Arbuz – jeść go z pestkami czy bez

Sławomir Bobbe
Jedzenie arbuza z pestkamiSam arbuz jest niskokaloryczny, ale jego pestki zawierają całkiem sporo kalorii. Nie zmienia to jednak faktu, że pestki arbuza zaliczane są do grona produktów nazywanych superfoods. Dzieje się tak, ponieważ są one pełne wartości odżywczych i wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Jedzenie arbuza z pestkamiSam arbuz jest niskokaloryczny, ale jego pestki zawierają całkiem sporo kalorii. Nie zmienia to jednak faktu, że pestki arbuza zaliczane są do grona produktów nazywanych superfoods. Dzieje się tak, ponieważ są one pełne wartości odżywczych i wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Boris Bulychev (Pixabay.com)
Przed jedzeniem pestek z arbuza jedni przestrzegają, mówiąc, że są one rakotwórcze, inni zachwycają się ich właściwościami zdrowotnymi i smakiem. Dowiedz się, którzy z nich mają racje i czy warto jeść arbuza z pestkami.

– Kolega przestrzegł mnie, żebym jadła samego arbuza, bez pestek. Powiedział, że pestki mogą być rakotwórcze. To prawda? – zastanawia się internautka.

PolecamyOwocowy deser w arbuzowym wózeczku 

Pestki z arbuza – fakty i mity o pestkach arbuza

Okazuje się, że to nieprawda. Pestki arbuza trzeba jeść jednak z umiarem, zresztą: jak wszystko inne. To dlatego, że pestki arbuza są dosyć kaloryczne. W 100 gramach suszonych pestek znajduje się 557 kcal (dla porównania: 100 gramów arbuza ma tylko 30,4 kcal). Pestki arbuza jednak dobrze wpływają na nasze zdrowie. Zawierają one witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik. Ich jedzenie wspomaga układ pokarmowy i oddechowy. Kto cierpi na nadciśnienie, też powinien je zjadać z arbuzem. To dlatego, że pestki pomagają obniżyć ciśnienie. Zawierają bowiem aminokwasy, które poprawiają pracę tętnic, a w konsekwencji obniża się ciśnienie krwi w organizmie człowieka. Osoby zmagające się z wrzodami żołądka, też mogą jeść pestki arbuza. Pestki usprawniają pracę mięśni. Naukowcy stwierdzili też, że pestki arbuza uspokajają.

Dlaczego warto jeść pestki? Zobacz wideo

Pestki z owoców najczęściej wyrzucamy. Tymczasem stanowią one bogate źródło wartościowych substancji i minerałów. Od wieków wykorzystywane są one w medycynie alternatywnej. Zawdzięczają to głownie zawartości witaminy B17 (amigdaliny) , która uważana jest za skuteczny lek w walce z rakiem. Dlaczego jeszcze warto jeść pestki?

Źródło: Agencja TVN/x-news 

Pestki arbuza w kosmetyczce

W kosmetyce, choćby w kremach, pestki także mają zastosowanie, ponieważ działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Wywar z takich pestek pomaga w gojeniu się ran na skórze. Pestki prawie w połowie składają się z tłuszczu, więc pozyskuje się z nich olej. Ten natomiast jest stosowany jako składnik szamponów i odżywek do włosów.

Pestki w kuchni

Pestki arbuza wykorzystywane są w kuchni, choćby przez Azjatów. Prażone pestki tego owocu smakują podobnie, jak słonecznik. Stanowią dodatek do sałatek i surówek oraz zup. Niektórzy są jednak uczuleni nie tyle na arbuza, co właśnie na jego pestki. Efektem ich zjedzenia bywa biegunka. 

Przeczytaj również:Jakie właściwości ma arbuz i jakie witaminy zawiera?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom