Jak zrobić domowy budyń. Przepis na budyń waniliowy i czekoladowy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Budyń domowej robotyBudyń domowej roboty wymaga kilku minut naszego czasu, ale smakuje z pewnością o niebo lepiej od tego z opakowania.
Budyń domowej robotyBudyń domowej roboty wymaga kilku minut naszego czasu, ale smakuje z pewnością o niebo lepiej od tego z opakowania. Bruno (Pixabay.com)
Gdy za oknem coraz chłodniej i bardziej ponuro, można sobie umilić czas deserem. Takim na słodko może być budyń. Będzie pewnie jeszcze bardziej smakował, jeżeli sami go przygotujemy.

Kto był dzieckiem w latach 70- i 80-tych, ten pamięta, że jednym z najpopularniejszych deserów na ciepło był budyń (a kisiel mu wtórował). Dzisiaj jest tyle propozycji słodkości do wyboru, że poczciwy budyń stał się nieco zapomniany. Warto więc sobie o nim przypomnieć i przyrządzić go samemu. Domowy budyń na pewno będzie bardziej smakował, niż ten z opakowania. Podajemy przepisy.

Przeczytaj: Aquafaba jako substytut białka jaja kurzego. Jak ją przygotować?

Domowy budyń, jak od mamy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mąki (najlepiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka mąki pszennej),
  • 1 łyżka cukru (albo miodu).

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem (ewentualnie miodem) i masłem, a pozostałe pół szklanki odlewamy i zostawiamy. Do odlanej połówki szklanki mleka wsypujemy mąkę oraz dodajemy żółtko. Całość mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Gdy większa porcja mleka się zagotuje, powoli dolewamy miksturę, przygotowaną w połowie szklanki. Całość znowu energicznie mieszamy. Po około minucie budyń będzie gotowy. Domowy budyń można podawać z truskawkami, malinami lub innymi owocami, również z przetworów przygotowanych na zimę.

Polecamy też przepisy na: Ciasta i desery bez pieczenia 

Budyń czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • pół tabliczki czekolady, najlepiej deserowej,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe 1,5 szklanki gotujemy. W tym czasie łamiemy czekoladę na drobne kawałki albo siekamy. Do pozostałej połówki szklanki mleka dodajemy żółtka, cukier i skrobię. Energicznie mieszamy całość. Czekoladę w kawałkach dodajemy do gotującego się mleka. Dodajemy też przygotowaną zawartość połówki szklanki i całość ponownie mieszamy. Dobrze smakuje z borówkami.

Budyń waniliowy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy z masłem. Pozostałą część łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami oraz mąką, aż konsystencja stanie się jednolita. Powstałą mieszankę powoli dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, gotując przez około minutę. Budyń warto podawać z konfiturą lub syropem owocowym. 

Warto spróbować: Minitarta z owocami 

od 16 lat
Wideo

DŁ - Remonty Doroty Szelągowskiej w Matce Polce w Łodzi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom