Gdy w 1492 roku Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, przywiózł z niej do Europy różności, w tym paprykę. Warzywo to jest jednak znacznie starsze. Badania dowodzą, że papryka była znana już ponad 2 tysiące lat temu, albo i 3 tysiące lat temu. Naukowcy prowadząc prace w Meksyku odkryli bowiem, że na naczyniach pozostały ślady po papryce. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach była stosowana jako przyprawa. Nie tylko historia papryki jest ciekawa. Równie interesujące są jej kolory i to, co za nimi się kryje.
Przeczytaj też: Papryczki w doniczkach – jak je uprawiać
Papryka czerwona
Czerwona papryka stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów), czyli związków chemicznych powstrzymujących reakcje utleniania w organizmie. To naturalne substancje, chroniące przed nowotworami, hamujące przy tym procesy starzenia. Czerwona papryka, spośród wszystkich papryk, jest najbogatsza w witaminę C, która wzmacnia naszą odporność. W tym czerwonym warzywie kryje się ponadto najwięcej, w porównaniu z pozostałymi paprykami, witaminy A, która również oddziałuje korzystnie na układ odpornościowy, a poza tym poprawia wzrok i stan skóry. Papryka czerwona zawiera ponadto najwięcej beta-karotenu, posiadającego korzystny wpływ na skórę, paznokcie i włosy. Warzywo w tym kolorze wspomaga pracę serca i całego układu krwionośnego.
Papryka zielona
Zielona papryka jest najmniej kaloryczna, bo w jej 100 gramach jest około 20 kcal. Dla porównania: w czerwonej papryce znajduje się mniej więcej 28 kcal. Zielona odmiana dobrze wpływa na przemianę materii. Dostarcza soli mineralnych. Ma duże pokłady kwasu foliowego, o czym powinny wiedzieć przede wszystkim ciężarne kobiety. Kwas ten jest ważny w rozwoju nienarodzonego dziecka, gdyż ogranicza ryzyko występowania chorób genetycznych. Kto czuje się ciągle zmęczony albo cierpi na anemię, tak samo powinien regularnie sięgać po zieloną paprykę.
Papryka żółta
Żółta papryka ma sporo witamin z grupy B, te natomiast one współodpowiadają za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego: łagodzą stres, zapewniają równowagę psychiczną oraz poprawiają humor. Ponadto witamina B odpowiada za prawidłowy wzrost dzieci. Witamina E tak samo ukrywa się wewnątrz żółtej papryki. Zwana jest witaminą młodości (oraz płodności) nie bez powodu – jest silnym przeciwutleniaczem, który potrafi chronić ludzkie komórki przed starzeniem się. Żółta papryka sprzyja obniżeniu cholesterolu. Papryka żółta, podobnie, jak jej pomarańczowa odpowiedniczka, zawiera luteinę i zeaksantynę. Są to barwniki, niszczące wolne rodniki, co więcej zbawiennie wpływają na nasze oczy.
Warto przeczytać: Przepisy na paprykowe smakołyki na zimę
Papryka fioletowa
Fioletowa papryka jest rzadko spotykana, ale istnieje. Znajduje się w niej dużo potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca, a także reguluje on ciśnienie krwi i wspiera napięcie mięśni. Znajdziesz w tym warzywie również wapń, odpowiadający za mocne kości i zdrowe zęby. Wpływa on też korzystnie na pracę serca i układu krwionośnego.
