Woda mineralna, lecznicza i źródlana – podobieństwa i różnice. Jaką wodę najlepiej pić?
Nie tylko w upał sięgamy po butelkę wody. Zanim wypijemy wodę, zastanówmy się jednak, która jest dla nas najlepsza: woda mineralna czy woda źródlana....
Włoskie makarony – ich rodzaje i cechy. Z czym podawać włoskie pasty?
Kto, choć raz spróbował zjeść posiłek z mieszkańcem Włoch, ten wie, jak dużą rolę odgrywa odpowiedni wybór rodzaju makaronu do sosu, z którym się go serwuje....
Czy warto spieszyć się z kupnem wiosennych warzyw i owoców?
Zmęczeni zimą i znudzeni nieco kulinarną monotonią, szukamy na straganach i w warzywniakach świeżych warzyw i owoców. Radzimy, kiedy kupować warzywa i owoce z...
Oleje i inne tłuszcze – na jakich warto smażyć, a na jakich robić tego nie wolno?
Bogactwo olejów spożywczych na sklepowych półkach wprowadza wielu konsumentów w konfuzję – nie wiedzą, jaki produkt będzie najlepszy do smażenia, a jaki do...
Jak pozbyć się chemii z owoców i warzyw – domowe sposoby
Jeśli przyniesione z targu owoce i warzywa nie pochodzą z upraw ekologicznych, można mieć pewność, że zostały wcześniej potraktowane środkami ochrony roślin. A...
12 domowych sposobów, jak nie marnować żywności
Co dzień tony jedzenia zamiast do żołądków czy potrzebujących trafiają wprost do śmietnika. Pieniądze wydawane na zmarnowaną żywność idą w miliony, a można...
Jakie warzywa i owoce są najbezpieczniejsze i bez chemii?
Wśród owoców i warzyw są takie rośliny, które są szczególnie podatne na wchłanianie pestycydów i takie, które są wyjątkowo odporne „na chemię" i nawet kupowane...
Kawa po turecku z kardamonem – parzenie, właściwości
Turcy, których tradycja picia i parzenia kawy została przed kilku laty wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO mogliby się mocno zdziwić, gdyby...
Przepis na jednogarnkowe danie. Jak szybko zrobić smaczny obiad (WIDEO)
Pokazujemy, jak zrobić danie jednogarnkowe z klopsikami z mięsa mielonego, papryką i innymi warzywami. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącą bagietkę.
Ocet balsamiczny a nasze zdrowie. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie
Ocet balsamiczny jest specyficzny. W niektórych krajach jest najpopularniejszym wśród octów, ale na razie nie u nas. A niesłusznie. Piszemy o occie balsamicznym...
Jajko w koszulce – jak je ugotować. Poradnik
Niektórzy nawet nie słyszeli o tym, że można ugotować jajko bez skorupki, a to właśnie jest tzw. jajko w koszulce (inaczej jajko poszetowe) . Wyjaśniamy, w jaki...
Makowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce – przepisy
Niektórzy mówią, że makowiec do łatwych ciast nie należy. Można jednak samemu przekonać się, czy to prawda, przygotowując go choćby od święta. Polecamy przepisy...
Tęczowe ciasto – przepis na pyszny, kolorowy deser
Zobacz, jak zrobić ciasto kolorowe jak wielkanocne pisanki....
Chińska kapusta bok choy – jak się do niej zabrać?
Nietypowy wygląd i egzotyczna nazwa sprawia, że warzywo to często omijane jest szerokim łukiem w sklepach z warzywami czy na marketowych stoiskach z zieleniną.
Jajka od kur, przepiórek, kaczek i inne - czym się charakteryzują i ile kosztują
Kurze jajka biją rekordy popularności, zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Są jednak również inne jajka – gęsie, indycze, kacze, przepiórcze czy strusie....
Ciasta i desery bez pieczenia. Jak je przygotować (PRZEPISY)
Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby zrobić deser i ciasto. I nie trzeba w ogóle piec, aby one powstały. Podajemy przepisy na ciasta bez pieczenia.
Sól kuchenna a zdrowie – pomaga czy szkodzi
Prawie czysty chlorek sodu to nasza popularna sól kuchenna. Jedni nie wyobrażają sobie jedzenia bez soli. Inni tę sól krytykują. Piszemy, jak jest naprawdę z...
Żeń-szeń – korzeń dobry na wszystko. Zdrowotne właściwości żeń-szenia (WIDEO)
Zdrowotne właściwości żeń-szenia potwierdziły współczesne badania. Korzeń żeń-szena przypomina sylwetkę człowieka, a według wierzeń chińskich,w zależności od...
Dzień pizzy obchodzimy 9 lutego. Jak zrobić dobrą pizzę (PRZEPISY)
Jedzenie pizzy to przyjemność. Ta przyjemność stanie się jeszcze większa, jeżeli będzie można posmakować pizzę własnoręcznej roboty. Oto przepisy na ciasto do...
Jak zrobić pyszne, kruche faworki? Przepis na chruściki (WIDEO)
Złote, kruche faworki co roku w Tłusty Czwartek konkurują o popularność z pączkami. Zobacz, jak zrobić domowe chruściki.
Dania z wykorzystaniem czerwonych buraków. Ciekawe pomysły na buraki (WIDEO)
Barbara Ritaz opowiada o swoich kulinarnych inspiracjach i pokazuje ciekawe przepisy na wykorzystanie buraków.
Aquafaba jako substytut białka jaja kurzego. Dlaczego warto stosować aquafabę w kuchn
Białko jaja kurzego jest silnym alergenem i nie każdy może je spożywać. Podobnie w swojej kuchni białka kurzego nie używają weganie i niektórzy wegetarianie....