Leczo nie tylko z cukinią - jak zrobić? Przepisy na leczo z kiełbasą, warzywne i z pieczarkami

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
LeczoLeczo smakuje i latem, i zimą. Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos.
LeczoLeczo smakuje i latem, i zimą. Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos. Robfoto (Pixabay.com)
Udostępnij:
Leczo to potrawa, która przywędrowała do polskiej kuchni z Węgier i Węgrzy traktują je tak, jak Polacy bigos. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty.

Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie.

A może spróbujesz?: Dania z cukinią w roli głównej 

Leczo z cukinią - przepis

  • 2 cukinie średniej wielkości,
  • 2 papryki (może być papryka czerwona, ale kolor nie ma znaczenia),
  •  3 cebule,
  • 5 pomidorów,
  • pasek wędzonego boczku (około 70-100 g),
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,
  • mała garść (12-14 sztuk) ziela angielskiego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, oregano do smaku

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na 2 łyżkach oleju. Umytą paprykę (bez gniazd nasiennych) i obraną cebulę kroimy też w kostkę i przesypujemy do drugiej patelni (dużej, z wysokimi ściankami albo do woka), podsmażamy na pozostałych 2 łyżkach oleju. Gdy papryka i cebula się podsmażą, dodajemy cukinię, nieobraną, lecz też pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dodajemy obrane, pokrojone w grubsze plastry pomidory bez skórki. Znowu mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy oraz podsmażony wcześniej boczek. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut. Jeśli chcemy zawekować leczo, od razu gorące przekładamy bezpośrednio do wyparzonych słoików i zamykamy wieczka. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji. Można również zamrozić przygotowane leczo.

Polecamy: Przepisy na przetwory z cukinii - na słodko i na słono

Leczo z kiełbasą - przepis

  • 3 papryki,
  • 6 pomidorów,
  • 4 cebule,
  • 3 laski kiełbasy (np. śląskiej albo zwyczajnej),
  • 1/3 kostki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 
  • sól, pieprz i oregano do smaku

Umytą cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiełbasę (bez flaka) także kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli oraz papryki. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Dodajemy masło i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 35 minut.

Leczo z kabaczka - przepis

  • 2 średniej wielkości kabaczki,
  • 3 pomidory,
  • 3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 4 laski kiełbasy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. Kroimy kiełbasę (bez flaka) w półplastry i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Cebulę z kiełbasą przesypujemy do większego garnka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Obieramy kabaczka, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka z warzywami. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i oregano. Gdy kabaczek stanie się miękki, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Przyprawiamy obiema paprykami i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez mniej więcej 15 minut.

Sprawdź: Czym się różni cukinia od kabaczka

Leczo z pieczarkami - przepis

  • 0,7 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażamy na oleju. Podsmażoną, przekładamy do większego garnka. Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesypujemy ją do garnka z cebulą. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Razem gotujemy całość jeszcze przez około 15 minut.

Sprawdź: Dlaczego cukinia i ogórki bywają gorzkie i co z tym zrobić

Leczo z ananasem

  • 4 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki koncentratu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 15 dag sera,
  • sól, pieprz, tymianek i pietruszka do smaku

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na oleju na patelni i potem przekładamy do większego garnka. Kroimy paprykę i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory, pokrojone w kostkę, bez skórki. Całość przyprawiamy, dodajemy koncentrat i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa oraz kukurydzę. Po chwili zdejmujemy z palnika. Ścieramy ser na tarce. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, do chwili, aż ser się rozpuści. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Nowa ustawa deweloperska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie