Figi suszone i świeże w naszej diecie - wartości odżywcze. Przepisy na dania z figami

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Figi świeżeWarto wiedzieć, że zarówno figi świeże, jak i suszone są źródłem wielu składników odżywczych: witamin (z grupy B, A, K, C), minerałów (potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza), kwasu foliowego i przeciwutleniaczy.
Figi świeżeWarto wiedzieć, że zarówno figi świeże, jak i suszone są źródłem wielu składników odżywczych: witamin (z grupy B, A, K, C), minerałów (potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza), kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. stevepb (Pixabay.com)
Figi nie należą do popularnych u nas owoców, a szkoda, bo mają tyle dobra w sobie, że powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Piszemy, co dobrego kryje się w figach i podajemy przepisy na figi.

U nas świeże figi nie są aż tak popularne. Najczęściej można kupić je w marketach. Owoce są dostępne od maja do października. Co innego w cieplejszych od Polski krajach, np. w Grecji, Turcji, w Chorwacji i Hiszpanii. Tam stoiska na bazarach aż uginają się pod ciężarem świeżych fig. My częściej sięgamy po figi suszone. 

Polecamy poradnikJak uprawiać figowiec w doniczce i doczekać się fig 

Figi suszone i świeże – właściwości

Figi suszone wpływają korzystnie na nasze zdrowie, tak samo jak figi świeże. Te niewielkie owoce to istna bomba witaminowa. Kryją w sobie witaminę C (ta m.in. wzmacnia naszą odporność), witaminy z grupy B (np. obniżają napięcie nerwowe), witaminę PP (odpowiada za prawidłową pracę mózgu). W figach znajduje się ponadto prowitamina A, czyli betakaroten, który nie tylko pomaga szybciej się opalić, ale również poprawia nam wzrok. W figach obecne są również składniki mineralne. To m.in. fosfor i wapń, odpowiedzialne za mocne kości i zdrowe zęby, żelazo (zapobiega anemii) czy magnez (wzmacnia mięśnie, uspokaja).

Przeczytaj równieżRaw food, czyli witarianizm 

Figi są polecane na dobre trawienie i dobrze oddziałują na wątrobę (wspomagają jej pracę). Są źródłem błonnika, ten natomiast reguluje pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. To owoce, które wykazują właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwzapalnie. Zalecana są też na walkę z osteoporozą. Nasze babcie miały swój sposób na ból gardła: gotowały suszone figi w mleku i po jego wypiciu ból nie dawał się już tak bardzo we znaki. Babcie mawiały też, że sok z fig dobrze działa na serce.

Świeże figi koloru fioletowego jada się na surowo, natomiast świeże figi zielone – najlepiej nadają się do suszenia.
Świeże figi koloru fioletowego jada się na surowo, natomiast świeże figi zielone – najlepiej nadają się do suszenia. Fot. josealbafotos (Pixabay.com)

Dobre suszone figi to takie, które są średnio miękkie. To, że figi mają biały nalot, nie oznacza, że owoce są stare. Taka ich uroda: pokazuje się na nich cukier.

Uwaga! Owoce figi nie są wskazane dla osób z cukrzycą, ponieważ mają średni indeks glikemiczny (IG). Dla fig suszonych - IG = 40, a świeżych IG = 35. Owoce te mają dużo cukrów prostych, które szybko podbijają poziom glukozy we krwi. 

Figi je się ze skórką. Suszone figi kojarzą się niektórym ze świętami Bożego Narodzenia, ponieważ stanowią jeden ze składników kompotu na Wigilię. Wykorzystywane są również jako dodatek do pieczenia ciast.Tymczasem świeże figi i ich spożywanie to dla wielu z nas zagadka, a można wykorzystywać je na kanapki, zapiekać z kozim serem czy dodawać jako dodatek do sałatek lub pieczenia ciast. Zobacz wybrane przepisy z figami.

Placki pomidorowe z figami

Składniki:

  • 3 świeże figi
  • 1 ½ szklanka mleka
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • ¼ oleju
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie sera gorgonzolla
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jajko roztrzepujemy w szklance mleka, dodajemy wodę gazowaną oraz olej. Gdy składniki się połączą, dosypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Nadal mieszając, stopniowo dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy koncentrat pomidorowy. Nakładamy ciasto na patelnię i smażymy tak, jak pancakes (naleśniki). Umyte figi kroimy w plastry i gdy placuszki będą gotowe, kładziemy na nie plastry fig. Teraz sos: 1 opakowanie sera gorgonzolli rozpuszczamy w pozostałej połowie szklanki mleka i dodajemy gałkę muszkatołową. Ciepłym sosem polewamy placuszki.

Figi suszone w czekoladzie

Składniki:

  • 6 fig suszonych
  • pół kostki czekolady gorzkiej
  • pół kostki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka płatków kukurydzianych
  • garść orzechów laskowych

Rozpuszczamy czekolady w garnku. Orzechy drobno siekamy i wraz pokruszonymi płatkami kukurydzianymi dodajemy je do rozpuszczonej, ciepłej jeszcze czekolady. Całość mieszamy. W tej mieszance obtaczamy każdą figę. Odkładamy na talerzyk albo kratkę, żeby wystygły. Gdy czekolada zrobi się sztywna, deser jest gotowy do zjedzenia.

Sałatka z figami

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
  • 3 plastry sera
  • pół cytryny
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy

Kroimy figi na ósemki. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do miseczki. Granat dzielimy na ćwiartki i wyciskamy sok. Dolewamy go do soku pomarańczowego. Dodajemy miód, sok z połówki cytryny oraz oliwę. Ser podsmażamy na patelni. Miętę dzielimy na dwie części. Na talerzu kładziemy pierwszą warstwę mięty, na niej – figi, a na nich – zgrillowany ciepły ser i na wierzchu znowu listki mięty.

Polecamy teżDynia hokkaido na zdrowie i na apetyt – właściwości i przepisy 

Kompot figowy

Składniki:

  • 250 g suszonych fig
  • pół litra wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka białego wina
  • garść migdałów
  • pół cytryny

Do garnka z wodą dodajemy cukier i gotujemy. Dodajemy figi. Dolewamy wino i sok z wyciśniętej połówki cytryny. Dodajemy startą skórkę z cytryny i migdały. Mieszamy całość. Po przegotowaniu studzimy. Podajemy na zimno, po wyjęciu z lodówki. 

Dowiedz się: Jak uprawiać figowiec pospolity w ogrodzie



Figi świeże to bardzo zdrowa i małokaloryczna przekąska. Owoce te w 100 gramach zawierają tylko 61 kilokalorii. Natomiast figi suszone t0 250 kilokalorii
Figi świeże to bardzo zdrowa i małokaloryczna przekąska. Owoce te w 100 gramach zawierają tylko 61 kilokalorii. Natomiast figi suszone t0 250 kilokalorii na 100 gramów. Fot. PublicDomainPictures (Pixabay.com)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom