Kisiel domowy można zrobić zarówno ze świeżych owoców, jak i z soku owocowego. Deser ten może mieć różną konsystencję – od takiej do picia, po gęstą – do jedzenia łyżeczką. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zawiera chemicznych ulepszaczy.
Jak zrobić domowy kisiel?
Aby ugotować kisiel potrzebujesz wodę, owoce, cukier (lub zamiast tych trzech składników po prostu domowy sok/ syrop z owoców) oraz mąkę ziemniaczaną. Na szklankę wody lub soku należy wykorzystać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jeśli przy takich proporcja po zagotowaniu kisiel wyjdzie nam zbyt rzadki, można rozprowadzić dodatkową łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody, dodać to do kisielu i zagotować ciągle mieszając.
Warto przeczytać: Właściwości i zastosowanie mąki ziemniaczanej nie tylko w kuchni
Robiąc kisiel ze świeżych owoców (np. jagód, wiśni – mogą być świeże lub mrożone) umieść w garnku dwie szklanki owoców i zalej je trzema szklankami wody. Dodaj dwie łyżki cukru (może być trzcinowy) lub miodu. Wszystko gotuj około 2–3 minuty. W tym czasie wymieszaj trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki zimnej wody. Dolej płyn do gotujących się owoców i mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z płyty grzewczej i gotowe. Kisiel rozłóż do salaterek i podawaj z owocami lub polany sokiem.
Kisiel z soku zrobisz jeszcze prościej. Szklankę domowego soku/ syropu połącz z 1/2 szklanki wody i zagotuj. Jeśli sok jest mało słodki, możesz dodać odrobinę cukru lub miodu. Wymieszaj dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki zimnej wody i dolej do gotującego się soku. Gdy kisiel zgęstnieje, deser jest gotowy.
Zobacz również: Jak zrobić budyń domowy

