Kotlety mielone. Przepisy na różne wersje mielonych i pulpetów w sosie pomidorowym i koperkowym

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Kotlety mieloneKotlety mielone oraz pulpety są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich zaletą jest również to, że można je dowolnie przyprawiać oraz urozmaicać ich smak eksperymentując z dodatkami.
Kotlety mieloneKotlety mielone oraz pulpety są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich zaletą jest również to, że można je dowolnie przyprawiać oraz urozmaicać ich smak eksperymentując z dodatkami. congerdesign (Pixabay.com)
Kotlety mielone należą do najczęściej serwowanych dań obiadowych w Polsce. Oprócz tradycyjnych mielonych, do wyboru mamy choćby pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie koperkowym albo kotlety pożarskie. Radzimy, jak zrobić pyszne mielone.

Kotlety mielone, zwane po prostu mielonymi lub czasami klopsami, to przede wszystkim mięso mielone z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Sekret smacznego kotleta mielonego tkwi nie tylko w użytym mięsie ale także w tym, co się do niego doda. Do mielonego mięsa dodaje się m.in. surowe jajko, cebulę, tartą bułkę oraz przyprawy. Podajemy łatwe przepisy na równe wersje kotletów mielonych i pulpetów.

Kotlety mielone

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 kubka mleka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Bułkę zamoczyć w kubku z mlekiem i odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić na drobną kostkę. Do większej miski włożyć surowe mielone, dodać do niego posiekaną cebulę, surowe jajko (białko z żółtkiem), przyprawy i wymoczoną, wyciśniętą, rozdrobnioną już bułkę. Ugniatać przez kilka minut mięso, dodając odrobinę wody. Gdy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk, uformować je dłońmi w niewielkie kulki. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety mielone, aż się zarumienią, a skórka stanie się chrupiąca.

Pulpety w sosie pomidorowym

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ziemniak,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Sos pomidorowy: 1 szklanka (ma pojemność 250 ml) bulionu – może być zrobiony z gotowego w kostkach albo odlany z rosołu, 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano i 1 łyżeczka bazylii. Do większej miski włożyć mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić. Dodać ją do mięsa mielonego, razem z surowym jajkiem oraz przyprawami. Dodać też rozdrobniony ugotowany ziemniak, bez skórki. Mielone uformować w kulki (mniejsze od tradycyjnych mielonych kotletów) i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na dosyć dużej patelni, na oleju, aż skórka się zarumieni. Teraz sos: do drugiej miski wlać gorący bulion, krojone pomidory, cukier i przyprawy. Całość zamieszać i zagotować. Do usmażonych mielonych kulek powoli przelać na patelnię dopiero co przygotowany sos pomidorowy. Pulpety w sosie pomidorowym gotować jeszcze 20-25 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.

Pulpety w sosie koperkowym – przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta oregano,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy: 1 pęczek koperku, 1 kubeczek (200 ml) śmietany, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać namoczoną w mleku, wyciśniętą, rozdrobnioną już bułkę, do tego posiekaną cebulę i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Mięso uformować w małe kulki (mniejsze niż zwykłe mielone kotlety) i smażyć na oleju. Gdy uzyskają złoty kolor, przełożyć je do większego garnka, zalać wodą tak, żeby je przykryła, dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Pulpeciki wyjąć z wody (wywaru nie wylewać) i przestudzić na talerzu. Teraz sos: w drugim garnku rozrobić śmietanę z mąką, posolić i dolać wcześniej przygotowany wywar. Całość gotować przez parę minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec gotowania dodać posiekany koperek i dodać przygotowane wcześniej pulpety. Całość gotować jeszcze przez 1 minutę.

Kotlety mielone w sosie grzybowym – przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarta bułka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Sos grzybowy: 25 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, ciemny sos uniwersalny z paczki. Namoczyć grzyby w niedużej ilości wody i odstawić. Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, surowym jajkiem, posiekanym koperkiem i bułką, wcześniej namoczoną w mleku, wyciśniętą już i rozdrobnioną. Dodać przyprawy. Z rozrobionego mięsa mielonego uformować kulki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć, aż się zarumienią.

Teraz sos: grzyby odsączyć i osuszyć, ale nie wylewać wody, w której się moczyły. Do grzybów dodać posiekaną cebulę i podsmażyć całość na maśle. Podsmażone grzyby z cebulą dodać do kotletów mielonych, zalewając je wodą od grzybów z rozrobionym w niej sosem uniwersalnym. Dosypać liście laurowe, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki, posolić i dodać cukru. Kotlety mielone w sosie grzybowym gotować na małym ogniu jeszcze przez 25 minut, co chwilę mieszając.

Zobacz równieżPrzepis na jednogarnkowe danie z klopsikami 

Kotlet pożarski – przepis

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarta bułka i mąka do obtoczenia mielonych,
  • olej do smażenia.

Oddzielić żółtka od białka (z dwóch jajek, a pozostałe dwa pozostawić jeszcze w całości). Żółtka utrzeć z masłem, a białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę, ewentualnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mielone mięso przełożyć do miski, dodać do niego utarte żółtka, posiekaną natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podczas wyrabiania mięsa dodać pianę z białek i łyżeczkę bułki tartej oraz przyprawy. Uformować z mięsa kotlety (trochę większe niż pulpety i bardziej spłaszczone), obtoczyć je w mące, dalej w pozostawionych dwóch, roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i jeszcze w bułce tartej. Kotlety pożarskie należy smażyć na oleju aż się zarumienią. 

Rozbudowa kompleksu sortowo-rekreacyjnego w Białobrzegach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie