Jak zrobić domowy budyń. Przepis na budyń waniliowy i czekoladowy

Katarzyna Piojda
Budyń domowej robotyBudyń domowej roboty wymaga kilku minut naszego czasu, ale smakuje z pewnością o niebo lepiej od tego z opakowania.
Budyń domowej robotyBudyń domowej roboty wymaga kilku minut naszego czasu, ale smakuje z pewnością o niebo lepiej od tego z opakowania. Bruno (Pixabay.com)
Gdy za oknem coraz chłodniej i bardziej ponuro, można sobie umilić czas deserem. Takim na słodko może być budyń. Będzie pewnie jeszcze bardziej smakował, jeżeli sami go przygotujemy.

Kto był dzieckiem w latach 70- i 80-tych, ten pamięta, że jednym z najpopularniejszych deserów na ciepło był budyń (a kisiel mu wtórował). Dzisiaj jest tyle propozycji słodkości do wyboru, że poczciwy budyń stał się nieco zapomniany. Warto więc sobie o nim przypomnieć i przyrządzić go samemu. Domowy budyń na pewno będzie bardziej smakował, niż ten z opakowania. Podajemy przepisy.

Przeczytaj: Aquafaba jako substytut białka jaja kurzego. Jak ją przygotować?

Domowy budyń, jak od mamy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mąki (najlepiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka mąki pszennej),
  • 1 łyżka cukru (albo miodu).

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem (ewentualnie miodem) i masłem, a pozostałe pół szklanki odlewamy i zostawiamy. Do odlanej połówki szklanki mleka wsypujemy mąkę oraz dodajemy żółtko. Całość mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Gdy większa porcja mleka się zagotuje, powoli dolewamy miksturę, przygotowaną w połowie szklanki. Całość znowu energicznie mieszamy. Po około minucie budyń będzie gotowy. Domowy budyń można podawać z truskawkami, malinami lub innymi owocami, również z przetworów przygotowanych na zimę.

Polecamy też przepisy na: Ciasta i desery bez pieczenia 

Budyń czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • pół tabliczki czekolady, najlepiej deserowej,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe 1,5 szklanki gotujemy. W tym czasie łamiemy czekoladę na drobne kawałki albo siekamy. Do pozostałej połówki szklanki mleka dodajemy żółtka, cukier i skrobię. Energicznie mieszamy całość. Czekoladę w kawałkach dodajemy do gotującego się mleka. Dodajemy też przygotowaną zawartość połówki szklanki i całość ponownie mieszamy. Dobrze smakuje z borówkami.

Budyń waniliowy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy z masłem. Pozostałą część łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami oraz mąką, aż konsystencja stanie się jednolita. Powstałą mieszankę powoli dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, gotując przez około minutę. Budyń warto podawać z konfiturą lub syropem owocowym. 

Warto spróbować: Minitarta z owocami 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom