Crumble, czyli owoce pod kruszonką. Prosty deser z owoców świeżych lub mrożonych

Joanna Turakiewicz
Crumble - owoce pod kruszonkąTruskawki i jagody zostały starannie wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, co nadało deserowi lekko kisielowatą konsystencję. W zestawieniu z chrupiącą orkiszową kruszonką z płatkami migdałowymi - pycha!
Crumble - owoce pod kruszonkąTruskawki i jagody zostały starannie wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, co nadało deserowi lekko kisielowatą konsystencję. W zestawieniu z chrupiącą orkiszową kruszonką z płatkami migdałowymi - pycha! Joanna Turakiewicz
Mamy dla was słodką namiastkę lata: pyszny i banalnie prosty deser z mrożonych owoców. W sezonie w tej samej formie użyjemy świeżych owoców. Proponujemy też zdrowszą wersję kruszonki z mąką razową i innymi dodatkami. Przepis na crumble!

Mrożone owoce, szczególnie z własnych zbiorów to zimą istny skarb. Kiedy ślinka cieknie na myśl o świeżych truskawkach, jagodach, czy czereśniach, fajnie jest wyciągnąć z zamrażarki porcję i... No właśnie, co z nią zrobić? Można upiec drożdżowca albo przesmażyć je i ułożyć na tarcie. Mamy też dla was znacznie prostszą i mniej pracochłonną propozycję na błyskawiczny deser. Niech będzie: dla leniwych. Ale nie tylko.

Składniki na owoce pod kruszonką

Potrzebne będą: naczynie żaroodporne bez pokrywki, mąka, masło, cukier, jabłka – najlepiej kwaśne, dowolne mrożone owoce i dowolne dodatki do kruszonki: orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, zarodki pszenne, mielone siemię lniane, płatki migdałowe surowe lub prażone, słonecznik, czy pestki dyni. Dodadzą nie tylko smaku, ale i wartości odżywczych, których na przednówku często nam brakuje. Zdrowa i pyszna dawka energii.

Polecamy PRZEPIS: Jabłka zapiekane pod kruszonką 

Przygotowywanie crumble zaczynamy od kruszonki. Podstawowy przepis brzmi tak: na dwie części mąki, dodajemy po jednej części cukru i masła (2:1:1). Z miękkiego masła łatwiej się zagniecie, z zimnego będzie bardziej krucha i chrupiąca. Zagniatamy wszystkie składniki, rozcieramy palcami aż do całkowitego połączenia. Zwolennicy drobniejszej kruszonki mogą dodać nieco więcej mąki, a ci, którzy lubią duże maślane grudki – nieco mniej.

Teraz zaproponujmy wersję po tuningu: cukier zamieniamy na trzcinowy nierafinowany. Mógłby być ksylitol, ale on nadaje specyficznego posmaku. Lepsza jest jednak kruszonka na cukrze. Część mąki zamieniamy na inne miałkie składniki sypkie:

  • mąkę pszenną razową lub orkiszową,
  • zmielone orzechy,
  • wiórki kokosowe,
  • zarodki pszenne,
  • otręby pszenne,
  • ziarna amarantusa.

Możemy doprawić wanilią, cynamonem, dosypać nieco dowolnych orzechów, pestek dyni lub słonecznika. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Będzie bardziej chrupiąca.

Warto przeczytać: Jak uprawiać stewię, czyli naturalny słodzik

Jabłka można obrać, choć nie robiąc tego zaoszczędzimy sobie roboty i zachowamy cenny błonnik zawarty w skórce. Kroimy na kawałki – np. ósemki w takiej ilości by przykryć nimi dno naczynia żaroodpornego. Na jabłka wysypujemy inne owoce: truskawki, jagody, śliwki, czereśnie, pokrojone brzoskwinie. Używając do deseru owoców mrożonych, postępujemy tak samo, pilnując jednakże, żeby owoce nie były oblodzone. Nadmiar wody z roztopionego lodu nie wyparuje, a pozostanie na dnie naczynia. W efekcie powstanie nam coś na kształt kompotu z owocami i kruszonką. Jeśli nie ma innego wyjścia, można sobie pomóc mąką ziemniaczaną.

Do soczystych owoców o dużej zawartości wody dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, która w trakcie pieczenia w połączeniu z sokiem utworzy coś na kształt kisielu spajającego owoce.

Na samym dnie powinny znaleźć się owoce największe bądź o największych cząstkach, na nich nieco mniejsze, aż do najdrobiejszych (np. jagód), które wypełnia wolne przestrzenie. Na ułożone owoce wysypujemy grubą warstwą kruszonkę. Naczynie bez przykrycia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. pół godziny ± 5 minut w zależności od wielkości porcji.

Crumble serwujemy lekko przestudzone z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi. Zimne również jest pyszne. Smacznego! 

Przeczytaj również: Szybki tort idealny na prezent

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom