Błędnie przyjmuje się, że alergie pokarmowe dotyczą jedynie dzieci. Tymczasem alergii można „nabawić się" nawet w podeszłym wieku, wpływ na to ma wiele czynników. Jednymi z najbardziej dokuczliwych i jednocześnie nieoczekiwanych są alergie pokarmowe na owoce. Są tym bardziej przykre, że automatycznie wykluczają z diety również wiele przetworów – dżemów, przecierów, deserów, ciast, soków a nawet drinków.
Uczulenie na jabłka
Wśród owoców, które najczęściej powodują reakcje alergiczne są nasze rodzime jabłka. Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że osoby uczulone na pyłki brzozy i traw są również uczulone na jabłka. Świąd, obrzęk wokół ust, biegunki, niestrawność to tylko niektóre z objawów alergii. Osoby najmocniej uczulone po spożyciu jabłka mogą doznać nawet wstrząsu anafilaktycznego. Jak w przypadku każdego uczulenia pokarmowego należy eliminować z diety produkty, które uczulają. W przypadku jabłek może okazać się, że o ile osoba uczulona źle reaguje na pyłki jabłoni czy zjedzenie dojrzałego owocu, to nie ma oznak uczulenia, gdy zje jabłka przetworzone i poddane obróbce cieplnej (np. w postaci kompotu, musu czy dżemu).