Jak zagęścić sos i zupę? Poznaj smaczne sposoby na zagęszczenie dań
Kłopot pojawia się nie tylko wtedy, gdy zupa jest za słona, a sos przypalony. Bywa, że sos i zupa, które przygotowaliśmy, są za rzadkie. Rozwiązania problemu...
Jajko na miękko i jajko na twardo – jak długo gotować
Gotowanie jajek to niby prosta rzecz, a jednak można popełnić błąd. Piszemy, jak odpowiednio ugotować jajka na miękko oraz na twardo.
Wszystko o mące. Rodzaje mąki, jak ich używać i jaka mąka jest najzdrowsza
Rodzajów mąki jest naprawdę dużo. Z samej pszenicy kilkanaście. Czy wiemy jak ich używać? I jaka jest mąka najlepsza? Na pewno nie tortowa, choć niektórzy dają...
Mięso mielone kupowane w sklepie – co faktycznie się w nim znajduje. Jakie mięso mielone wybierać?
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Kto nie ma czasu na mielenie mięsa może kupić paczkowane mięso mielone. Minus taki, że mięso mielone kupowane...
Zupa z dyni – przepis. Pomysły na krem z dyni, zupę z dyni z mlekiem kokosowym oraz z imbirem
Zupa z dyni może być przygotowana na wiele sposobów. to danie dobre na rozgrzewkę. Zobacz, jak przygotować idealną w smaku tradycyjną zupę dyniową oraz krem z...
Kotlety mielone. Przepisy na różne wersje mielonych i pulpetów w sosie pomidorowym i
Kotlety mielone należą do najczęściej serwowanych dań obiadowych w Polsce. Oprócz tradycyjnych mielonych, do wyboru mamy choćby pulpety w sosie pomidorowym,...
Domowe przetwory nie tylko na zimę – co może nam grozić z ich strony, na co zwrócić uwagę przy ich robieniu?
Wystarczy małe zaniedbanie i chwila nieuwagi, by domowe przetwory stały się potencjalnie niebezpieczne dla wszystkich, którzy je zjedzą. Jak przygotowywać...
Leczo nie tylko z cukinią - jak zrobić? Przepisy na leczo z kiełbasą, warzywne i z pieczarkami
Leczo to potrawa, która przywędrowała do polskiej kuchni z Węgier i Węgrzy traktują je tak, jak Polacy bigos. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości...
Sposoby na udane przetwory z warzyw i owoców. Z czego i jakie przetwory najlepiej robić [PRZEPISY]
Nie da się zastąpić świeżych owoców i warzyw, ale zimą warto mieć chociaż ich namiastkę w słoiku. To dlatego latem warto zrobić przetwory z owoców i warzyw....
Ogórki małosolne - jak je zrobić? Przepisy i właściwości ogórków małosolnych
Ogórki małosolne to specjalna, wakacyjna wersja ogórków kiszonych. Wakacyjna, bo właśnie latem smakują najlepiej. Pewnie, że w warzywniaku można je kupić, ale...
Przepisy na chłodniki. Jak zrobić pyszny chłodnik litewski, ogórkowy, z buraczków i inne chłodniki nie tylko z warzyw
Podczas upałów lody dla ochłody są na deser. Przed deserem jednak warto zjeść coś konkretnego, niekoniecznie ciepłego. Polecamy chłodnik.
Świeże owoce i warzywa – co zrobić, żeby jak najdłużej takimi pozostały
Jeśli myślisz, że po przyniesieniu do domu wszystkie owoce i warzywa powinny zostać od razu umyte i włożone do lodówki, to się mylisz. Radzimy, jak przedłużyć...
Najbardziej uczulające owoce. Czy należy ich unikać?
Dokuczliwy katar, ogólne osłabienie organizmu, łzawienie oczu, swędzenie w jamie ustnej, wysypka, świąd to tylko niektóre z objawów alergicznych, które wystąpić...
Arbuz – jeść go z pestkami czy bez
Przed jedzeniem pestek z arbuza jedni przestrzegają, mówiąc, że są one rakotwórcze, inni zachwycają się ich właściwościami zdrowotnymi i smakiem. Dowiedz się,...
Awokado – jak jeść? Czy pestka z awokado jest trująca? Pasta z awokado, sałatka – prz
Awokado jest niedocenianym owocem, a wynika to głównie z braku świadomości konsumentów na temat tego, w jaki sposób je przygotowywać, z czym łączyć i jak...
Jak polubić gotowanie? Co zrobić, żeby przygotowywanie posiłków stało się przyjemnością?
Gotowanie może być frajdą, pod warunkiem, że będziemy trzymać się kilku ważnych zasad. Piszemy o tym, jak się zorganizować w kuchni, co robić, a czego unikać...
Warzywa gotowane na parze kontra warzywa gotowane tradycyjnie – porównanie. Jak prawidłowo gotować warzywa
Warzywa zjadane na surowo są najzdrowsze od gotowanych i smakują najlepiej. Jednak po gotowane warzywa też powinniśmy sięgać. Porównujemy warzywa gotowane...
Kasza gryczana. Jak ją dobrze ugotować, jakie ma rodzaje i jakie właściwości ta kasza
Kaszę gryczaną znają praktycznie wszyscy, ale nie każdy do jej spożywania podchodzi z takim samym entuzjazmem. A szkoda, bo dobrze ugotowane ziarna gryki...
Dania wielkanocne z cateringu – ile kosztują?
Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni na przygotowaniu potraw i ciast na wielkanocny stół. Można je zamówić. Podajemy tegoroczne orientacyjne stawki na...
Żurek wielkanocny na kilka sposobów. Znajdź przepis dla siebie
Wielkanoc bez żurku byłaby, jak Wigilia bez karpia. Przedstawiamy kilka przepisów na świąteczny żur, ale nie tylko od święta.
Granat – owoc najbardziej niedoceniany w kuchni. Jakie właściwości ma granat?
Owoc granatu (a właściwie granatowca właściwego) jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych w naszej diecie. Dlaczego popełniamy błąd nie włączając go do...
Dieta antysmogowa – czy jej przygotowanie jest w ogóle możliwe?
Jak sobie radzić ze smogiem, gdy nie mamy wielkiego wpływu na jego ograniczenie, a chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem? Odpowiedzą może być odpowiednia zawartość...