Awokado – jak jeść? Czy pestka z awokado jest trująca? Pasta z awokado, sałatka – przepisy

Marianna Leśniewicz
Marianna Leśniewicz
Awokado – jak jeść? Przepis na pastę z awokadoSmaczliwka, maślany owoc lub po prostu awokado – pod tymi określeniami kryje się niezbyt popularny w Polsce produkt, a szkoda, bo to prawdziwa bomba odżywcza, w dodatku bardzo smaczna!
Awokado – jak jeść? Przepis na pastę z awokadoSmaczliwka, maślany owoc lub po prostu awokado – pod tymi określeniami kryje się niezbyt popularny w Polsce produkt, a szkoda, bo to prawdziwa bomba odżywcza, w dodatku bardzo smaczna! pixabay.com
Awokado jest niedocenianym owocem, a wynika to głównie z braku świadomości konsumentów na temat tego, w jaki sposób je przygotowywać, z czym łączyć i jak rozpoznać czy jest już dojrzałe. Wiele osób zastanawia się też, czy pestka z awokado jest trująca. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Awokado, inaczej smaczliwka, to pyszny owoc, który posiada wiele cennych składników odżywczych, a nawet właściwości leczniczych. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi. Awokado zawiera aż 20-30% nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni je jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Poza tym, jest ono źródłem witamin: E, A, B1, B2, C, PP, K, H; zawiera także kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, fosfor i wiele innych cennych składników mineralnych.

Skąd wiadomo, że awokado jest gotowe do spożycia i jak można przyspieszyć jego dojrzewanie?

Awokado zazwyczaj pojawia się w sklepach znacznie wcześniej nim osiągnie stan dojrzałości. Z tego powodu wiele osób zakupuje jeszcze niedojrzały, nie nadający się do spożycia owoc. Wykorzystanie twardego awokado to wielki błąd, ryzykujemy bowiem, że narazimy się na niestrawności żołądkowe, a poza tym – taki owoc jest po prostu niesmaczny.

Po czym rozpoznać dojrzałe awokado? Po tym, że jest ono miękkie i sprężyste w dotyku, a skórkę bardzo łatwo odkroić nożem. Należy uważać na przejrzałe awokado, te mają najczęściej brązowy miąższ, są bardzo miękkie i niezbyt apetyczne. Lepiej jest więc kupić nieco twardszą smaczliwkę i poczekać, aż będzie gotowa do spożycia. Jeśli nie mamy tyle cierpliwości, warto wiedzieć, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado domowymi, naturalnymi sposobami.

Naturalne sposoby na twarde awokado

         1. Papierowa torba – awokado obok banana

Wystarczy umieścić awokado w szczelnej papierowej torbie razem z jabłkiem lub bananem, które wydzielają spore ilości gazu etylenowego  (gaz ten ma właściwości przyspieszające dojrzewanie owoców). Torbę należy szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej. Maślany owoc powinien być gotowy już po 2 dniach.

         2. Gazeta – sposób na przyspieszenie dojrzewania awokado

Jeśli nie masz w domu jabłek, bananów, bądź papierowej torby – nic straconego. Możesz uprościć powyższy sposób wykorzystując sama gazetę. Niedojrzałe awokado trzeba owinąć dokładnie w gazetę i pozostawić w ciepłym miejscu. Czas dojrzewania będzie prawdopodobnie nieco dłuższy niż w przypadku umieszczenia tego owocu razem z tymi, które wydzielają gaz etylenowy, ale efekt będzie taki sam.

         3. Przepołowione, niedojrzałe jeszcze awokado

Jeżeli za wcześnie przekroiliśmy awokado i okazało się ono niedojrzałe, mamy jeszcze szansę uratować sytuację, zanim miąższ owocu zacznie brązowieć. Po pierwsze, awokado trzeba wówczas skropić sokiem z cytryny, następnie dokładnie połączyć obie połówki (razem z pestką), zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.

Jak przechowywać i jak jeść awokado?

Jeśli chodzi o przechowywanie awokado, trzeba pamiętać o jednej zasadzie: jeśli jest ono miękkie, czyli dojrzałe – wkładamy je do lodówki (podobnie jak przekrojony owoc), twarde zaś zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli np. na blacie kuchennym.

W kwestii obierania awokado – istnieją dwa sposoby. Możemy je obrać ze skórki za pomocą małego noża – tak samo jak ziemniaki lub jabłko, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Następnie w zależności od preferencji kroimy np. na plastry lub w kostkę. Druga metoda obierania awokado sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy wykorzystać je do zrobienia pasty (guacamole). Awokado ze skórką kroimy na pół, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki.
Z czym najlepiej jeść awokado? Najpopularniejszym sposobem na jego przyrządzenia jest wykonanie pasty oraz użycie jako składnika do sałatki lub kanapek. Z awokado można także przyrządzić pyszny deser – np. pudding czekoladowy (przepisy podajemy niżej).

Pasta z awokado, czyli guacamole – jak ją wykonać?

Guacamole to bardzo popularna meksykańska pasta na bazie awokado, która świetnie nadaje się do przekąsek – np. do nachosów ale również jako składnik na kanapki. Przepis na guacamole jest bardzo prosty, wystarczą trzy składniki:

  • 1 lub 2 sztuki dojrzałego awokado,
  • szczypta soli,
  • ok. 1 łyżeczka soku z cytryny.
Pasta z awokado jest bardzo prosta do wykonania, stanowi smaczny dodatek do kanapek.
Pasta z awokado jest bardzo prosta do wykonania, stanowi smaczny dodatek do kanapek. Pixabay.com

Awokado obieramy w dowolny, wygodny dla nas sposób i w niewielkiej miseczce rozcieramy wydobyty miąższ. Do powstałej pasty dodajemypozostałe składniki. Warto na początek dodać mniejszą ilość soli oraz soku z cytryny, a po sprawdzeniu smaku –w razie potrzeby doprawić.

Sałatka ze szpinaku i awokado 

To bardzo proste i lekkie danie, idealna propozycja na grilla lub imprezę w domu. Potrzebne będą:

  • torebka szpinaku,
  • 2 awokado,
  • 3 łyżki pestek ze słonecznika,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.
Przygotowanie sałatki z awokado i szpinaku jest banalnie proste, mimo wszystko przepis ten wcale nie jest popularny. Warto więc zaskoczyć nim swoich
Przygotowanie sałatki z awokado i szpinaku jest banalnie proste, mimo wszystko przepis ten wcale nie jest popularny. Warto więc zaskoczyć nim swoich gości. Pixabay.com

Najpierw myjemy szpinak i pozostawiamy do odsączenia, w międzyczasie obieramy i kroimy awokado w plastry. Następnie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika (zachowując ostrożność, bo szybko się przypalają).

Poznaj również: Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia awokado

W dużym półmisku mieszamy ze sobą odsączone liście szpinaku z awokado, kropimy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Czekoladowy pudding z awokado

Na pierwszy rzut oka połączenie awokado, cukru i kakao wydaje się dość niefortunne. Nic bardziej mylnego! To niebanalny pomysł na kremowy, bardzo czekoladowy i co najważniejsze – zdrowy (!) deser. Przygotuj:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego,
  • 3 łyżki mleka,
  • szczyptę soli.

Wszystkie składniki wystarczy tylko dokładnie zblendować. Najlepiej podawać schłodzone. 

Smaczne, słodkie i zdrowe –
Smaczne, słodkie i zdrowe –Pixabay.com

wydaje się niemożliwe? A jednak! Warto pokusić się o przyrządzenie tego oryginalnego deseru.

Czy pestka z awokado jest trująca?

Wręcz przeciwnie! Pestka z awokado posiada wiele prozdrowotnych właściwości, jest źródłem antyoksydantów, błonnika, luteiny i wielu witamin. Do tego reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, a nawet przyspiesza odchudzanie. Stężenie cennych składników zawartych w pestce jest niemal 70% wyższe niż w miąższu tego owocu.

Warto przeczytaćAwokado na odchudzanie i cholesterol oraz inne korzyści z jedzenia awokado 

Pestka z awokado nie jest trująca, a wręcz zalecana do spożywania. Problem stanowi jednak jej zmielenie...
Pestka z awokado nie jest trująca, a wręcz zalecana do spożywania. Problem stanowi jednak jej zmielenie... Pixabay.com

Problematyczne jest jednak rozdrobnienie pestki awokado. Przede wszystkim musimy ją dokładnie umyć, a następnie wusyszyć na grzejniku lub na słońcu. W dalszej kolejności rozbijamy pestkę tłuczkiem do mięsa, a następnie miksujemy blenderem. Zwróćmy uwagę na to, aby wykorzystać do tego sprawdzony blender o dość dużej mocy – unikniemy wówczas ryzyka zniszczenia sprzętu. O wiele bardziej bezpiecznym rozwiązaniem będzie zetrzeć pestkę na tarce. Ze względu na niezbyt porywający smak, najlepiej dodawać zmieloną pestkę awokado do potraw, zamiast spożywać ją bezpośrednio.

To może Cię zainteresować: Jak polubić gotowanie? Co zrobić, żeby przygotowywanie posiłków stało się przyjemnością? 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom