Zupa z dyni – przepis. Pomysły na krem z dyni, zupę z dyni z mlekiem kokosowym oraz z imbirem

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Dynia hokkaido i inne składniki na zupę krem z dyniDo przygotowania zupy kremu z dyni wystarczy mała dynia hokkaido, 2 ziemniaki i 2 marchewki, cebula, litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej), sok z połowy cytryny, przyprawy i odrobina słodkiej śmietany.
Dynia hokkaido i inne składniki na zupę krem z dyniDo przygotowania zupy kremu z dyni wystarczy mała dynia hokkaido, 2 ziemniaki i 2 marchewki, cebula, litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej), sok z połowy cytryny, przyprawy i odrobina słodkiej śmietany. RitaE (Pixabay.com)
Zupa z dyni może być przygotowana na wiele sposobów. to danie dobre na rozgrzewkę. Zobacz, jak przygotować idealną w smaku tradycyjną zupę dyniową oraz krem z dyni również w wersji z mlekiem kokosowym i imbirem.

Dynia to warzywo będące symbolem jesieni, które pozwala poeksperymentować nam w kuchni. Z dyni można zrobić m.in. placki, leczo, a nawet ciasto. Dziś serwujemy przepisy na zupę dyniową zarówno w wersji tradycyjnej, jak i kremu z dyni.

Zupa z dyni, czyli przepis na tradycyjną zupę dyniową

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • ½ pietruszki (korzeń),
  • ½ selera (korzeń),
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,

Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek – w plasterki. Podsmażyć oba warzywa w dużym garnku na maśle, aż się zeszklą. Obrane ziemniaki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Dodać te warzywa do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy. Zagotować wodę i dodać kostki bulionu. Zamiast tego można wykorzystać przygotowany wcześniej bulion warzywny domowej roboty. Warzywa należy zalać bulionem i całość gotować jeszcze przez 3 minuty. W tym czasie obrać dynię, usunąć z niej pestki i włókna, a jej miąższ pokroić w kostkę. Dodać ją do pozostałych warzyw i gotować całość przez 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę można jeść w wersji tradycyjnej lub zmiksowanej blenderem. Pamiętajmy jednak, że decydując się na zmiksowaną wersję,  musimy najpierw wyjąć z niej liście laurowe oraz ziele angielskie.

Krem z dyni – przepis nr 1

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • ½ cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • 4 łyżki śmietanki 30-procentowej,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • szczypta soli i pieprzu,

Aby przygotować zupę krem z dyni, należy przekroić dynię na pół, usunąć z niej pestki i włókna, a następnie pokroić warzywo w kostkę, ale nie usuwając skórki. Umyć ziemniaki i marchew, też pokroić w kostkę. Cebulę tak samo obrać i pokroić w kostkę. W gotującej się wodzie rozpuścić kostki bulionu. Do bulionu dodać warzywa i gotować, aż staną się miękkie. Zupę z dyni zmiksować w blenderze, dodając przed tym przyprawy, śmietankę i sok z wyciśniętej połówki cytryny.

Krem z dyni – przepis nr 2

  • 1 dynia,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • natka pietruszki,

Dynię obrać ze skórki, usunąć ze środka nasiona i włókna, a miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Obrać jeszcze cebulę i czosnek, pokroić w kostkę, w dużym garnku podsmażyć na maśle. Dodać do nich dynię i ziemniaki, dosypać przyprawy. Całość smażyć jeszcze przez 5–7 minut. W drugim garnku zagotować wodę i dodać kostki bulionu. Dolać wrzący bulion do dyni i pozostałych składników. Gotować całość na małym ogniu przez 10–12 minut, co chwilę mieszając. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Wymieszać całość i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować w blenderze, dodając wcześniej mleko. Krem z dyni warto podawać ze świeżą natką pietruszki.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym – przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • ½ kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzenie),
  • 3 cebule,
  • 1 szklanka mleka kokosowego (szklanka ma pojemność 250 ml),
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka curry w proszku,
  • 1 łyżki papryki w proszku,
  • ½ łyżki imbiru w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 litr wody.

Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w dużym garnku. Obrać dynię (musi być bez pestek i włókien), marchew i pietruszkę, wszystkie zetrzeć na tarce lub zmiksować. Zmiksowane warzywa dodać do podsmażonej cebuli, dodać gorącą wodę i sok pomarańczowy oraz przyprawy. Zagotować całość i gotować jeszcze przez 8–10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać je do warzyw. Gdy ziemniaki staną się miękkie, zupę z dyni zmiksować w blenderze, dodając wcześniej mleko kokosowe.

Zupa z dyni z imbirem – przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 cebula,
  • kawałek korzenia imbiru (o długości około 4 cm),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30-procentowej,
  • sól i pieprz do smaku,
Zupa krem z dyni dzięki dodatkowi imbiru staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów,a do tego rozgrzeje nas w chłodne dni. To danie idealne na walkę z jesienną
Zupa krem z dyni dzięki dodatkowi imbiru staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów,a do tego rozgrzeje nas w chłodne dni. To danie idealne na walkę z jesienną depresją. Fot. Nennieinszweidrei 

(Pixabay.com)

Dynię obrać i pokroić w kostkę (bez pestek i włókien). Obrany imbir zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć na oliwie cebulę z imbirem, a na końcu dodać dynię i podsmażyć całość. Do gotującej się w drugim garnku wody dodać kostki bulionu i zagotować. Do gorącego bulionu dodać wcześniej przygotowane warzywa. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodać wszystkie przyprawy, śmietankę i zupę z dyni zmiksować w blenderze.

Polecamy także przepisZupa ziemniaczana – sycąca i rozgrzewająca 

Zupa dyniowa z makaronem – przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 2 kostki bulionu,
  • ½ łyżeczki papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki curry w proszku,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 opakowanie (250 g) makaronu,

Obraną dynię (bez pestek i włókien) pokroić w kostkę, podobnie – obraną cebulę i ziemniaki, a czosnek pokroić w plasterki. Do wrzącej wody dodać kostki bulionu. Bulionem zalać warzywa. Gotować przez kilkanaście minut, aż dynia i pozostałe warzywa zmiękną. Dodać wszystkie przyprawy i całość zmiksować w blenderze. Osobno ugotować makaron. Zupę dyniową podawać z makaronem. 

Zobacz również:Przepisy na dania z dynią w roli głównej 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom