Myśląc o świątecznym nastroju pamiętamy o świecach, gustownych ozdobach i pięknie przybranej choince – królowej Bożego Narodzenia. Choinka w polskiej tradycji jest elementem budującym wyjątkową atmosferę. Warto przy tym pamiętać, że piękno świątecznego drzewka tkwi w prostocie.
Wyjątkowość świąt będzie jeszcze bardziej podkreślona, jeżeli sami zaangażujemy się w wykonanie wystroju wnętrza. Poświęćmy zatem chwilę i wykonajmy własnoręcznie ozdoby, które zbudują magię świąt.
Polecamy: Ozdoby świąteczne robione z dzieckiem
W okresie świątecznym szczególną wagę przywiązujemy do przystrojenia domu. Szukamy inspiracji i dbamy o detale, które mają przybliżyć nam wyjątkowo rodzinną i ciepłą atmosferę. Przemierzamy okoliczne sklepy i supermarkety, gorączkowo wyszukując rozwiązań idealnych. Okazuje się jednak, że najlepsze rozwiązania są na wyciągnięcie ręki, a wszystko, czego potrzebujemy znajduje się w naszym domu, a konkretniej – w lodówce.
Dekorując wigilijny stół, możemy wykorzystać dosłownie wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Możemy przy tym sięgnąć po produkty spożywcze. Niebanalną ozdobą wigilijnego stołu będzie serowa choinka.
Tę oryginalną serową choinkę przygotujesz przy użyciu wykałaczek i małych trójkątów z sera. Idealną ozdobą będą listki zielonej pietruszki lub świeżych ziół. W dekorowaniu serowego drzewka ogranicza nas tylko wyobraźnia.
– Święta to czas wyjątkowy. Warto zatem odpowiednio przygotować się do chwili, kiedy cała rodzina zasiądzie przy suto zastawionym stole. Ręczne wykonywanie ozdób to świetna zabawa i przede wszystkim pretekst do zaangażowania całej rodziny, a w szczególności najmłodszych. Doskonale nadaje się do tego ser żółty. Najlepiej wybrać ser w kawałku, ponieważ znacznie poszerzy to zakres jego wykorzystania – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Propozycje świątecznych, serowych choinek
Ogórkowa choinka z serem żółtym
Składniki i przygotowanie
- 150 g sera Gouda
- dwa zielone ogórki
- dwie rzodkiewki
- żółta i czerwona papryka
Zielone, umyte pod bieżącą wodą ogórki kroimy pod kątem, w plasterki. Układamy je na kształt trójkąta na dużym talerzu. Ser Gouda kroimy w kostkę i dekoracyjnie układamy na brzegu talerza. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plastry. Układamy je na ogórkach, dekorując przekąskę wedle uznania.
Polecamy poradnik: Jak nakryć stół wigilijny
Serowa choinka z serkiem łososiowym
Składniki i przygotowanie
- 150 g sera Morskiego
- opakowanie serka twarogowego łososiowego
- 2 rzodkiewki
- natka pietruszki
- połowa jabłka
- długa wykałaczka
Połówkę jabłka kładziemy na talerzu i wbijamy w nią długą wykałaczkę do szaszłyków. Ser Morski kroimy w cienkie plastry w kształcie trójkątów i smarujemy po jednej stronie serkiem twarogowym. Nabijamy na wykałaczkę plastry sera na kształt choinki. Całość dekorujemy rzodkiewką i natką pietruszki.