Kisiel domowy jak go zrobić? Sprawdzone przepisy na kisiel z owoców i soku

redakcja.regiodom
Kisiel domowyDomowy kisiel bardzo łatwo przygotować, a do tego jest zdrowy i smaczny. Jego smak zależy od rodzaju użytych owoców.
Kisiel domowyDomowy kisiel bardzo łatwo przygotować, a do tego jest zdrowy i smaczny. Jego smak zależy od rodzaju użytych owoców. miszmag (123RF)
Kisiel domowy to pyszny i lekkostrawny deser, który pokochają nie tylko dzieci. Zobacz, jak ugotować kisiel nie z torebki.

Kisiel domowy można zrobić zarówno ze świeżych owoców, jak i z soku owocowego. Deser ten może mieć różną konsystencję – od takiej do picia, po gęstą – do jedzenia łyżeczką. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zawiera chemicznych ulepszaczy. 

Jak zrobić domowy kisiel?

Aby ugotować kisiel potrzebujesz wodę, owoce, cukier (lub zamiast tych trzech składników po prostu domowy sok/ syrop z owoców) oraz mąkę ziemniaczaną. Na szklankę wody lub soku należy wykorzystać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jeśli przy takich proporcja po zagotowaniu kisiel wyjdzie nam zbyt rzadki, można rozprowadzić dodatkową łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody, dodać to do kisielu i zagotować ciągle mieszając. 

Warto przeczytaćWłaściwości i zastosowanie mąki ziemniaczanej nie tylko w kuchni

Robiąc kisiel ze świeżych owoców (np. jagód, wiśni – mogą być świeże lub mrożone) umieść w garnku dwie szklanki owoców i zalej je trzema szklankami wody. Dodaj dwie łyżki cukru (może być trzcinowy) lub miodu. Wszystko gotuj około 2–3 minuty. W tym czasie wymieszaj trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki zimnej wody. Dolej płyn do gotujących się owoców i mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z płyty grzewczej i gotowe. Kisiel rozłóż do salaterek i podawaj z owocami lub polany sokiem.

Kisiel z soku zrobisz jeszcze prościej. Szklankę domowego soku/ syropu połącz z 1/2 szklanki wody i zagotuj. Jeśli sok jest mało słodki, możesz dodać odrobinę cukru lub miodu. Wymieszaj dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki zimnej wody i dolej do gotującego się soku. Gdy kisiel zgęstnieje, deser jest gotowy. 

Zobacz również: Jak zrobić budyń domowy

 

Kisiel można przygotować w wersji do picia.
Kisiel można przygotować w wersji do picia. Fot. arinaja (Pixabay.com) 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom