Dynia to warzywo będące symbolem jesieni, które pozwala poeksperymentować nam w kuchni. Z dyni można zrobić m.in. placki, leczo, a nawet ciasto. Dziś serwujemy przepisy na zupę dyniową zarówno w wersji tradycyjnej, jak i kremu z dyni.
Zupa z dyni, czyli przepis na tradycyjną zupę dyniową
Składniki:
- 1 dynia,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 litr wody,
- 2 kostki bulionu,
- ½ pietruszki (korzeń),
- ½ selera (korzeń),
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- ½ łyżeczki imbiru mielonego,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek – w plasterki. Podsmażyć oba warzywa w dużym garnku na maśle, aż się zeszklą. Obrane ziemniaki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Dodać te warzywa do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy. Zagotować wodę i dodać kostki bulionu. Zamiast tego można wykorzystać przygotowany wcześniej bulion warzywny domowej roboty. Warzywa należy zalać bulionem i całość gotować jeszcze przez 3 minuty. W tym czasie obrać dynię, usunąć z niej pestki i włókna, a jej miąższ pokroić w kostkę. Dodać ją do pozostałych warzyw i gotować całość przez 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę można jeść w wersji tradycyjnej lub zmiksowanej blenderem. Pamiętajmy jednak, że decydując się na zmiksowaną wersję, musimy najpierw wyjąć z niej liście laurowe oraz ziele angielskie.
Krem z dyni – przepis nr 1
Składniki:
- 1 dynia,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- ½ cytryny,
- 1 litr wody,
- 2 kostki bulionu,
- 4 łyżki śmietanki 30-procentowej,
- ½ łyżeczki imbiru w proszku,
- ½ łyżeczki cukru,
- szczypta soli i pieprzu,
Aby przygotować zupę krem z dyni, należy przekroić dynię na pół, usunąć z niej pestki i włókna, a następnie pokroić warzywo w kostkę, ale nie usuwając skórki. Umyć ziemniaki i marchew, też pokroić w kostkę. Cebulę tak samo obrać i pokroić w kostkę. W gotującej się wodzie rozpuścić kostki bulionu. Do bulionu dodać warzywa i gotować, aż staną się miękkie. Zupę z dyni zmiksować w blenderze, dodając przed tym przyprawy, śmietankę i sok z wyciśniętej połówki cytryny.
Krem z dyni – przepis nr 2
- 1 dynia,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 litr wody,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- szczypta soli i pieprzu,
- natka pietruszki,
Dynię obrać ze skórki, usunąć ze środka nasiona i włókna, a miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Obrać jeszcze cebulę i czosnek, pokroić w kostkę, w dużym garnku podsmażyć na maśle. Dodać do nich dynię i ziemniaki, dosypać przyprawy. Całość smażyć jeszcze przez 5–7 minut. W drugim garnku zagotować wodę i dodać kostki bulionu. Dolać wrzący bulion do dyni i pozostałych składników. Gotować całość na małym ogniu przez 10–12 minut, co chwilę mieszając. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Wymieszać całość i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować w blenderze, dodając wcześniej mleko. Krem z dyni warto podawać ze świeżą natką pietruszki.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym – przepis
Składniki:
- 1 dynia,
- ½ kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki (korzenie),
- 3 cebule,
- 1 szklanka mleka kokosowego (szklanka ma pojemność 250 ml),
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka curry w proszku,
- 1 łyżki papryki w proszku,
- ½ łyżki imbiru w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 litr wody.
Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w dużym garnku. Obrać dynię (musi być bez pestek i włókien), marchew i pietruszkę, wszystkie zetrzeć na tarce lub zmiksować. Zmiksowane warzywa dodać do podsmażonej cebuli, dodać gorącą wodę i sok pomarańczowy oraz przyprawy. Zagotować całość i gotować jeszcze przez 8–10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać je do warzyw. Gdy ziemniaki staną się miękkie, zupę z dyni zmiksować w blenderze, dodając wcześniej mleko kokosowe.
Zupa z dyni z imbirem – przepis
Składniki:
- 1 dynia,
- 1 cebula,
- kawałek korzenia imbiru (o długości około 4 cm),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 litr wody,
- 2 kostki bulionu,
- 3 łyżki śmietanki 30-procentowej,
- sól i pieprz do smaku,

(Pixabay.com)
Dynię obrać i pokroić w kostkę (bez pestek i włókien). Obrany imbir zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć na oliwie cebulę z imbirem, a na końcu dodać dynię i podsmażyć całość. Do gotującej się w drugim garnku wody dodać kostki bulionu i zagotować. Do gorącego bulionu dodać wcześniej przygotowane warzywa. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodać wszystkie przyprawy, śmietankę i zupę z dyni zmiksować w blenderze.
Polecamy także przepis: Zupa ziemniaczana – sycąca i rozgrzewająca
Zupa dyniowa z makaronem – przepis
Składniki:
- 1 dynia,
- 3 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 2 kostki bulionu,
- ½ łyżeczki papryki w proszku,
- ½ łyżeczki curry w proszku,
- ½ łyżeczki imbiru w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 opakowanie (250 g) makaronu,
Obraną dynię (bez pestek i włókien) pokroić w kostkę, podobnie – obraną cebulę i ziemniaki, a czosnek pokroić w plasterki. Do wrzącej wody dodać kostki bulionu. Bulionem zalać warzywa. Gotować przez kilkanaście minut, aż dynia i pozostałe warzywa zmiękną. Dodać wszystkie przyprawy i całość zmiksować w blenderze. Osobno ugotować makaron. Zupę dyniową podawać z makaronem.
Zobacz również:Przepisy na dania z dynią w roli głównej
