Awokado – jak jeść? Czy pestka z awokado jest trująca? Pasta z awokado, sałatka – przepisy

Marianna Leśniewicz
Awokado – jak jeść? Przepis na pastę z awokadoSmaczliwka, maślany owoc lub po prostu awokado – pod tymi określeniami kryje się niezbyt popularny w Polsce produkt, a szkoda, bo to prawdziwa bomba odżywcza, w dodatku bardzo smaczna!
Awokado – jak jeść? Przepis na pastę z awokadoSmaczliwka, maślany owoc lub po prostu awokado – pod tymi określeniami kryje się niezbyt popularny w Polsce produkt, a szkoda, bo to prawdziwa bomba odżywcza, w dodatku bardzo smaczna! pixabay.com
Awokado jest niedocenianym owocem, a wynika to głównie z braku świadomości konsumentów na temat tego, w jaki sposób je przygotowywać, z czym łączyć i jak rozpoznać czy jest już dojrzałe. Wiele osób zastanawia się też, czy pestka z awokado jest trująca. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Awokado, inaczej smaczliwka, to pyszny owoc, który posiada wiele cennych składników odżywczych, a nawet właściwości leczniczych. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi. Awokado zawiera aż 20-30% nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni je jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Poza tym, jest ono źródłem witamin: E, A, B1, B2, C, PP, K, H; zawiera także kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, fosfor i wiele innych cennych składników mineralnych.

Skąd wiadomo, że awokado jest gotowe do spożycia i jak można przyspieszyć jego dojrzewanie?

Awokado zazwyczaj pojawia się w sklepach znacznie wcześniej nim osiągnie stan dojrzałości. Z tego powodu wiele osób zakupuje jeszcze niedojrzały, nie nadający się do spożycia owoc. Wykorzystanie twardego awokado to wielki błąd, ryzykujemy bowiem, że narazimy się na niestrawności żołądkowe, a poza tym – taki owoc jest po prostu niesmaczny.

Po czym rozpoznać dojrzałe awokado? Po tym, że jest ono miękkie i sprężyste w dotyku, a skórkę bardzo łatwo odkroić nożem. Należy uważać na przejrzałe awokado, te mają najczęściej brązowy miąższ, są bardzo miękkie i niezbyt apetyczne. Lepiej jest więc kupić nieco twardszą smaczliwkę i poczekać, aż będzie gotowa do spożycia. Jeśli nie mamy tyle cierpliwości, warto wiedzieć, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado domowymi, naturalnymi sposobami.

Naturalne sposoby na twarde awokado

         1. Papierowa torba – awokado obok banana

Wystarczy umieścić awokado w szczelnej papierowej torbie razem z jabłkiem lub bananem, które wydzielają spore ilości gazu etylenowego  (gaz ten ma właściwości przyspieszające dojrzewanie owoców). Torbę należy szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej. Maślany owoc powinien być gotowy już po 2 dniach.

         2. Gazeta – sposób na przyspieszenie dojrzewania awokado

Jeśli nie masz w domu jabłek, bananów, bądź papierowej torby – nic straconego. Możesz uprościć powyższy sposób wykorzystując sama gazetę. Niedojrzałe awokado trzeba owinąć dokładnie w gazetę i pozostawić w ciepłym miejscu. Czas dojrzewania będzie prawdopodobnie nieco dłuższy niż w przypadku umieszczenia tego owocu razem z tymi, które wydzielają gaz etylenowy, ale efekt będzie taki sam.

         3. Przepołowione, niedojrzałe jeszcze awokado

Jeżeli za wcześnie przekroiliśmy awokado i okazało się ono niedojrzałe, mamy jeszcze szansę uratować sytuację, zanim miąższ owocu zacznie brązowieć. Po pierwsze, awokado trzeba wówczas skropić sokiem z cytryny, następnie dokładnie połączyć obie połówki (razem z pestką), zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.

Jak przechowywać i jak jeść awokado?

Jeśli chodzi o przechowywanie awokado, trzeba pamiętać o jednej zasadzie: jeśli jest ono miękkie, czyli dojrzałe – wkładamy je do lodówki (podobnie jak przekrojony owoc), twarde zaś zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli np. na blacie kuchennym.

W kwestii obierania awokado – istnieją dwa sposoby. Możemy je obrać ze skórki za pomocą małego noża – tak samo jak ziemniaki lub jabłko, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Następnie w zależności od preferencji kroimy np. na plastry lub w kostkę. Druga metoda obierania awokado sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy wykorzystać je do zrobienia pasty (guacamole). Awokado ze skórką kroimy na pół, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki.
Z czym najlepiej jeść awokado? Najpopularniejszym sposobem na jego przyrządzenia jest wykonanie pasty oraz użycie jako składnika do sałatki lub kanapek. Z awokado można także przyrządzić pyszny deser – np. pudding czekoladowy (przepisy podajemy niżej).

Pasta z awokado, czyli guacamole – jak ją wykonać?

Guacamole to bardzo popularna meksykańska pasta na bazie awokado, która świetnie nadaje się do przekąsek – np. do nachosów ale również jako składnik na kanapki. Przepis na guacamole jest bardzo prosty, wystarczą trzy składniki:

  • 1 lub 2 sztuki dojrzałego awokado,
  • szczypta soli,
  • ok. 1 łyżeczka soku z cytryny.
Pasta z awokado jest bardzo prosta do wykonania, stanowi smaczny dodatek do kanapek.
Pasta z awokado jest bardzo prosta do wykonania, stanowi smaczny dodatek do kanapek. Pixabay.com

Awokado obieramy w dowolny, wygodny dla nas sposób i w niewielkiej miseczce rozcieramy wydobyty miąższ. Do powstałej pasty dodajemypozostałe składniki. Warto na początek dodać mniejszą ilość soli oraz soku z cytryny, a po sprawdzeniu smaku –w razie potrzeby doprawić.

Sałatka ze szpinaku i awokado 

To bardzo proste i lekkie danie, idealna propozycja na grilla lub imprezę w domu. Potrzebne będą:

  • torebka szpinaku,
  • 2 awokado,
  • 3 łyżki pestek ze słonecznika,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.
Przygotowanie sałatki z awokado i szpinaku jest banalnie proste, mimo wszystko przepis ten wcale nie jest popularny. Warto więc zaskoczyć nim swoich
Przygotowanie sałatki z awokado i szpinaku jest banalnie proste, mimo wszystko przepis ten wcale nie jest popularny. Warto więc zaskoczyć nim swoich gości. Pixabay.com

Najpierw myjemy szpinak i pozostawiamy do odsączenia, w międzyczasie obieramy i kroimy awokado w plastry. Następnie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika (zachowując ostrożność, bo szybko się przypalają).

Poznaj również: Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia awokado

W dużym półmisku mieszamy ze sobą odsączone liście szpinaku z awokado, kropimy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Czekoladowy pudding z awokado

Na pierwszy rzut oka połączenie awokado, cukru i kakao wydaje się dość niefortunne. Nic bardziej mylnego! To niebanalny pomysł na kremowy, bardzo czekoladowy i co najważniejsze – zdrowy (!) deser. Przygotuj:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego,
  • 3 łyżki mleka,
  • szczyptę soli.

Wszystkie składniki wystarczy tylko dokładnie zblendować. Najlepiej podawać schłodzone. 

Smaczne, słodkie i zdrowe –
Smaczne, słodkie i zdrowe –Pixabay.com

wydaje się niemożliwe? A jednak! Warto pokusić się o przyrządzenie tego oryginalnego deseru.

Czy pestka z awokado jest trująca?

Wręcz przeciwnie! Pestka z awokado posiada wiele prozdrowotnych właściwości, jest źródłem antyoksydantów, błonnika, luteiny i wielu witamin. Do tego reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, a nawet przyspiesza odchudzanie. Stężenie cennych składników zawartych w pestce jest niemal 70% wyższe niż w miąższu tego owocu.

Warto przeczytaćAwokado na odchudzanie i cholesterol oraz inne korzyści z jedzenia awokado 

Pestka z awokado nie jest trująca, a wręcz zalecana do spożywania. Problem stanowi jednak jej zmielenie...
Pestka z awokado nie jest trująca, a wręcz zalecana do spożywania. Problem stanowi jednak jej zmielenie... Pixabay.com

Problematyczne jest jednak rozdrobnienie pestki awokado. Przede wszystkim musimy ją dokładnie umyć, a następnie wusyszyć na grzejniku lub na słońcu. W dalszej kolejności rozbijamy pestkę tłuczkiem do mięsa, a następnie miksujemy blenderem. Zwróćmy uwagę na to, aby wykorzystać do tego sprawdzony blender o dość dużej mocy – unikniemy wówczas ryzyka zniszczenia sprzętu. O wiele bardziej bezpiecznym rozwiązaniem będzie zetrzeć pestkę na tarce. Ze względu na niezbyt porywający smak, najlepiej dodawać zmieloną pestkę awokado do potraw, zamiast spożywać ją bezpośrednio.

To może Cię zainteresować: Jak polubić gotowanie? Co zrobić, żeby przygotowywanie posiłków stało się przyjemnością? 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom