W naszym kraju owoce granatu są dostępne przez cały rok, jednak najtańsze są w miesiącach zimowych. Do Polski granaty trafiają najczęściej z Izraela, Turcji, Indii i Hiszpanii. Ich cena – na przykład w porównaniu do bardzo chętnie kupowanych bananów – jest atrakcyjna. Sztuka kosztuje około trzech złotych, kilogram tych owoców to wydatek rzędu 7–10 złotych. Dlaczego popyt na granaty jest stosunkowo niewielki?
Jak obrać owoc granatu?
Część osób nie wie, jak poradzić sobie z obieraniem owocu, co wymaga nieco doświadczenia. Wystarczy odciąć granat u nasady na głębokości około centymetra i nacinać w poprzek, wzdłuż błonek (takich jak na przykład w grapefruitach). Potem skórkę, a właściwie łupinę, wystarczy wygiąć do wewnątrz by pestki same oddzielały się od skórki. Warto nauczyć się odpowiednio obierać granaty, bowiem wydłubywanie pestek (tylko one są jadalne) łyżeczką zawsze powoduje ochlapanie połowy kuchni i ubrania (a plamy z granatu nie należą do najłatwiejszych do wywabienia).
Warto zobaczyć: Testujemy trzy metody obierania granatów
Drugim powodem, który wpływa na niską popularność granatów, jest nieco cierpki smak, charakterystyczny dla tych owoców. Jednak im granat bardziej dojrzały, tym bardziej te cierpkie nuty są zdominowane przez słodycz. Dojrzałe owoce najłatwiej rozpoznać po ciemniej skórce – i takie granaty warto kupować w pierwszej kolejności. Są smaczniejsze i mają więcej soku. Granaty można jeść po obraniu albo wykorzystać je jako bazę do sosów, dodawać do deserów, sałatek czy galaretek albo robić z nich grenadynę – sok z granatu, który np. w herbacie może świetnie zastąpić sok z malin.
Granaty – właściwości i zalety tych owoców
Dlaczego warto pokonać te uprzedzenia i sprawić, że granaty częściej zagoszczą w naszej kuchni? Powodów jest mnóstwo. Jeden z nich to niewielka wartość kaloryczna – w 100 gramach owoców „mieści się" zaledwie 80 kcal. Tyle „spali się" jadąc przez 8 minut rowerem, albo spacerując przez kwadrans. Większą uwagę na granaty powinny zwrócić uwagę osoby w średnim wieku, zarówno kobiety jak i mężczyźni. Okazuje się, że dzięki sporej zawartości fitoestrogenów granaty redukują problemy w okresie menopauzy, u mężczyzn z kolei – tu przydaje się wysoka zawartość polifenoli – zapobiegają problemom z prostatą poprzez obniżanie poziomu antygenu gruczołu krokowego.
Polecamy: Owoc kiwano – jak go jeść i jakie właściwości** ma ogórek kiwano**
Granaty są również bogatym źródłem witamin z grupy B, można powiedzieć ze to naturalna witamina B-complex. Sporo w nich również witaminy C i E, a także pierwiastków śladowych takich jak cynk, miedź, fosfor i cynk. Owoce granatu (a także naturalny sok z niego) wspierają odporność organizmu, działają antynowotworowo, spowalniają procesy starcze i mają dobroczynny wpływ na skórę.

Granaty mają jeszcze jedną ciekawą właściwość, która zainteresuje panów zmagających się z problemem „piwnego brzuszka". Badania wskazały, że sok z granatów jest potężnym spalaczem tłuszczu, który u panów najczęściej gromadzi się właśnie na brzuchu, przy okazji obniża również ciśnienie krwi i ma wpływ na poprawę krążenia w całym organizmie. Według naukowców pierwsze efekty widać już po miesiącu „granatowej" diety.
Jak przechowywać granaty
Granatów, podobnie jak cytrusów, nie powinno trzymać się w lodówce. Wystarczy zacienione miejsce i pokojowa temperatury, by owoc (oczywiście nienapoczęty) przetrwał w dobrej kondycji nawet miesiąc.
Własna uprawa granatów? To możliwe
Granaty można spróbować uprawiać samemu, choć wymaga to cierpliwości. Pestkę z granatu można wysadzić do donicy, w zależności od warunków roślina zakwitnąć może po około dwóch-trzech latach. Jeśli próbuje się uprawy z pestki dojrzałego owocu warto sprawdzić, z jakiej odmiany pochodzi. Wszystko przez to, że w naturze granatowiec osiągać może nawet 5 metrów wysokości, są jednak i odmiany osiągające mniejsze rozmiary i to one nadają się do domowej uprawy. Nawet jeśli nie uda się w domowych warunkach uzyskać owoców, to oczy domowników ucieszą nietypowe, piękne czerwone kwiaty granatowca, który pojawiają się na wiosnę.
Przeczytaj również: Jak uprawiać granaty w Polsce

(Pixabay.com)
