Kisiel domowy jak go zrobić? Sprawdzone przepisy na kisiel z owoców i soku

redakcja.regiodom
Kisiel domowyDomowy kisiel bardzo łatwo przygotować, a do tego jest zdrowy i smaczny. Jego smak zależy od rodzaju użytych owoców.
Kisiel domowyDomowy kisiel bardzo łatwo przygotować, a do tego jest zdrowy i smaczny. Jego smak zależy od rodzaju użytych owoców. miszmag (123RF)
Kisiel domowy to pyszny i lekkostrawny deser, który pokochają nie tylko dzieci. Zobacz, jak ugotować kisiel nie z torebki.

Kisiel domowy można zrobić zarówno ze świeżych owoców, jak i z soku owocowego. Deser ten może mieć różną konsystencję – od takiej do picia, po gęstą – do jedzenia łyżeczką. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zawiera chemicznych ulepszaczy. 

Jak zrobić domowy kisiel?

Aby ugotować kisiel potrzebujesz wodę, owoce, cukier (lub zamiast tych trzech składników po prostu domowy sok/ syrop z owoców) oraz mąkę ziemniaczaną. Na szklankę wody lub soku należy wykorzystać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jeśli przy takich proporcja po zagotowaniu kisiel wyjdzie nam zbyt rzadki, można rozprowadzić dodatkową łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody, dodać to do kisielu i zagotować ciągle mieszając. 

Warto przeczytaćWłaściwości i zastosowanie mąki ziemniaczanej nie tylko w kuchni

Robiąc kisiel ze świeżych owoców (np. jagód, wiśni – mogą być świeże lub mrożone) umieść w garnku dwie szklanki owoców i zalej je trzema szklankami wody. Dodaj dwie łyżki cukru (może być trzcinowy) lub miodu. Wszystko gotuj około 2–3 minuty. W tym czasie wymieszaj trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki zimnej wody. Dolej płyn do gotujących się owoców i mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z płyty grzewczej i gotowe. Kisiel rozłóż do salaterek i podawaj z owocami lub polany sokiem.

Kisiel z soku zrobisz jeszcze prościej. Szklankę domowego soku/ syropu połącz z 1/2 szklanki wody i zagotuj. Jeśli sok jest mało słodki, możesz dodać odrobinę cukru lub miodu. Wymieszaj dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki zimnej wody i dolej do gotującego się soku. Gdy kisiel zgęstnieje, deser jest gotowy. 

Zobacz również: Jak zrobić budyń domowy

 

Kisiel można przygotować w wersji do picia.
Kisiel można przygotować w wersji do picia. Fot. arinaja (Pixabay.com) 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie