Sposoby na udane przetwory z warzyw i owoców. Z czego i jakie przetwory najlepiej robić [PRZEPISY]

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Letnie przetwory domowej robotyPrzetwory, przygotowywane w wakacje, najlepiej będą smakowały w zimowe dni.
Letnie przetwory domowej robotyPrzetwory, przygotowywane w wakacje, najlepiej będą smakowały w zimowe dni. IrinaSolo (123RF)
Nie da się zastąpić świeżych owoców i warzyw, ale zimą warto mieć chociaż ich namiastkę w słoiku. To dlatego latem warto zrobić przetwory z owoców i warzyw. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów.

Przetwory domowej roboty, przez niektórych nazywane skarbami ukrytymi w wekach, nie tylko przyjemnie pachną, ale też smakują. Można przygotować je na słodko (choćby w formie konfitury lub marmolady), by używać ich do ciast i deserów albo na słono (np. ogórki kiszone, marynowana papryka) – idealne do dań obiadowych i jako przystawka. Oto przepisy na udane przetwory z warzyw i owoców.

Powidła ze śliwek

Składniki:

  • 5 kilogramów śliwek węgierek,
  • 1 kilogram cukru,
  • 3 łyżki octu.

Z umytych śliwek usunąć pestki. Śliwki wrzucić do dużego garnka, posłodzić i dodać ocet, przemieszać wszystkie składniki. Nie gotować, tylko odstawić na dobę (przynajmniej na całą noc), żeby śliwki puściły sok. Dopiero wtedy zacząć gotować na wolnym ogniu, w ogóle nie mieszając. Garnek powinien być bez przykrycia. Po około 4,5–5 godzinach powidła powinny być gotowe. Jeszcze gorące włożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Gdy zupełnie wystygną, słoiki przenieść w chłodne, najlepiej ciemne miejsce.

Aby zrobić tradycyjne powidła bez dodatku cukru, najlepiej wybrać śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Są one wtedy najsłodsze i powideł
Aby zrobić tradycyjne powidła bez dodatku cukru, najlepiej wybrać śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Są one wtedy najsłodsze i powideł nie trzeba dosładzać. Fot. Monika Adamczyk (123RF)

Dżem z agrestu

Składniki: 

  • 2 kg agrestu,
  • 1,5 kg cukru,
  • 1,5 szklanki wody (300 ml).

Zagotować wodę. Cukier zmieszać z wodą, aż powstanie syrop. Do wrzącej mieszanki wrzucić agrest bez końcówek. Gotować bez przykrycia przez 30–35 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoików i zawekować.

Polecamy też przepisyTarta z owocami i nie tylko 

Dżem z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • 1 cytryna.

Wydrylować wiśnie i przełożyć je do garnka. Dodać cukier i sok z wyciśniętej cytryny. Nie gotować, lecz wymieszać całość i odstawić garnek na 2–3 godziny, aż owoce puszczą sok, wtedy zacząć je gotować. Gdy się zagotują, przełożyć na dużą patelnię (albo zostawić w dużym garnku) i przez 2–2,5 godziny smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gorący dżem przełożyć do małych słoików i zawekować.

Dżem z porzeczek

Składniki:

  • 2 kg porzeczek (czarnych lub czerwonych),
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 szklanki wody.

Do garnka z wodą wsypać porzeczki bez końcówek i zagotować. Odstawić na pół godziny, aż puszczą sok. Dodać cukier i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu, czasem mieszając. Jeszcze gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić.

Z czerwonych porzeczek obranych z łodyżek oprócz dżemu można zrobić również galaretkę, sorbet porzeczkowy lub domowe wino.
Z czerwonych porzeczek obranych z łodyżek oprócz dżemu można zrobić również galaretkę, sorbet porzeczkowy lub domowe wino. Fot. Alena Brozova 

(123RF)

Warto poznać: Szybki i prosty sposób na obieranie porzeczek z łodyżek 

Konfitura z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 4 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 3 pomarańcze,
  • 2 cytryny.

Umyty rabarbar (nie trzeba go obierać) pokroić na kostki. Przełożyć do garnka, dolać wody, posłodzić, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Gotować przez 1–1,5 godziny, czasami mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoików. Do dużego garnka, na dnie którego rozłożona będzie papierowy ręcznik, wstawić te gorące słoiki i zalać jednakowo gorącą wodą tak, żeby zakrywała ¾ wysokości słoików. Gotować pod przykryciem przez kwadrans.

Zaprawione pomidory

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • 1 pęczek bazylii.

Obrane pomidory włożyć na chwilę do wrzątku i za moment od razu spłukać zimną wodą. Tak można łatwo obrać z nich skórkę. Obrane pomidory przekroić na pół i powkładać (powciskać) do słoików. Dodać na wierzch pokrojoną bazylię. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka, którego dno wyłożone jest ręcznikiem papierowym. Wlać wody tak, aby w ¾ przykrywała słoiki. Gotować przez 15 minut, po czym przestudzić.

Ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek kopru świeżego,
  • chrzan (słoiczek, jak od musztardy),
  • kilka liści czarnej porzeczki,
  • 0,5 szklanki soli.

Umyte, nieobrane ogórki włożyć pionowo do pustych słoików. Do każdego słoika dodać po tyle samo czosnku, gałęzi kopru i liści porzeczki i posolić. Zalać wrzątkiem każdy słoik tak, aby woda przykrywała ogórki. Zakręcić i odstawić na 12 godzin.

Kwas powstający w czasie kiszenia nie tylko nadaje smak ogórkom i innym warzywom, ale także konserwuje produkt. Dlatego kiszonki w dobrze zakręconych
Kwas powstający w czasie kiszenia nie tylko nadaje smak ogórkom i innym warzywom, ale także konserwuje produkt. Dlatego kiszonki w dobrze zakręconych słoikach można przechowywać nawet do kilku miesięcy. Ogórki kiszone są źródłem wielu cennych witamin i substancji odżywczych. Zawierają m.in. dużo witaminy C i witaminy K. Fot.TERESA KASPRZYCKA 

(123RF)

Marynowana papryka

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej,
  • 3 litry wody,
  • 3 cebule,
  • 2 szklanki octu (niecałe 0,5 litra),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu kolorowego,
  • garść ziela angielskiego,
  • garść liści laurowych.

Obrać cebule i pokroić w większą kostkę. Papryki (najpierw usunąć gniazda) pokroić na grubsze paski. Do każdego słoika włożyć na dno po tyle samo cebuli, potem włożyć ciasno paprykę i dodać po trosze oleju oraz po tyle samo każdej przyprawy, ale bez cukru, soli i octu. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i ocet. Zalać wrzątkiem słoiki, żeby papryki były przykryte. Zakręcić i odstawić. Gdy słoiki będą jeszcze gorące, podgrzać (ale jeszcze nie gotować) wodę w dużym garnku, na którego dnie jest ręcznik papierowy. Wstawić słoiki do wody – słoiki i woda powinny mieć podobną temperaturę. Woda powinna w ¾ przykrywać wysokość słoików. Gotować przez 10 minut. Gdy słoiki trochę ostygną, wyjąć i odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Sprawdź również: Przepisy na chłodniki 

Sałatka z buraczków

Składniki:

  • 5 kg buraczków,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 jabłko.

Umyte, nieobrane buraczki zalać wodą i gotować przez około 45 minut, aż staną się miękkie. Gdy przestygną, obrać skórkę. Buraczki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, osłodzić, posolić, dodać obrane starte jabłko i dolać ocet. Przełożyć do słoików, zakręcić. Do dużego garnka, którego dno jest wyłożone papierowym ręcznikiem, wstawić słoiki i zalać wodą, gotować przez 20-25 minut.

Sałatka z fasolki

Składniki

  • 2 kg fasolki (żółtej albo zielonej),
  • 0,5 szklanki soli.

Obciąć końcówki fasoli. Do dużego garnka z wodą wsypać fasolę i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić i przestudzić. Pokroić fasolkę na mniejsze kawałki i powkładać ciasno do słoiczków. Zagotować osoloną wodę. Jeszcze gorącą zalać słoiczki i zawekować. Do dużego garnka, z dnem wyłożonym ręcznikiem papierowym, po ostygnięciu wstawić słoiczki i zalać zimną wodą. Gotować przez 10–15 minut. Gdy woda trochę wystygnie, wyjąć z garnka słoiczki i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Fasolkę należy pasteryzować co najmniej dwukrotnie, w odstępie doby.

W słoików można zamykać niemal wszystkie ulubione warzywa i owoce, by ich smakiem móc cieszyć się również poza sezonem ich występowania.
W słoików można zamykać niemal wszystkie ulubione warzywa i owoce, by ich smakiem móc cieszyć się również poza sezonem ich występowania. Fot. Leyla Ismet 

(123RF)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom