Dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska rozwiązuje wszystkie mięsne dylematy. Wyjaśnia co rozumiemy przez pojęcie czerwone mięsa. To: wołowina, wieprzowina i baranina. Ostrzega, że czerwonego mięsa nie można nadużywać. Zaleca się zjadanie dwóch obiadowych porcji tych mięs tygodniowo.
Powinniśmy unikać mięs mocno przetworzonych, ponieważ stanowi ono najwyższy stopień ryzyka zachorowania na nowotwór. Z badań wynika, że każde 50 gram wędlin spożywanych codziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18 procent.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Warto wiedzieć: Dlaczego nie powinniśmy jeść parówek
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?