Lody domowej roboty – jak i z czego je przygotować. Przepisy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Lody dla ochłodyMało kto nie lubi lodów. Mógłby je jeść kilka razy dziennie podczas upałów. Lody domowej roboty będą pewnie smakowały jeszcze lepiej niż te seryjnej produkcji.
Lody dla ochłodyMało kto nie lubi lodów. Mógłby je jeść kilka razy dziennie podczas upałów. Lody domowej roboty będą pewnie smakowały jeszcze lepiej niż te seryjnej produkcji. Łukasz Kowalski
Sprawdzone przepisy na lody domowej roboty mogą się przydać nie tylko latem. Gdy masz ochotę na lody, a nie chce ci się nigdzie ruszać, możesz zrobić pyszne lody domowe.

Przez okrągły rok można kupić lody w różnych smakach, z różnymi dodatkami, różnie serwowane. Smak lodów, wykonanych przez nas samych, będzie jednak na pewno niepowtarzalny. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby w mig przygotować słodki, lodowaty (dosłownie) deser. Nie trzeba również inwestować w maszynkę do lodów, żeby przyrządzić mroźne smakołyki nie tylko latem. 

Zobacz: Pyszne jedzenie dla najmłodszych, czyli jak przygotować lody domowej roboty 

Lody śmietankowe – jak zrobić

Składniki na lody śmietankowe:

  • pół litra mleka,
  • 8 żółtek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 pełna szklanka śmietany (najlepiej 30- albo 36-procentowej).

Żółtka umieszczamy w rondlu, dosypujemy cukier i łączymy oba składniki. Zagotowane mleko powoli wlewamy do rondla z żółtkami, ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką. Rondel stawiamy na małym ogniu i mieszamy jego zawartość, aż masa zrobi się gęsta. Zamiast rondla, można użyć naczynia, w którym najpierw rozrabiamy żółtka z cukrem, dolewamy mleko, a następnie naczynie to wstawiamy do większego garnka, w którym jest wrząca woda, i podczas mieszania trzymamy na ogniu, aż masa zgęstnieje. Gdy masa wystygnie, ubijamy śmietanę i dodajemy ją do masy. Całość mieszamy. Przekładamy masę do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika. Po około 2298,35 zł 3 godzinach powinny być gotowe do zjedzenia. Najlepiej jednak lody przygotować wieczorem, a rano będą gotowe.

Lody czekoladowe – jak zrobić

Składniki na lody czekoladowe:

  • 1 ¼ szklanki śmietanki do ubijania, do deserów i ciast, czyli 30-procentowej,
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej, bez dodatków),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka przegotowanej wody.

Roztapiamy czekoladę. Oddzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ubijamy żółtka z połową cukru (najlepiej mikserem) oraz łyżką wody. Gdy powstanie masa, dolewamy do niej roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno, dodając pozostałą część cukru. Śmietankę też ubijamy, ale osobno, w kolejnym naczyniu. Łączymy zawartości dwóch pierwszych naczyń, na koniec dodajemy ubitą śmietankę. Całość znowu łączymy. Przekładamy masę do pojemników i wkładamy do zamrażalnika.

Lody arbuzowe

  • 1,5 kilograma arbuza (już bez skórki)
  • 1 ¼ szklanki śmietany 30-procentowej
  • 3 łyżki miodu

Usuwamy pestki z arbuza i kroimy go w małe kostki. Wkładamy je do miksera i gdy zrobi się niemal woda, dodajemy miód. Ubijamy śmietankę i dodajemy do arbuza połączonego z miodem. Całość mieszamy. Zawartość przelewamy do pojemników, np. opakowań po jogurtach, wtykając patyczki do lodów. Po wyjęciu z zamrażalnika będziemy mieli lody na patyku.

Lody cytrynowe – przepis na sorbet

Składniki na lody cytrynowe

  • 3 cytryny,
  • 3 jabłka.

**Kroimy cytryny na połówki i wyciskamy z nich sok. Przelewamy go do miksera albo blendera. Obieramy jabłka i po usunięciu pestek, kroimy je na ćwiartki, a jeszcze lepiej – na ósemki (ćwiartki na połowę). Jabłka dodajemy do cytrynowego soku i miksujemy całość. Zawartość przelewamy do pojemników – mogą być małe opakowania po jogurtach, wtedy wtykamy w nie patyczki. Zamrażamy w zamrażalniku.

Nasz poradnik: Wybieramy maszynkę do lodów 

Lody bananowe – jak zrobić

Składniki na lody bananowe:

  • 3 banany,
  • ćwierć szklanki ostudzonej kawy.

Obieramy banany i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, kładąc je na talerzu lub blasze, wyłożonymi papierem do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Wyjmujemy zmrożone banany i wkładamy do miksera albo blendera. Dolewamy kawę i powoli zaczynamy miksować całość. Na początku będzie szło trudno, ponieważ banany będą niczym bryły, ale potem da się je urobić i powstanie ciasto. Przekładamy je do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika. 

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom