Kisiel domowy jak go zrobić? Sprawdzone przepisy na kisiel z owoców i soku
Kisiel domowy to pyszny i lekkostrawny deser, który pokochają nie tylko dzieci. Zobacz, jak ugotować kisiel nie z torebki.
Frytki też mogą być zdrowe. Sprawdź, jak zrobić dietetyczne frytki
Frytki kojarzą się z co prawda chrupiącymi ziemniakami w paseczkach, ale ociekającymi tłuszczem. Tymczasem frytki mogą być jednocześnie i smaczne, i zdrowe....
Kiszonki w diecie. Powody, dla których należy jeść fermentowane rośliny
Czym jest właściwie kiszenie? To sposób konserwacji żywności opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. Nie brzmi...
Jak zrobić domowy budyń. Przepis na budyń waniliowy i czekoladowy
Gdy za oknem coraz chłodniej i bardziej ponuro, można sobie umilić czas deserem. Takim na słodko może być budyń. Będzie pewnie jeszcze bardziej smakował, jeżeli...
7 sposobów na szybki i zdrowy obiad. Przepisy na pyszne dania
Szybki i zdrowy obiad jest w zasięgu każdego. Zobacz przepisy na takie właśnie posiłki.
Jabłka – niezwykłe właściwości oraz wartości odżywcze tych owoców
Jabłka kojarzą się albo z Adamem i Ewą w raju, albo z odchudzaniem, albo z jesienią. Można te trzy skojarzenia połączyć: jabłka to niebo w gębie, zwłaszcza...
Figi suszone i świeże w naszej diecie - wartości odżywcze. Przepisy na dania z figami
Figi nie należą do popularnych u nas owoców, a szkoda, bo mają tyle dobra w sobie, że powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Piszemy, co dobrego kryje się w...
Papryka do słoika: przepisy na paprykowe smakołyki na zimę
Papryka marynowana, w formie leczo, kiszona, czy pieczona. Sposobów na zachowanie papryki na zimę jest kilka. Podajemy sprawdzone receptury na paprykowe...
Przesolona zupa – jak ją uratować?
Przesolona zupa nie musi się zmarnować. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na uratowanie przesolonej zupy lub sosu.
Pieczony arbuz, który wygląda jak pieczona szynka. Dowiedz się, jak smakuje
Wygląda jak pieczona szynka, a tak naprawdę to… arbuz. Nowojorski frykas za 75 dolarów podbija internet.
Na upały? Herbata! Ale jaką herbatę zaparzyć? (Przepisy)
O tym, że w upały należy dużo pić, wiedzą wszyscy. Tylko co pić? Wodę? Owszem, ale doskonałym napojem na skwarne dni jest herbata. Najlepiej gorąca. I to z...
Dlaczego warto jeść wiśnie? Sięgaj po wiśnie na zdrowie i dla urody
Wiśnie warto jeść, ponieważ to w 80 procentach woda, ale pozostałe 20 procent stanowią witaminy i minerały. Uwzględnij więc wiśnie w swojej diecie chociaż...
Domowy wyrób sera – jak zacząć przygodę z serowarstwem?
W poszukiwaniu zdrowego jedzenia coraz częściej sięgamy do źródeł i historii, tam poszukując inspiracji i przepisów. Przed laty gospodynie potrafiły przygotować...
Meal prep – czyli gotowanie posiłków na zapas
Pojęcie meal prep trafiło do Wikipedii, a sama idea robi furorę w sieci. Autorzy poradników o meal prep zarabiają ciężkie pieniądze, bo czytelników głodnych...
Pojemniki na jedzenie i termosy – co wybrać jadąc na wycieczkę czy piknik?
Pojemników do przechowywania żywności i napojów jest wiele, nie wszystkie jednak są godne polecenia. Zobacz, w co warto wziąć pice i jedzenie, gdy idziemy do...
Lody domowej roboty – jak i z czego je przygotować. Przepisy
Sprawdzone przepisy na lody domowej roboty mogą się przydać nie tylko latem. Gdy masz ochotę na lody, a nie chce ci się nigdzie ruszać, możesz zrobić pyszne...
Woda gazowana, częściowo odgazowana i niegazowana – którą najlepiej pić w upały
Z jednej strony masz wodę gazowaną, a z drugiej niegazowaną. Pośrodku jest natomiast woda częściowo odgazowana. Przedstawiamy te trzy rozwiązania.
Salmonella wywołuje salmonellozę. Jakie są objawy tej choroby i jak ją leczyć
Zjadłeś lody albo ciasto z kremem, a po kilkunastu godzinach zaczyna cię boleć brzuch, robi ci się mdło, masz biegunkę i podwyższoną temperaturę. Przyczyną może...
Produkcja domowego wina – od czego zacząć?
Wraz z modą na gotowanie, majsterkowanie i ekologię wróciła do łask również idea przygotowywania domowego wina. Co innego bowiem przyjść do kogoś na proszony...
Papryka – czy jej kolor wpływa na smak i wartości odżywcze
Czerwona i zielona, żółta, nawet fioletowa – taka może być papryka. Kolor nie tylko wyróżnia paprykę. On wpływa także na walory tego warzywa. Piszemy, jakie...
Diety owocowe dobre na sezon – jakie owoce najlepiej jeść, żeby schudnąć
Początek wakacji to najwyższa pora, aby ci, którym zalegają kilogramy, zaczęli się odchudzać. Myli się ten, kto uważa, że skoro owoce są słodkie, to w ogóle nie...
Najlepsze wiosenne zupy (top 10)
Wiosenne zupy to dla wielu najlepsze wspomnienie kulinarnego dzieciństwa i tradycja, którą przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Ich smak i aromat jest...