Zupa z dyni – przepis. Pomysły na krem z dyni, zupę z dyni z mlekiem kokosowym oraz z imbirem

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Dynia hokkaido i inne składniki na zupę krem z dyniDo przygotowania zupy kremu z dyni wystarczy mała dynia hokkaido, 2 ziemniaki i 2 marchewki, cebula, litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej), sok z połowy cytryny, przyprawy i odrobina słodkiej śmietany.
Dynia hokkaido i inne składniki na zupę krem z dyniDo przygotowania zupy kremu z dyni wystarczy mała dynia hokkaido, 2 ziemniaki i 2 marchewki, cebula, litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej), sok z połowy cytryny, przyprawy i odrobina słodkiej śmietany. RitaE (Pixabay.com)
Zupa z dyni może być przygotowana na wiele sposobów. to danie dobre na rozgrzewkę. Zobacz, jak przygotować idealną w smaku tradycyjną zupę dyniową oraz krem z dyni również w wersji z mlekiem kokosowym i imbirem.

Dynia to warzywo będące symbolem jesieni, które pozwala poeksperymentować nam w kuchni. Z dyni można zrobić m.in. placki, leczo, a nawet ciasto. Dziś serwujemy przepisy na zupę dyniową zarówno w wersji tradycyjnej, jak i kremu z dyni.

Zupa z dyni, czyli przepis na tradycyjną zupę dyniową

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • ½ pietruszki (korzeń),
  • ½ selera (korzeń),
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,

Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek – w plasterki. Podsmażyć oba warzywa w dużym garnku na maśle, aż się zeszklą. Obrane ziemniaki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Dodać te warzywa do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy. Zagotować wodę i dodać kostki bulionu. Zamiast tego można wykorzystać przygotowany wcześniej bulion warzywny domowej roboty. Warzywa należy zalać bulionem i całość gotować jeszcze przez 3 minuty. W tym czasie obrać dynię, usunąć z niej pestki i włókna, a jej miąższ pokroić w kostkę. Dodać ją do pozostałych warzyw i gotować całość przez 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę można jeść w wersji tradycyjnej lub zmiksowanej blenderem. Pamiętajmy jednak, że decydując się na zmiksowaną wersję,  musimy najpierw wyjąć z niej liście laurowe oraz ziele angielskie.

Krem z dyni – przepis nr 1

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • ½ cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • 4 łyżki śmietanki 30-procentowej,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • szczypta soli i pieprzu,

Aby przygotować zupę krem z dyni, należy przekroić dynię na pół, usunąć z niej pestki i włókna, a następnie pokroić warzywo w kostkę, ale nie usuwając skórki. Umyć ziemniaki i marchew, też pokroić w kostkę. Cebulę tak samo obrać i pokroić w kostkę. W gotującej się wodzie rozpuścić kostki bulionu. Do bulionu dodać warzywa i gotować, aż staną się miękkie. Zupę z dyni zmiksować w blenderze, dodając przed tym przyprawy, śmietankę i sok z wyciśniętej połówki cytryny.

Krem z dyni – przepis nr 2

  • 1 dynia,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • natka pietruszki,

Dynię obrać ze skórki, usunąć ze środka nasiona i włókna, a miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Obrać jeszcze cebulę i czosnek, pokroić w kostkę, w dużym garnku podsmażyć na maśle. Dodać do nich dynię i ziemniaki, dosypać przyprawy. Całość smażyć jeszcze przez 5–7 minut. W drugim garnku zagotować wodę i dodać kostki bulionu. Dolać wrzący bulion do dyni i pozostałych składników. Gotować całość na małym ogniu przez 10–12 minut, co chwilę mieszając. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Wymieszać całość i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować w blenderze, dodając wcześniej mleko. Krem z dyni warto podawać ze świeżą natką pietruszki.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym – przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • ½ kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzenie),
  • 3 cebule,
  • 1 szklanka mleka kokosowego (szklanka ma pojemność 250 ml),
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka curry w proszku,
  • 1 łyżki papryki w proszku,
  • ½ łyżki imbiru w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 litr wody.

Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w dużym garnku. Obrać dynię (musi być bez pestek i włókien), marchew i pietruszkę, wszystkie zetrzeć na tarce lub zmiksować. Zmiksowane warzywa dodać do podsmażonej cebuli, dodać gorącą wodę i sok pomarańczowy oraz przyprawy. Zagotować całość i gotować jeszcze przez 8–10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać je do warzyw. Gdy ziemniaki staną się miękkie, zupę z dyni zmiksować w blenderze, dodając wcześniej mleko kokosowe.

Zupa z dyni z imbirem – przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 cebula,
  • kawałek korzenia imbiru (o długości około 4 cm),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30-procentowej,
  • sól i pieprz do smaku,
Zupa krem z dyni dzięki dodatkowi imbiru staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów,a do tego rozgrzeje nas w chłodne dni. To danie idealne na walkę z jesienną
Zupa krem z dyni dzięki dodatkowi imbiru staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów,a do tego rozgrzeje nas w chłodne dni. To danie idealne na walkę z jesienną depresją. Fot. Nennieinszweidrei 

(Pixabay.com)

Dynię obrać i pokroić w kostkę (bez pestek i włókien). Obrany imbir zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć na oliwie cebulę z imbirem, a na końcu dodać dynię i podsmażyć całość. Do gotującej się w drugim garnku wody dodać kostki bulionu i zagotować. Do gorącego bulionu dodać wcześniej przygotowane warzywa. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodać wszystkie przyprawy, śmietankę i zupę z dyni zmiksować w blenderze.

Polecamy także przepisZupa ziemniaczana – sycąca i rozgrzewająca 

Zupa dyniowa z makaronem – przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • ½ łyżeczki papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki curry w proszku,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 opakowanie (250 g) makaronu,

Obraną dynię (bez pestek i włókien) pokroić w kostkę, podobnie – obraną cebulę i ziemniaki, a czosnek pokroić w plasterki. Do wrzącej wody dodać kostki bulionu. Bulionem zalać warzywa. Gotować przez kilkanaście minut, aż dynia i pozostałe warzywa zmiękną. Dodać wszystkie przyprawy i całość zmiksować w blenderze. Osobno ugotować makaron. Zupę dyniową podawać z makaronem. 

Zobacz również:Przepisy na dania z dynią w roli głównej 

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom