Czerwone mięso może być rakotwórcze? (WIDEO)

redakcja.regiodom
Czerwone mięso Unikajmy wędlin wysoko przetworzonych oraz tych, które mają długi termin przydatności do spożycia.
Czerwone mięso Unikajmy wędlin wysoko przetworzonych oraz tych, które mają długi termin przydatności do spożycia. 123RF
Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że przetworzone mięso jest rakotwórcze. Czy czerwone mięso może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Czy powinniśmy wyeliminować je z naszej diety?

Dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska rozwiązuje wszystkie mięsne dylematy. Wyjaśnia co rozumiemy przez pojęcie czerwone mięsa. To: wołowina, wieprzowina i baranina. Ostrzega, że czerwonego mięsa nie można nadużywać. Zaleca się zjadanie dwóch obiadowych porcji tych mięs tygodniowo.

Powinniśmy unikać mięs mocno przetworzonych, ponieważ stanowi ono najwyższy stopień ryzyka zachorowania na nowotwór. Z badań wynika, że każde 50 gram wędlin spożywanych codziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18 procent.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Warto wiedziećDlaczego nie powinniśmy jeść parówek 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom