Kotlety mielone. Przepisy na różne wersje mielonych i pulpetów w sosie pomidorowym i koperkowym

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Kotlety mieloneKotlety mielone oraz pulpety są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich zaletą jest również to, że można je dowolnie przyprawiać oraz urozmaicać ich smak eksperymentując z dodatkami.
Kotlety mieloneKotlety mielone oraz pulpety są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich zaletą jest również to, że można je dowolnie przyprawiać oraz urozmaicać ich smak eksperymentując z dodatkami. congerdesign (Pixabay.com)
Kotlety mielone należą do najczęściej serwowanych dań obiadowych w Polsce. Oprócz tradycyjnych mielonych, do wyboru mamy choćby pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie koperkowym albo kotlety pożarskie. Radzimy, jak zrobić pyszne mielone.

Kotlety mielone, zwane po prostu mielonymi lub czasami klopsami, to przede wszystkim mięso mielone z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Sekret smacznego kotleta mielonego tkwi nie tylko w użytym mięsie ale także w tym, co się do niego doda. Do mielonego mięsa dodaje się m.in. surowe jajko, cebulę, tartą bułkę oraz przyprawy. Podajemy łatwe przepisy na równe wersje kotletów mielonych i pulpetów.

Kotlety mielone

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 kubka mleka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Bułkę zamoczyć w kubku z mlekiem i odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić na drobną kostkę. Do większej miski włożyć surowe mielone, dodać do niego posiekaną cebulę, surowe jajko (białko z żółtkiem), przyprawy i wymoczoną, wyciśniętą, rozdrobnioną już bułkę. Ugniatać przez kilka minut mięso, dodając odrobinę wody. Gdy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk, uformować je dłońmi w niewielkie kulki. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety mielone, aż się zarumienią, a skórka stanie się chrupiąca.

Pulpety w sosie pomidorowym

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ziemniak,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Sos pomidorowy: 1 szklanka (ma pojemność 250 ml) bulionu – może być zrobiony z gotowego w kostkach albo odlany z rosołu, 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano i 1 łyżeczka bazylii. Do większej miski włożyć mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić. Dodać ją do mięsa mielonego, razem z surowym jajkiem oraz przyprawami. Dodać też rozdrobniony ugotowany ziemniak, bez skórki. Mielone uformować w kulki (mniejsze od tradycyjnych mielonych kotletów) i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na dosyć dużej patelni, na oleju, aż skórka się zarumieni. Teraz sos: do drugiej miski wlać gorący bulion, krojone pomidory, cukier i przyprawy. Całość zamieszać i zagotować. Do usmażonych mielonych kulek powoli przelać na patelnię dopiero co przygotowany sos pomidorowy. Pulpety w sosie pomidorowym gotować jeszcze 20-25 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.

Pulpety w sosie koperkowym – przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta oregano,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy: 1 pęczek koperku, 1 kubeczek (200 ml) śmietany, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać namoczoną w mleku, wyciśniętą, rozdrobnioną już bułkę, do tego posiekaną cebulę i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Mięso uformować w małe kulki (mniejsze niż zwykłe mielone kotlety) i smażyć na oleju. Gdy uzyskają złoty kolor, przełożyć je do większego garnka, zalać wodą tak, żeby je przykryła, dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Pulpeciki wyjąć z wody (wywaru nie wylewać) i przestudzić na talerzu. Teraz sos: w drugim garnku rozrobić śmietanę z mąką, posolić i dolać wcześniej przygotowany wywar. Całość gotować przez parę minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec gotowania dodać posiekany koperek i dodać przygotowane wcześniej pulpety. Całość gotować jeszcze przez 1 minutę.

Kotlety mielone w sosie grzybowym – przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Sos grzybowy: 25 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, ciemny sos uniwersalny z paczki. Namoczyć grzyby w niedużej ilości wody i odstawić. Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, surowym jajkiem, posiekanym koperkiem i bułką, wcześniej namoczoną w mleku, wyciśniętą już i rozdrobnioną. Dodać przyprawy. Z rozrobionego mięsa mielonego uformować kulki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć, aż się zarumienią.

Teraz sos: grzyby odsączyć i osuszyć, ale nie wylewać wody, w której się moczyły. Do grzybów dodać posiekaną cebulę i podsmażyć całość na maśle. Podsmażone grzyby z cebulą dodać do kotletów mielonych, zalewając je wodą od grzybów z rozrobionym w niej sosem uniwersalnym. Dosypać liście laurowe, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki, posolić i dodać cukru. Kotlety mielone w sosie grzybowym gotować na małym ogniu jeszcze przez 25 minut, co chwilę mieszając.

Zobacz równieżPrzepis na jednogarnkowe danie z klopsikami 

Kotlet pożarski – przepis

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarta bułka i mąka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Oddzielić żółtka od białka (z dwóch jajek, a pozostałe dwa pozostawić jeszcze w całości). Żółtka utrzeć z masłem, a białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę, ewentualnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mielone mięso przełożyć do miski, dodać do niego utarte żółtka, posiekaną natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podczas wyrabiania mięsa dodać pianę z białek i łyżeczkę bułki tartej oraz przyprawy. Uformować z mięsa kotlety (trochę większe niż pulpety i bardziej spłaszczone), obtoczyć je w mące, dalej w pozostawionych dwóch, roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i jeszcze w bułce tartej. Kotlety pożarskie należy smażyć na oleju aż się zarumienią. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom