Danie wygląda apetycznie i choć do złudzenia przypomina soczystą, pieczoną szynkę, to wcale nią nie jest. Aż trudno uwierzyć, że tak wygląda pieczony arbuz! Jest soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.
Dowiedz się: Arbuza lepiej jeść z pestkami czy bez?
Na pomysł takiego serwowania arbuzów wpadła nowojorska restauracja Duck's Eatery. Frykas kosztuje, bagatela, 75 dolarów. Ale można wykarmić nim aż 5 osób. Pieczony arbuz ma być idealną alternatywą dla wegetarian. Jego przygotowanie zajmuje nawet 6 dni. Po przygotowaniu owoc ma posmak oregano i kolendry oraz dębowego dymu. Apetyczne?
Źródło: Cover Video/x-news
Osoby, które nie jadzą mięsa, często szukają jego zamienników. Najczęściej wybierają tofu, kotleciki z mielonej ciecierzycy (czyli falafele) oraz produkty sojowe. Tymczasem patrząc na zdjęcia pieczonego arbuza, tak przygotowana wytrawna "pieczeń" też może być smaczna.
Polecamy poradnik: Uprawa arbuzów w ogrodzie
