Przez okrągły rok można kupić lody w różnych smakach, z różnymi dodatkami, różnie serwowane. Smak lodów, wykonanych przez nas samych, będzie jednak na pewno niepowtarzalny. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby w mig przygotować słodki, lodowaty (dosłownie) deser. Nie trzeba również inwestować w maszynkę do lodów, żeby przyrządzić mroźne smakołyki nie tylko latem.
Zobacz: Pyszne jedzenie dla najmłodszych, czyli jak przygotować lody domowej roboty
Lody śmietankowe – jak zrobić
Składniki na lody śmietankowe:
- pół litra mleka,
- 8 żółtek,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 pełna szklanka śmietany (najlepiej 30- albo 36-procentowej).
Żółtka umieszczamy w rondlu, dosypujemy cukier i łączymy oba składniki. Zagotowane mleko powoli wlewamy do rondla z żółtkami, ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką. Rondel stawiamy na małym ogniu i mieszamy jego zawartość, aż masa zrobi się gęsta. Zamiast rondla, można użyć naczynia, w którym najpierw rozrabiamy żółtka z cukrem, dolewamy mleko, a następnie naczynie to wstawiamy do większego garnka, w którym jest wrząca woda, i podczas mieszania trzymamy na ogniu, aż masa zgęstnieje. Gdy masa wystygnie, ubijamy śmietanę i dodajemy ją do masy. Całość mieszamy. Przekładamy masę do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika. Po około 2298,35 zł 3 godzinach powinny być gotowe do zjedzenia. Najlepiej jednak lody przygotować wieczorem, a rano będą gotowe.
Lody czekoladowe – jak zrobić
Składniki na lody czekoladowe:
- 1 ¼ szklanki śmietanki do ubijania, do deserów i ciast, czyli 30-procentowej,
- 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej, bez dodatków),
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżka przegotowanej wody.
Roztapiamy czekoladę. Oddzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ubijamy żółtka z połową cukru (najlepiej mikserem) oraz łyżką wody. Gdy powstanie masa, dolewamy do niej roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno, dodając pozostałą część cukru. Śmietankę też ubijamy, ale osobno, w kolejnym naczyniu. Łączymy zawartości dwóch pierwszych naczyń, na koniec dodajemy ubitą śmietankę. Całość znowu łączymy. Przekładamy masę do pojemników i wkładamy do zamrażalnika.
Lody arbuzowe
- 1,5 kilograma arbuza (już bez skórki)
- 1 ¼ szklanki śmietany 30-procentowej
- 3 łyżki miodu
Usuwamy pestki z arbuza i kroimy go w małe kostki. Wkładamy je do miksera i gdy zrobi się niemal woda, dodajemy miód. Ubijamy śmietankę i dodajemy do arbuza połączonego z miodem. Całość mieszamy. Zawartość przelewamy do pojemników, np. opakowań po jogurtach, wtykając patyczki do lodów. Po wyjęciu z zamrażalnika będziemy mieli lody na patyku.
Lody cytrynowe – przepis na sorbet
Składniki na lody cytrynowe
- 3 cytryny,
- 3 jabłka.
**Kroimy cytryny na połówki i wyciskamy z nich sok. Przelewamy go do miksera albo blendera. Obieramy jabłka i po usunięciu pestek, kroimy je na ćwiartki, a jeszcze lepiej – na ósemki (ćwiartki na połowę). Jabłka dodajemy do cytrynowego soku i miksujemy całość. Zawartość przelewamy do pojemników – mogą być małe opakowania po jogurtach, wtedy wtykamy w nie patyczki. Zamrażamy w zamrażalniku.
Nasz poradnik: Wybieramy maszynkę do lodów
Lody bananowe – jak zrobić
Składniki na lody bananowe:
- 3 banany,
- ćwierć szklanki ostudzonej kawy.
Obieramy banany i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, kładąc je na talerzu lub blasze, wyłożonymi papierem do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Wyjmujemy zmrożone banany i wkładamy do miksera albo blendera. Dolewamy kawę i powoli zaczynamy miksować całość. Na początku będzie szło trudno, ponieważ banany będą niczym bryły, ale potem da się je urobić i powstanie ciasto. Przekładamy je do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika.
