdy przyrządza sałatki warzywne, zwłaszcza z roślin strączkowych.
Czosnek
Jedna z niewielu przypraw, które brzydko pachną, ale niektórym ten zapach się podoba. Kto je czosnek, ten wie, że przeziębienie mu niegroźne, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Czosnek działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie. Spotykany jest jako przyprawa do dań mięsnych i rybnych, zup oraz
sałatek, a także sosów.
Zobacz poradnik: Jak zrobić ziołowy ogródek na parapecie
Gałka muszkatołowa
Redukuje wzdęcia, poprawia krążenie krwi, ale w nadmiarze może działać jak narkotyk. W niewielkich ilościach nie jest jednak szkodliwa. Używana jest do ciast, kremów, sałatek i surówek choćby z dodatkiem kurczaka, pomidorów i ogórków czy innych nowalijek.
Goździki
Jak cię boli ząb, przegryź goździkiem – mawiały nasze babcie. Do teraz ta przyprawa powoduje, że mniej odczuwamy bóle zębów. Można jejużywać także do dań mięsnych, zwłaszcza pieczeni oraz marynat rybnych. Sprawia, że kompoty, soki domowej roboty, sałatki owocowe i desery mają oryginalną nutkę zapachową. Kto lubi domowego grzańca, też może przyprawić go goździkami.
Zobacz wideo: Ziołowy ogród z niespotykanymi odmianami mięty
Imbir
Pomaga zwalczyć bóle reumatyczne. Oczyszcza organizm, usuwając z niego toksyny. Ma działanie rozgrzewające, usprawnia drogi oddechowe. W kuchni popularna jest herbatka imbirowa. Imbir zaznacza zapach piwa, grzańca, wina domowej roboty. Spotykany jest jako dodatek do ciast i puddingów oraz deserów lodowych.
Koper
Wspomaga nasz układ trawienny, bo reguluje nadkwasotę i łagodzi bóle żołądka. To swoista bomba witaminowa. Wzmacnia odporność. Sięgamy po niego, gdy chcemy posypać nim ziemniaki. Tymczasem koper przyda się do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i rybnych. Jeśli zaprawiasz ogórki czy inne marynaty, też dodaj kopru. W domowych wypiekach także się przyda. Zawodowi piekarze dodają tę przyprawę, wyrabiając ciasto na chleb.
Lubczyk
Afrodyzjak i przyprawa, czyli dwa w jednym. Ma działanie moczopędne i wykrztuśnie. Pomaga na biegunkę. Liście lubczyku stanowią dodatek do sałatek, zup, dań z mięsa (np. gulaszu), zup i wywarów warzywnych. Jest to również przyprawa do makaronu, ziemniaków i dań na bazie sera. Służy jako aromat do wypieku domowego chleba. Kto przyrządza marynaty, też często sięga po lubczyk.
Oregano
Pomoże pozbyć się nam zgagi. Wzmocni układ odpornościowy. Podkreśla smak dań z warzywami, głównie sałatek i surówek z pomidorami, ogórkami. Stanowi dobry dodatek do serów żółtych i pleśniowych, choćby na kanapki. W daniach rybnych i z owocami morza też się często pojawia.
Pietruszka
Posiada sporo witaminy C, wzmacnia odporność. T dodatek do zup, dań mięsnych i rybnych, puree, warzywnych wywarów. Podnosi smak sosów, sałatek oraz przekąsek na zimno. Kanapki czy zapiekanki z pietruszką też smakują lepiej.
Rozmaryn
Reguluje pracę żołądka i wątroby. Działa napotnie, pozwala zwalczyć przeziębienie i grypę. Uważany jest za środek dezynfekujący. Gdy boli gardło, też się przyda. Podkreśli smak dań rybnych i z mięsa. Pasuje razem z sałatkami, puree, daniami z makaronu.
Tymianek
Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Dzięki niemu oczyszczamy drogi oddechowe. Tymianek sprawia, że katar ustępuje. Niweluje wzdęcia i uczucie „pełnego brzucha". Często
stosuje się go do pieczeni i mięsa gotowanego, sałatek oraz sosów. Gdy chcemy, aby zapach ryb był mniej intensywny, też warto dodać tymianku. Lemoniada własnoręcznie przyrządzona jest bardziej orzeźwiająca, gdy dodamy tymianku.
