Te triki ułatwiają gotowanie. Co zrobić, gdy zupa jest za słona?

redakcja.regiodom, Moniecka Spółdzielnia Mleczarska
Wspólne gotowanie to przyjemnośćJeżeli masz trudności ze starciem sera na tarce, bo przykleja się do niej, posmaruj tarkę odrobiną oliwy.
Wspólne gotowanie to przyjemnośćJeżeli masz trudności ze starciem sera na tarce, bo przykleja się do niej, posmaruj tarkę odrobiną oliwy. Fotolia
W kuchni podobnie, jak w życiu, potrzebny jest spryt. Chodzi o to, by ułatwić sobie życie i umieć wyjść z opresji w trudnych sytuacjach podczas gotowania.

Spryt jest nieoceniony w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie z kulinarnymi kłopotami.

Zbyt słona zupa

Zdarza się, że gotowanie przysparza nam spore problemy. Zazwyczaj małe katastrofy dzieją w sytuacji, gdy rodzina zasiada przy stole i oczekuje wykwintnych potraw. Co jeśli nasza popisowa zupa okaże się za słona? Wystarczy dodać do niej połowę obranego ziemniaka i gotować przez około 20 minut – to z pozoru banalne warzywo wchłonie nadmiar soli.

Warto wiedzieć: Których ryb lepiej unikać w naszej diecie

Możemy również wlać surowe białko do papierowego filtra do kawy i trzymając, delikatnie zanurzyć je w zupie czy sosie. Białko, podobnie jak ziemniak, pozbawi danie zbyt słonego posmaku.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jajko jest bardzo uniwersalnym produktem, ponieważ świetnie odnajduje się w wielu potrawach – zarówno jako dodatek, jak i w funkcji bazy. Musimy jednak uważać, by nie okazało się zepsute. Świeżość kurzego jaja najlepiej sprawdzić za pomocą szklanki i wody. Jeżeli opadnie na dno, jest to sygnał, że jajko jest świeże. W przypadku gdy będzie unosić się na powierzchni, możemy mieć wręcz pewność, że jest stare. To wszystko dzięki malutkim porom, które znajdują się na skorupce jajka, przez które dostaje się powietrze. Im starsze, tym jest go więcej w środku, co skutkuje wypłynięciem po zanurzeniu w wodzie.

Sposoby na ser

Podobnie składnikiem wielu dań jest żółty ser. Uwielbiany przez małych i dużych ma tak wszechstronne zastosowanie kulinarne, że znajdziemy go prawie w każdej lodówce. – Niektóre gatunki sera ciężko jest zetrzeć na tarce. Jeżeli mamy z tym kłopoty, włóżmy ser na 10 minut do zamrażarki. W przypadku, gdy mocno się klei do powierzchni tarki, nasmarujmy ją delikatnie oliwą. Natomiast stwardniały ser, który przez pomyłkę nie został schowany do szczelnego pojemnika, możemy uratować zanurzając go na kilka godzin w mleku – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Polecamy: Przepis na pyszną, sycącą zupę ziemniaczaną

Ta cenna wiedza może wybawić nas z opresji. Pozwoli nam rozprawić się z kilkoma kulinarnym kłopotami i uczyni gotowanie znacznie łatwiejszym. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom