Rośliny strączkowe to żywieniowy trend na 2016 rok (WIDEO)

redakcja.regiodom
Czerwona i zielona soczewicaSoczewica jest rośliną strączkową, która w Polsce kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich. Szkoda, że tak właśnie jest, ponieważ soczewica to skarbnica witamin i składników mineralnych. Ponadto jest ona niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Czerwona i zielona soczewicaSoczewica jest rośliną strączkową, która w Polsce kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich. Szkoda, że tak właśnie jest, ponieważ soczewica to skarbnica witamin i składników mineralnych. Ponadto jest ona niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. 123RF
Rośliny strączkowe spożywane regularnie niwelują występowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Zobacz, dlaczego warto jeść rośliny strączkowe.

Rośliny strączkowe to nie tylko znane wszystkim fasolę i groch. Zaliczamy do nich również bób, ciecierzycę, soczewicę i soję. Najdłuższy czas gotowania ma soja – od 2 do 2,5 godziny.

Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków w 2016 roku w naszych kuchniach powinny królować rośliny strączkowe. Dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności? Doktor Gałązka-Czarnecka opowiada o pozytywnych skutkach, które niesie za sobą spożywanie roślin strączkowych.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Ważne informacje: O błonniku i jego obecności w naszej diecie (WIDEO)** **__

Rośliny strączkowe zawsze powinniśmy wcześniej namoczyć i to najlepiej przez noc. Pamiętajmy jednak, by wodę, w której moczyliśmy strączkowe, wylać, a nie używać jej do gotowania. 

Dowiedz się, dlaczego należy moczyć rośliny strączkowe w wodzie?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Polecamy zapomniane warzywa: Topinambur, wężymord, pasternak i jarmuż  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom