Dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska rozwiązuje wszystkie mięsne dylematy. Wyjaśnia co rozumiemy przez pojęcie czerwone mięsa. To: wołowina, wieprzowina i baranina. Ostrzega, że czerwonego mięsa nie można nadużywać. Zaleca się zjadanie dwóch obiadowych porcji tych mięs tygodniowo.
Powinniśmy unikać mięs mocno przetworzonych, ponieważ stanowi ono najwyższy stopień ryzyka zachorowania na nowotwór. Z badań wynika, że każde 50 gram wędlin spożywanych codziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18 procent.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Warto wiedzieć: Dlaczego nie powinniśmy jeść parówek

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera