Rośliny strączkowe to nie tylko znane wszystkim fasolę i groch. Zaliczamy do nich również bób, ciecierzycę, soczewicę i soję. Najdłuższy czas gotowania ma soja – od 2 do 2,5 godziny.
Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków w 2016 roku w naszych kuchniach powinny królować rośliny strączkowe. Dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności? Doktor Gałązka-Czarnecka opowiada o pozytywnych skutkach, które niesie za sobą spożywanie roślin strączkowych.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Ważne informacje: O błonniku i jego obecności w naszej diecie (WIDEO)** **__
Rośliny strączkowe zawsze powinniśmy wcześniej namoczyć i to najlepiej przez noc. Pamiętajmy jednak, by wodę, w której moczyliśmy strączkowe, wylać, a nie używać jej do gotowania.
Dowiedz się, dlaczego należy moczyć rośliny strączkowe w wodzie?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy zapomniane warzywa: Topinambur, wężymord, pasternak i jarmuż
