Jednym z głównych powodów wyrzucania jedzenia jest niepilnowanie terminu przydatności do spożycia. Rodzi się jednak pytanie, czy na pewno wiemy, co to pojęcie oznacza i jaki niesie ze sobą przekaz.
Spożyć do, a hasło "należy zużyć" - o chaosie komunikacyjnym
Data minimalnej trwałości, najlepiej spożyć przed, termin przydatności do spożycia, spożyć do, należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia... określeń, które pojawiają się na opakowaniach z żywnością jest wiele. Gdy uzbroimy się w wiedzę, co one oznaczają, zaczniemy świadomie kupować żywność i nie damy się oszukać w trakcie jakże licznych promocji.
Przeczytaj:To warto wiedzieć o mrożeniu owoców
Czym jest data minimalnej trwałości
Data minimalnej trwałości to oznaczenie określające datę, do której jedzenie zachowuje wszystkie swoje właściwości. Najczęściej na opakowaniach wyrażana jest poprzez sformułowania takie jak: najlepiej spożyć przed lub najlepiej spożyć przed końcem. Taką informację można znaleźć przede wszystkim na produktach suchych (kasze i makarony), mrożonych, chłodzonych, konserwach, oleju roślinnym i czekoladzie. Po tym terminie producent nie gwarantuje już takiej jakości smaku, zapachu i pełni wartości odżywczych, jak w przypadku świeżego produktu.
Termin przydatności do spożycia
W przeciwieństwie do daty minimalnej trwałości termin przydatności do spożycia wyznacza datę, po której jedzenie może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Po dacie przydatności do spożycia nie należy jeść danego produktu. Jego zjedzenie może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.
Warto przeczytać: Dlaczego nie należy karmić dzieci parówkami
Takie oznaczenie stosuje się szczególnie często na żywności nietrwałej mikrobiologicznie, takiej jak: mięso, wędliny czy produkty mleczarskie. Przy tego typu artykułach wskazane jest zwrócenie uwagi na wskazówki dotyczące przechowywania np. należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia – nieprzestrzeganie ich sprawia, że jedzenie psuje się jeszcze szybciej, a jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Aby nie zapomnieć o tym terminie, można napisać markerem na opakowaniu datę otwarcia produktu.
Co zrobić by jedzenie dłużej było świeże?
Jedną z metod, która wydłuża przydatność do spożycia poszczególnych produktów jest mrożenie. Najważniejsze są zasady, które znajdują się na opakowaniu tj. nie rozmrażać przed gotowaniem. Kolejnym sposobem jest zakup lodówki w technologii, która ułatwia przechowywanie jedzenia. Urządzenia No Frost mają na przykład funkcję, która nieustannie monitoruje poziom wilgoci i temperaturę w chłodziarce. Nowoczesne lodówki mają również komorę dedykowaną do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Współpracują też z aplikacją umożliwiającą zapisanie terminu spożycia wszystkich produktów znajdujących się w lodówce i wysyłają przypominające powiadomienia.

